A. Αριστοτέλους: Τεκμήριο της κουλτούρας μας το βιβλίο «Προσκυνητάρια-Εικονοστάσια της Κύπρου»
21:31 - 17 Νοεμβρίου 2023
Ιστορικό και θρησκευτικό τεκμήριο της κουλτούρας και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, χαρακτήρισε το βιβλίο «Προσκυνητάρια / Εικονοστάσια της Κύπρου», το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους.
Σε χαιρετισμό της στην παρουσίαση του βιβλίου η κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι οι δημιουργοί του έργου, μέσα από τον πλούτο του φωτογραφικού υλικού, με ενάργεια αποτυπώνουν την πίστη στα θεία και τις πτυχές μιας συλλογικής πολιτισμικής έκφρασης της κάθε εποχής της δημιουργίας τους. «Κάποια από αυτά αποτελούν εθιμική παράδοση και δηλώνουν τη θρησκευτική προσήλωση με τη μνημόνευση των θείων, ενώ άλλα αποτυπώνουν τη μελαγχολία μιας απώλειας, μιας προσωπικής ιστορίας, ενός δράματος».
Αναφέροντας ότι η έκδοση του βιβλίου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το ενδιαφέρον και την οικονομική στήριξη του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρου, η κ. Αριστοτέλους είπε πως πρόκειται για ένα βιβλίο-έργο που επιχειρεί την προστασία μέρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς για το οποίο χρειάστηκε αρκετός κόπος, χρόνος, σκληρή δουλειά και περισσό μεράκι για να ετοιμαστεί στην τελική του μορφή το έργο όπως το έχουμε σήμερα.
«Είναι το αποτέλεσμα των αδιάκοπων για πέντε χρόνια ερευνών των αγαπητών δημιουργών Δρ Ελευθέριου Αντωνίου και κυρίας Λυγίας Χριστοφόρου Αντωνίου, συλλογής στοιχείων, πληροφοριών με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από προσκυνητάρια και εικονοστάσια στην ελεύθερη και κατεχόμενη Κύπρο μας» πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη ότι οι φωτογραφίες στο βιβλίο «Προσκυνητάρια / Εικονοστάσια της Κύπρου» φέρνουν στη μνήμη διαφορετικές εποχές, με περιγραφική αποτύπωση της κυπριακής κοινωνίας, τα βιώματα των Κυπρίων, και τις θεμελιακές βάσεις και αρχές του τρόπου ζωής τους και πως το εν λόγω έργο αποτυπώνει ταυτόχρονα και τα πέτρινα χρόνια, τις δυσκολίες, και την εξέλιξή της κατάστασης της θρησκευτικής μας κληρονομιάς στην κατεχόμενη μας Κύπρο, με την μνήμη του πόνου των τραγικών ιστορικών γεγονότων της Κύπρου μας, συνεπεία της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.
«Οι φωτογραφίες από τα προσκυνητάρια στις κατεχόμενες περιοχές από την σελίδα 160 του βιβλίου, προκαλούν οδύνη και δέος, αλλά ταυτόχρονα λύπη και πικρία στη θέαση της αδιαφορίας, ασέβειας, απαξίωσης και παραμέλησης τους. Ο χρόνος σταμάτησε στο μαύρο καλοκαίρι του 1974 για αυτά τα προσκυνητάρια. Όχι όμως η πίστη για συνέχιση του αγώνα, για τη διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς» τόνισε.
Ανέφερε ακολούθως ότι η έκδοση Προσκυνητάρια / Εικονοστάσια της Κύπρου του Δρ. Ελευθέριου και της Λυγίας Αντωνίου καταδεικνύει την προσήλωση μας στις αρχές και αξίες της καταγωγής, της εθνικής και θρησκευτικής μας ταυτότητας, της παράδοσης, της ιστορίας και της κουλτούρας μας ενώ απευθυνόμενη στους δημιουργούς τους είπε
Οι θησαυροί της πατρίδας μας αποτυπώνονται στην έκδοσή τους, η οποία αποτελεί κληροδότημα σε κάθε νέα γενιά για να μαθαίνει την ιστορία, τις θρησκευτικές μας παραδόσεις και αξίες, καθώς και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
«Το έργο σας αποτελεί εργαλείο για κάθε ερευνητή ιστορικό από το οποίο μπορούν να εξαχθούν σημαντικές πληροφορίες της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής ιστορίας της Κύπρου σε διαφορετικές περιόδους, μα ταυτόχρονα και χάρτη για κάθε πιστό ταξιδιώτη για να βρει προσκυνητάρι, να ανάψει κερί, να προσευχηθεί, και να συνεχίσει τον δρόμο του. Ένα δρόμο που και εσείς ακολουθήσατε από προσκυνητάρι σε προσκυνητάρι και οδηγηθήκατε στη δημιουργία αυτού του αξιόλογου σημαντικού και σπουδαίου έργου όπου με ευλάβεια παρουσιάζουμε σήμερα» πρόσθεσε καταλήγοντας.
Πηγή: ΚΥΠΕ