«Δεν γεφυρώνει το χάσμα η πρόταση» λένε οι συντεχνίες, «προχωρά ο διάλογος» υποστηρίζει ο ΟΚΥπΥ

Οι συντεχνίες των εργαζομένων στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) δεν συμφωνούν με τη νέα πρόταση που απέστειλε ο Οργανισμός στην Υπουργό Υγείας, αφού, όπως σημειώνουν, η πρόταση ως βρίσκεται εκτός των βασικών αρχών που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις.

Εκπρόσωποι των συντεχνιών ανέφεραν στην Παρασκευή στο ΚΥΠΕ πως θα παραμείνουν στον διάλογο και αν μέσα από αυτόν αλλάξουν πράγματα, ενδεχομένως, να υπάρξει συμφωνία.

Οι συντεχνίες αξιώνουν εισδοχή των εργαζομένων σε κλίμακες μισθοδοσίας, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο εργαζόμενος ποιες θα είναι οι αυξήσεις που θα λαμβάνει στη βάση του νόμου, καθώς και ποια περιθώρια ανέλιξης θα έχει με την πάροδο του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ απέρριψαν το προηγούμενο διάστημα πρόταση του ΟΚΥπΥ για το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας και προχώρησαν σε απεργιακά μέτρα.

Στο μεταξύ, αναμένεται το επόμενο διάστημα να συσταθεί μια κοινή Τεχνική Επιτροπή συντεχνιών και ΟΚΥπΥ, ώστε να μελετηθούν τα οικονομικά δεδομένα της πρότασης.

Δεν συμφωνούμε την παρούσα πρόταση ως έχει, λέει ο Γ. Κωνσταντίνου

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Κυβερνητικών ΟΕΚΔΥ – ΣΕΚ, Γιώργος Κωνσταντίνου, η πρόταση που τους έδωσαν είναι συζητήσιμη και θα τη συζητήσουν τις επόμενες μέρες.

Τόνισε πως με τη συγκεκριμένη πρόταση οι συντεχνίες δεν συμφωνούν, ωστόσο, σημείωσε ότι «αν κατά το διάλογο αλλάξουν κάποια πράγματα, ίσως, υπάρξει συμφωνία».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο διάλογο, γιατί επιδιώκουμε τον διάλογο. Δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι εμείς δεν συζητούμε και πάμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στα νοσηλευτήρια, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν», είπε.

«Είναι ένας ευαίσθητος τομέας, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης του προσωπικού από τη Διεύθυνση δεν είναι ο σωστός και θα πρέπει να αλλάξει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς τι θα επιδιώξουν στη νέα σύσκεψη, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως θέλουν μια καλή μεταχείριση του προσωπικού, να υπάρχει ανέλιξη και αξιολόγηση του προσωπικού, ώστε να υπάρχουν και κίνητρα, τα οποία μπορούν να τα συζητήσουν με τον ΟΚΥπΥ και να τα συμφωνήσουν.

«Μας έχουν πει ναι να συζητήσουμε το θέμα της αξιολόγησης και να το συμφωνήσουμε και δέχονται να μπουν σε διάλογο γι’ αυτό το θέμα και να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό που δεν δέχονται είναι την εφαρμογή των κλιμάκων μισθοδοσίας, που οι συντεχνίες θέλουν να εφαρμοστούν, ώστε να υπάρχει ανέλιξη στο προσωπικό και με τα χρόνια βελτίωση των απολαβών τους.

Ανέφερε ακόμα ότι «δεν πάμε να τους κάνουμε δημόσιους υπαλλήλους και να φορτώσουμε τον Οργανισμό με ένα δυσβάστακτο κόστος, το οποίο δεν το σηκώνει», για να προσθέσει ότι «εμείς εκείνο που θέλουμε είναι να υπάρχει ένα εργασιακό σύστημα που να είναι υγιές και να μπορούν οι εργαζόμενοι να νιώθουν εργασιακή ασφάλεια».

Δεν γεφυρώνει το χάσμα η πρόταση, λέει ο Ν. Γρηγορίου

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, Νίκος Γρηγορίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η πρόταση του ΟΚΥπΥ, όπως κατατέθηκε, «δεν γεφυρώνει το χάσμα», αφού, όπως σημείωσε, «δεν λύνει το βασικό ζήτημα στο οποίο υπάρχει διαφορά».

«Δεν λέμε ότι δεν θα εξετάσουμε την πρόταση. Θα την εξετάσουμε με πολλή σοβαρότητα και ενδεχομένως θα γίνει αντιπρόταση από εμάς. Η θέση μας είναι ότι θα εξαντλήσουμε όλη την καλή μας διάθεση για να βρεθεί λύση σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Νίκο Γρηγορίου, «δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσουμε σε συμφωνία με την παρούσα πρόταση ως έχει». Ο κ. Γρηγορίου πρόσθεσε πως «μέσα από την Τεχνική Επιτροπή θα επιδιώξουμε να ξεκαθαρίσουν κάποιες λεπτομέρειες, αναφορικά με την ίδια την πρόταση και στη συνεχεία θα υποβάλουμε και εμείς ενδεχομένως αντιπροτάσεις, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, διαφορετικά θα παραμείνει το αδιέξοδο».

