Viral στο TikTok το γράμμα του Μπιν Λάντεν από το 2002 για την 11η Σεπτεμβρίου

Μια ανοιχτή επιστολή του Οσάμα Μπιν Λάντεν προς τις ΗΠΑ, το 2002, με την οποία δικαιολογεί τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έγινε viral, αφού ανακαλύφθηκε από φιλοπαλαιστίνιους TikTokers.

Η «Επιστολή προς την Αμερική» κυκλοφόρησε μεταξύ των Βρετανών ισλαμιστών εξτρεμιστών το 2002, έναν χρόνο μετά τις φρικαλεότητες της 11ης Σεπτεμβρίου, και είδε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις δολοφονικές πράξεις στη Νέα Υόρκη, στην Πενσιλβάνια και στη Βιρτζίνια που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους - τα πιο αιματηρά τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν γίνει ποτέ.

Η εν λόγω επιστολή είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Guardian ολόκληρη, κάτω από έναν σύνδεσμο με τίτλο «Διαβάστε την επιστολή του Μπιν Λάντεν ολόκληρη» - αλλά η εφημερίδα την αφαίρεσε τώρα, αφού άρχισαν να την κοινοποιούν στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

guardian-epistoli.jpg

Στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, οι δημιουργοί βίντεο φαίνεται να έχουν εξισώσει τις απόψεις του εγκεφάλου της 11ης Σεπτεμβρίου για την Παλαιστίνη με την επίδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό στη σημερινή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ένας χρήστης έγραψε «Μόλις το διάβασα... άνοιξαν τα μάτια μου», ενώ ένας άλλος ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτό έκανε πολλούς ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι ακόμη και οι "κακοποιοί" μπορούν να λένε την αλήθεια».

Το TikTok ξεκίνησε να αφαιρεί το συγκεκριμένο περιεχόμενο και έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς εμφανίστηκε στην πλατφόρμα, μεταδίδει η Daily Mail.

Ο Μπιν Λάντεν, ο οποίος σκοτώθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα σε επιχείρηση στο Πακιστάν τον Μάιο του 2011, εξέφραζε στην επιστολή βαθιά αντισημιτικές απόψεις και θεωρίες συνωμοσίας και έλεγε ότι ο αμερικανικός στρατός «βοηθούσε ξεδιάντροπα τους Εβραίους να πολεμήσουν εναντίον μας».

Προσπάθησε επίσης να δικαιολογήσει την αδιάκριτη σφαγή Αμερικανών πολιτών επειδή χρηματοδοτούν έμμεσα τις αμερικανικές στρατιωτικές προσπάθειες μέσω της πληρωμής φόρων.

Έγραψε: «Ο αμερικανικός λαός είναι αυτός που πληρώνει τους φόρους που χρηματοδοτούν τα αεροπλάνα που μας βομβαρδίζουν στο Αφγανιστάν, τα τανκς που χτυπούν και καταστρέφουν τα σπίτια μας στην Παλαιστίνη, τους στρατούς που καταλαμβάνουν τα εδάφη μας στον Αραβικό Κόλπο και τους στόλους που εξασφαλίζουν τον αποκλεισμό του Ιράκ.

«Αυτά τα δολάρια δίνονται στο Ισραήλ για να συνεχίσει να μας επιτίθεται και να διεισδύει στα εδάφη μας. Έτσι, ο αμερικανικός λαός είναι αυτός που χρηματοδοτεί τις επιθέσεις εναντίον μας και είναι αυτός που επιβλέπει τη δαπάνη αυτών των χρημάτων με τον τρόπο που επιθυμεί, μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων του».

