Έντονος ο Ερντογάν σε Σολτς-«Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ, σε αντίθεση με άλλους»

Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στην καγκελαρία, για κατ' ιδίαν συνάντηση και δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Σολτς υποδέχτηκε τον Ερντογάν, ενώ πριν αποσυρθούν στα ενδότερα, έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, εξαπολύοντας εκ νέου βέλη κατά των Ισραηλινών.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Γερμανούς φίλους μου για τη φιλοξενία. Αποδίδω μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη. Θα συζητήσουμε τις συνολικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας. Θα υπάρξουν εμπορικές, πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις στις συζητήσες μας. Οι εξελίξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης θα είναι άλλη μια διάσταση. Θα μιλήσω ξεκάθαρα και με σαφήνεια. Η 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως μια αρχή. Η επόμενη φάση δεν μπορεί να συζητηθεί. Σκοτώθηκαν 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι. Δεν υπάρχει πια μέρος που ονομάζεται Γάζα. Η Χαμάς αυτή τη στιγμή κοιμάται. Μπορεί η δύναμη της Χαμάς να συγκριθεί με τη δύναμη του Ισραήλ;» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για οικονομική υποστήριξη. Ωστόσο, η υποστήριξη που θα έπρεπε να δοθεί στην Παλαιστίνη δεν δίνεται. Χτυπιούνται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. Δεν μπορούν να γίνονται αυτά τα πράγματα. Πώς μπορούν και πυροβολούν παιδιά; Θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια; Δεν έχουμε κανένα χρέος προς το Ισραήλ. Αυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Ο σεβασμός μας για τους ανθρώπους είναι διαφορετικός. Είμαι ένας ηγέτης που πήρε θέση για τον αντισημιτισμό για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου. Γι' αυτό δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα» πρόσθεσε ο Ερντογάν, ενώ για το θέμα των ομήρων είπε: «Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για ανταλλαγή αιχμαλώτων. Όσον αφορά τον αριθμό τους, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ και ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στην άλλη πλευρά; Το Ισραήλ έχει πολύ περισσότερους στα χέρια του. Οι αιχμάλωτοι ετών βρίσκονται στα χέρια του Ισραήλ. Θα ήταν άδικο αν δεν το βλέπαμε αυτό».

Όσο για τα ουκρανικά σιτηρά, ανέφερε: «Όποια δουλειά κι αν κάναμε στο θέμα των σιτηρών, δεν κάναμε διακρίσεις. Το 40% από το διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας έφτασε στην Ευρώπη, το 14% σε εμάς, το υπόλοιπο σε άλλες περιοχές. Η Ρωσία αποφάσισε να στείλει μια σημαντική ποσότητα σιτηρών. Η Ρωσία έχει προγραμματίσει να στείλει σιτηρά μέσω του διαδρόμου σε 4 ή 5 χώρες και θα λάβει μέτρα».

Ο Ερντογάν έριξε στο τραπέζι και το ενταξιακό της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας: «Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί μέρος της συζήτησής μας. Έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες εδώ και πολύ καιρό όσον αφορά την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκική Δημοκρατία περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων».

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε: «Είναι πολύ καλό που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε. Οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι το πρώτο μας θέμα. Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Θα συζητήσουμε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Λίγο αργότερα θα μιλήσουμε για την ένταση στη Μέση Ανατολή και για το τι μπορούμε να κάνουμε. Καταδικάζουμε την τρομοκρατική ενέργεια της Χαμάς. Η στήριξή μας στο Ισραήλ δεν επιδέχεται συζήτησης. Ο πόνος του άμαχου πληθυσμού μας θλίβει και εμάς. Όσον αφορά τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, έχουν και αυτοί θέση εδώ, είμαστε αντίθετοι σε όσους το αρνούνται. Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις για το τρέχον ζήτημα. Εκτός από αυτά τα τρέχοντα θέματα, θα μιλήσουμε και για τις διμερείς σχέσεις. Θα μιλήσουμε επίσης για τα βήματα της Τουρκίας προς την ΕΕ. Ο σεισμός στην περιοχή του Γκαζιαντέπ αποκάλυψε πόσο στενές σχέσεις έχουν οι δύο χώρες. Δημιουργήθηκε ένα νοσοκομείο πεδίου και χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για μικρά χρονικά διαστήματα. Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για οικονομική συνεργασία».

Κατάπαυση πυρός στη Γάζα ζήτησε ο Ερντογάν

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάνμαϊερ.

Σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη πρέπει να σταματήσουν και ότι η αντίδραση όλου του κόσμου ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σημαντική».

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι πρέπει να καθιερωθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια και ότι η ανθρωπότητα χάνει κάθε μέρα που δεν σταματά η αιματοχυσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, «οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη συμφωνία τους ότι η δομή των δύο κρατών είναι η μόνη λύση για διαρκή ειρήνη και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή το συντομότερο δυνατό».

Όπως αναφέρεται, κατά τη συνάντηση, από τουρκικής πλευράς παρόντες ήταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο Υπουργός Εμπορίου Ομέρ Πολάτ, ο Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ζαφέρ Σιράκαγια, ο Αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης MHP Εντίπ Σεμίζ Γιαλτσίν, τα μέλη του Κοινοβουλίου Ογούζ Ουτσκ και Μεριέμ Γκιοκά, ο Τούρκος Πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν, ο Διευθυντής Επικοινωνιών τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο Πρόεδρος Εξωτερικής Πολιτικής και Επικεφαλής Σύμβουλος Ασφαλείας Πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Στους 82 οι νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλμύρα
Ο Εισαγγελέας του ΔΠΔ καλεί τα συμβαλλόμενα κράτη να «εκτελέσουν» τα εντάλματα σύλληψης
Τουλάχιστον 47 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Λίβανο
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου-Η κυβέρνηση αποκάλυψε το ιλιγγιώδες ποσό
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Νέες κυρώσεις στη ρωσική τράπεζα Gazprombank επέβαλαν οι ΗΠΑ
Ανεβάζουν την ένταση οι Βρετανοί-«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους Ρώσους ακόμη και απόψε»
Γιατί το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φρενάρει τον Τραμπ