Διεμήνυσε, παράλληλα, στους εργαζομένους στον ΟΚΥπΥ ότι «ο αγώνας που έχουν αρχίσει, για να έχουν αξιοπρεπείς όρους εργασίας σε μια συλλογική σύμβαση, που να τους εξασφαλίζει το εργασιακό τους περιβάλλον, συνεχίζεται».

Τους διαβεβαίωσε ότι οι συντεχνίες βρίσκονται στο διάλογο για να πετύχουν αυτό που στοχεύσαν από την αρχή, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα το πετύχουν.

Ο διάλογος προχωρεί, λέει ο Χαριλάου

Όπως ανέφερε χθες στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Πάμπος Χαριλάου, ο διάλογος προχωρεί και ο κάθε συνδικαλιστικός φορέας έχει θέσει διάφορα ερωτήματα, τα οποία θα καταθέσουν γραπτώς μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να απαντηθούν.

Μετά την αποστολή των απαντήσεων, όπως είπε, θα γίνει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή της Υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, για να εξεταστεί αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσουν.

Όπως είπε ο κ. Χαριλάου, η σύσκεψη αυτή αναμένεται να γίνει το συντομότερο δυνατό, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.

Τι προνοεί η πρόταση

Στην πρόταση του ΟΚΥπΥ, προνοείται, μεταξύ άλλων ότι οι αυξήσεις που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι ανά τριετία δεν θα ξεπερνούν το 5% του βασικού τους μισθού, περιλαμβανομένης και της ΑΤΑ. 

Συγκεκριμένα, η πρόταση αναφέρει πως οι μισθολογικές αυξήσεις θα αποφασίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και θα κυμαίνονται εντός εύρους 0,5% έως 2,5% σε ετήσια βάση, ενώ αυτές θα πληρώνονται με τη συμπλήρωση τριετίας των υπαλλήλων ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψής τους, τηρουμένων των προνοιών του σχετικού κανονισμού. 

Επίσης, με τις μισθολογικές αυξήσεις που θα καθοριστούν θα δίδεται το 50% του ποσοστού της αύξησης σε όλους τους υπαλλήλους, ενώ το υπόλοιπο 50% του ποσοστού αύξησης θα ρυθμίζεται και θα παραχωρείται στη βάση αξιολόγησης της απόδοσής τους, σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης του Οργανισμού. 

Τι προνοεί η πρόταση

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαριλάου, η πρόταση αφορά δύο χρονικές περιόδους, η μία είναι μέχρι το 2025 και η δεύτερη από το 2026 και μετά. Κατά την πρώτη περίοδο θα παραχωρούνται οριζοντίως μισθοδοτικές αυξήσεις που δεν θα βασίζονται σε σύστημα αξιολόγησης, αφού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και πρέπει να γίνει και να συμφωνηθεί με τις συντεχνίες.

Μετά το 2026, εξήγησε, θα συνεχίσει ο Οργανισμός να δίνει τη σταθερή μισθοδοτική αύξηση και επιπρόσθετα θα δίνει και κυμαινόμενη μισθοδοτική αύξηση η οποία θα βασίζεται σε ένα σύστημα αξιολόγησης και θα εξαρτάται από τις οικονομικές καταστάσεις του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι μέχρι το 2025 θα δίνεται 1% οριζόντια σταθερή αύξηση, αναπροσαρμογή της σταθερής αύξησης από 0-150% και 1% κυμαινόμενη αύξηση η οποία θα παραχωρείται για τα έτη αυτά οριζόντια.

Από το 2026 προτείνεται 1% σταθερή αύξηση, αναπροσαρμογή της σταθερής αύξησης από 0-150% και κυμαινόμενη αύξηση από 0%-1.5% βασισμένη σε σύστημα αξιολόγησης.

Δειτε Επισης

Καλύπτει και παράνομους το νομοσχέδιο για βία και παρενόχληση στην εργασία-Στο τελικό στάδιο η συζήτηση
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ για τα 14,8 εκατ. ευρώ
Απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια στον Μαυροκόλυμπο-«Θα αναμένουν να αδειάσει το φράγμα»
Τελευταία προσπάθεια για περιορισμό διαρροής στον Μαυροκόλυμπο-«Μικρές οι προσδοκίες»
Τελικές θέσεις για πλαφόν σε προϊόντα παρουσίασε το Υπ. Εμπορίου στη Βουλή
Στήριξη ΠτΔ στον θεσμό Επιτρόπου Νομοθεσίας-«Υπάρχουν ακόμα νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται από την αποικιοκρατία»
Αυξήσεις καταγράφονται σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα-Μειώθηκε η τιμή σε λάδι και αλεύρι
Δρομολογούνται αντιπλημμυρικά έργα και επιδιορθώσεις υποδομών στον κατεχόμενο Κορμακίτη
Χαρτσιώτης: Θεμελιώδη δικαιώματα η ελευθερία της έκφρασης και η πρόσβαση στην πληροφόρηση
Από τις 27 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εγγραφές για τις ηλεκτρονικές ταυτότητες-Δωρεάν οι πρώτες 30 χιλιάδες