Προκαλεί Αζέρος βουλευτής-«Το ψευδοκράτος προπύργιο του τουρκικού κόσμου στη Μεσόγειο»

Προπύργιο του τουρκικού κόσμου στη Μεσόγειο χαρακτήρισε το ψευδοκράτος o πρώην Γενικός Γραμματέας της Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) και βουλευτής από το Αζερμπαϊτζάν, Ραμίλ Χασάν, σε ομιλία του στο πάνελ με θέμα «Η σημασία του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών για την ΤΔΒΚ», το οποίο διοργανώθηκε στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι σε ομιλία του, ο κ. Χασάν έκανε μια παρουσίαση σχετικά με την ιστορική πορεία του οργανισμού, τη δομή του και τη νέα κατάσταση μετά την ένταξη του ψευδοκράτους ως μέλος παρατηρητής.

Δήλωσε ότι είναι ευτυχής που βρίσκεται για άλλη μια φορά σα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι καθώς πραγματοποιεί επισκέψεις από το 1999, είναι «ζωντανός μάρτυρας του δίκαιου αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού και της τδβκ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού έθνους», και ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη.

Ανέφερε ότι εργάζονταν εδώ και πολλά χρόνια για την παρουσία του ψευδοκράτους εντός του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και τελικά τα κατάφεραν. «Υπάρχει πλέον η τδβκ ανάμεσα στις σημαίες που υψώνονται στον ουρανό. Δουλέψαμε σκληρά για να συμβεί αυτό και έγινε. Πρόκειται για μια ομαδική επιτυχία».

Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, συνέχισε. «Παρέχει πολύ μεγάλη στήριξη ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ για να αναγνωριστεί ένα κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζει ο κόσμος. Όπως ξέρετε, κατά την επίσκεψή τους στο Αζερμπαϊτζάν, ο πρόεδρος της τδβκ Ερσίν Τατάρ και ο πρωθυπουργός Ουνάλ Ουστέλ έτυχαν υποδοχής με το ανώτατο πρωτόκολλο», είπε.

Ισχυρίστηκε ότι «μην ξεχνάτε ότι οι χώρες μέλη του ΟΤΚ δεν είναι μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά κράτη. Εάν αυτά τα κράτη μας έχουν υπογράψει μια ιστορική δήλωση για την τδβκ, αυτό σημαίνει ότι έχουν αναγνωρίσει την τδβκ, έστω και de facto. Αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό για τον επιχειρηματικό κόσμο και άλλους τομείς στην τδβκ».

Ο κ. Χασάν πρόσθεσε ότι η παρουσία του αναπληρωτή προέδρου του Κόμματος του Νέου Αζερμπαϊτζάν, Tahir Budagov στα κατεχόμενα και οι επαφές που πραγματοποίησε παρά τις πιέσεις είναι άμεση υποστήριξη του Αζέρου Προέδρου και του αζέρικου κράτους προς το ψευδοκράτος. «Εργασίες για παρόμοια προσέγγιση διεξάγονται με το Ουζμπεκιστάν και την Κιργισία βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο καθένας έχει σημαντικά καθήκοντα σε αυτό το θέμα. Μοναδικός μας στόχος είναι η τδβκ να αναπτύξει ευκαιρίες συνεργασίας. Χάρη στην ιδιότητα του παρατηρητή, θα δημιουργηθούν ακόμη ισχυρότεροι δεσμοί και θα σπάσουμε μαζί την απομόνωση», ισχυρίστηκε.

Υπογραμμίζοντας «τη γεωστρατηγική σημασία του ψευδοκράτους και χαρακτηρίζοντάς την «το κάστρο του τουρκικού κόσμου στη Μεσόγειο», ο Χασάν υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος είναι υποψήφιο «να αποτελέσει κλάδο του κεντρικού διαδρόμου των τουρκικών κρατών που εκτείνεται στη Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται o Σερντάρ Ντενκτάς, πρώην πρόεδρος του τ/κ ΔΚ και πολιτικός όπου έκανε ομιλία με θέμα «Οι σχέσεις της ΤΔΒΚ και του Τουρκικού Κόσμου κατά το 40ο έτος της Δημοκρατίας» στο Κρατικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

«Δεν ιδρύσαμε αυτό το κράτος πριν από 40 χρόνια ως αστείο. Την ημέρα που θα μπορέσουμε να πάρουμε τη θέση που μας αξίζει στον τουρκικό κόσμο, δεν θα μας ενδιαφέρει ο υπόλοιπος κόσμος. Αλλά δυστυχώς, θα πρέπει να μπορέσουμε να λάβουμε την προσοχή που ξεκίνησε με το Αζερμπαϊτζάν και από άλλες χώρες του τουρκικού κόσμου».

Εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των τουρκικών κρατών, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι μόλις πέρυσι έγινε αποδεκτό το ψευδοκράτος στο Οργανισμό. «Μας ικανοποιεί αυτό; Βεβαίως όχι. Διότι θέλουμε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι πράγματι δίπλα μας ο τουρκικός κόσμος. Πρέπει να επιτύχουμε πολιτιστικές και οικονομικές συνεργασίες», είπε μεταξύ άλλων.

Εξάλλου, έκκληση προς τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με το ψευδοκράτος και να αναπτύξουν την συνεργασία τους σε όλους τους τομείς έκανε σε ομιλία του στην 7η Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών στο Αζερμπαϊτζάν ο «υπουργός μεταφορών και δημοσίων έργων», Ερχάν Αρικλί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο