Σύσταση τεχνικών ομάδων για διάλογο για όλες τις πτυχές της πρότασης για ανθρωπιστικό διάδρομο

Η ασφάλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς τη συγκατάθεση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάδρομος, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ σχετικά με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Όπως είπε ο κ. Κόμπος, η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα συνεχίζεται, ενός διαδρόμου ασφαλούς φύσεως, πλήρως εγγυημένης αναχώρησης και διέλευσης, υψηλής ροής και πυκνής συχνότητας.

Συμπλήρωσε πως η χώρα συμμετείχε εξαρχής εποικοδομητικά σε μια συζήτηση που πρέπει να απασχολεί το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αποδεικνύοντας ότι είναι ενεργό μέρος της περιοχής που συμβάλλει με θετικές και εποικοδομητικές προτάσεις.

Πρόσθεσε πως η χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής εγγύτητας, ενός υφισταμένου άρτιου δικτύου υποδομών, των σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής και μιας σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, η οποία, όπως είπε, οικοδομείται εδώ και χρόνια και δεν προέκυψε συγκυριακά τις τελευταίες εβδομάδες.

Είπε επίσης πως έγιναν συναντήσεις με κράτη μέλη της ΕΕ, θεσμικά όργανα, κράτη της περιοχής και διεθνείς οργανισμούς για τη διαμόρφωση μιας προσέγγισης, που λαμβάνει υπόψη τις θέσεις, τις ανησυχίες και τις προτάσεις των εκάστοτε συνομιλητών.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι η βοήθεια θα ακολουθήσει μία κατεύθυνση, με αφετηρία την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν πρόκειται να αφορά πρόσωπα αλλά αποκλειστικά αγαθά.

«Η ασφάλεια του φορτίου είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια του Ισραήλ, χωρίς τη συγκατάθεση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάδρομος», υπογράμμισε ο κ. Κόμπος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Ισραήλ, με τεχνική ομάδα να μεταβαίνει μέσα στην εβδομάδα στο Ισραήλ, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών χθες, έχοντας συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ.

Όπως ανέφερε, κατά τις επαφές συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός δομημένου διαλόγου με ομάδες εργασίας διατμηματικής φύσης, προσθέτοντας ότι αντικειμενικά και ρεαλιστικά οι εξελίξεις είναι αυτές που θα επηρεάσουν την προσπάθεια, όπως και το ζήτημα του χρονισμού, αλλά και συγχρονισμού βούλησης και γεγονότων.

«Υπάρχει ακόμη δρόμος και δεδομένη αβεβαιότητα. Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας ενεργά, μεθοδικά και με εξωστρέφεια», κατέληξε ο κ. Κόμπος.

Συστήνονται τεχνικές ομάδες

Εξάλλου, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Κόμπου στο Ισραήλ την Πέμπτη, αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικών ομάδων, οι οποίες μπαίνουν σε ένα διάλογο για όλες τις πτυχές τις πρότασης, ειδικά για ζητήματα σχετικά με τα οποία αναμένεται το Ισραήλ να έχει ισχυρές απόψεις, με στόχο την κατάληξη σε ένα σχέδιο που θα διαμορφωθεί ανάλογα και με τις επιθυμίες της άλλης πλευράς.

Σημείωσαν επίσης πως έχουν εδώ και αρκετές ημέρες ξεκινήσει διυπηρεσιακές συσκέψεις και συζητήσεις από κυπριακής πλευράς με σκοπό να εξεταστούν οι διάφορες πτυχές του σημείου αναχώρησης, ούτως ώστε να μπορεί η μεταφορά της βοήθειας να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αν χρειαστεί.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τόνισαν πως η κατάληξη της πρωτοβουλίας δεν εξαρτάται από την κυπριακή πλευρά, αλλά από την εξέλιξη του πολέμου επί του εδάφους, καθώς και από πολιτικά ζητήματα και ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, ωστόσο το σημαντικό είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταθέσει μια προσεκτική πρόταση που βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών συζητήσεων, τονίστηκε σχετικά.

Αναφορικά με την πιθανότητα εκκένωσης πληθυσμών από την περιοχή, οι πηγές του Υπουργείου ξεκαθάρισαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποβοηθήσει την εκκένωση πληθυσμού από τη Γάζα, είναι όμως προετοιμασμένη με τη συνδρομή άνω των 30 χωρών που βρίσκονται στην Κύπρο να βοηθήσει σε εκκενώσεις άνω των 100.000 πολιτών τρίτων χωρών μέσω του νησιού στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τις συνθήκες στις Κεντρικές-Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα
Αυτοί είναι οι αντιπρόεδροι και οι κοσμήτορες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ανυπομονεί για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και τους εορτασμούς της ντροπής ο Τατάρ
Περήφανη δηλώνει η Αϊσέ Γκιουνές που η τουρκική καταστροφή στην Κύπρο φέρει το όνομά της
Κυρώσεις κατά Τουρκίας όπως στη Ρωσία ζητά το ECR-Μίλησε για ενιαίο κράτος
Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε από τον Στάρμερ τ/κ οργάνωση
Πόρτα εν κινήσει οχήματος τραυμάτισε πεζό στη Λεμεσό-Αναζητείται ο οδηγός
Περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού τα τελευταία 20 χρόνια-Τρίτη αιτία θανάτου σε παιδιά
Αρχίζει η ανέγερση κατοικιών σε κατεχόμενο Γερόλακκο και Μόρφου
Δημητρίου: Η καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής ισοδυναμεί με αφύπνιση της συλλογικής μνήμης