Η ψηφιακή έκδοση της επιστολής του Guardian κοινοποιήθηκε στο TikTok από αρκετούς χρήστες - προφανώς αγνοώντας εσκεμμένα τον ρόλο του Μπιν Λάντεν ως αρχιτρομοκράτη, υπεύθυνου για την υποκίνηση και την έμπνευση φρικαλεοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, οι περισσότεροι χρήστες δεν σχολιάζουν τα πιο ακραία σχόλια που κάνει ο Μπιν Λάντεν στο «μανιφέστο» του, συμπεριλαμβανομένων των εκκλήσεων για την «απόρριψη» της ομοφυλοφιλίας και του ισχυρισμού ότι το AIDS ήταν μια «σατανική αμερικανική εφεύρεση».

bin-laden.jpg

Aντισημιτισμός και θεωρίες συνωμοσίας

Η επιστολή διαιωνίζει επίσης μια μακροχρόνια αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας για τους Εβραίους, ισχυριζόμενη ότι «έχουν πάρει τον έλεγχο της οικονομίας σας (και) των μέσων μαζικής ενημέρωσης... κάνοντάς σας υπηρέτες τους».

Αυτά τα σημεία, για ευνόητους λόγους, δεν συζητούνται σε μεγάλο βαθμό από όσους μοιράζονται την επιστολή στις κοινωνικές πλατφόρμες.

Ένα βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει το κείμενο της επιστολής αυτούσιο, φέρει την ετικέτα #freepalestine.

Η τάση φαίνεται να ξεκίνησε από μια influencer με το όνομα Lynette Adkins, η οποία δήλωσε στους 177.000 ακολούθους της: «Θέλω όλοι να σταματήσουν να κάνουν ό,τι κάνουν αυτή τη στιγμή και να πάνε να διαβάσουν την "Επιστολή προς την Αμερική", νιώθω σαν να περνάω υπαρξιακή κρίση αυτή τη στιγμή».

Ένα άλλο βίντεο είχε τη λεζάντα: «Δεν συμφωνώ με κάθε τι που γράφεται σε αυτό το γράμμα. Ωστόσο, έθεσε μερικά καλά σημεία».

Το TikTok έχει επίσης δεχτεί πυρά επειδή ο αλγόριθμός του επιλεκτικά «ενισχύει» περιεχόμενο που γίνεται viral, καθιστώντας το ορατό σε περισσότερους χρήστες, με αποτέλεσμα το hashtag #lettertoamerica να έχει προβληθεί 12,5 εκατομμύρια φορές στον ιστότοπο, σύμφωνα με τα δικά του στατιστικά στοιχεία, ενώ ορισμένα από τα βίντεο έχουν πάρει πάνω από 100.000 likes.

tik-tok-bin-laden-gramma.jpg

Ορισμένοι χρήστες του TikTok μοιράστηκαν τη δυσφορία τους για το ότι διακινούνται οι απόψεις ενός διαβόητου ηγέτη τρομοκρατών.

Ένας χρήστης σχολίασε ένα βίντεο: «Υπάρχουν τόσο πολλοί άλλοι τρόποι να προωθήσεις την απελευθέρωση της Παλαιστίνης από το να προωθείς τον Μπιν Λάντεν».

Το αρχείο αφαιρέθηκε από τον Guardian στις 15 Νοεμβρίου 2023

Στο άρθρο της του 2002 που συνόδευε την επιστολή, η εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι το κείμενο είχε δημοσιευτεί στα αραβικά σε έναν σαουδαραβικό ιστότοπο που χρησιμοποιεί η Αλ Κάιντα για τη διάδοση μηνυμάτων στους οπαδούς της και είχε σταλεί στους Βρετανούς εξτρεμιστές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Επισκεπτόμενοι τη σελίδα στην οποία δημοσιεύθηκε η επιστολή, εμφανίζεται τώρα το ακόλουθο μήνυμα: «Αυτή η σελίδα εμφάνιζε προηγουμένως ένα έγγραφο που περιείχε, σε μετάφραση, το πλήρες κείμενο της "επιστολής του Οσάμα Μπιν Λάντεν προς τον αμερικανικό λαό». Το έγγραφο αφαιρέθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2023.

Ο Guardian σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αφαίρεση της επιστολής: «Το αντίγραφο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό μας πριν από 20 χρόνια έχει διαμοιραστεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς το πλήρες πλαίσιο. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να το αφαιρέσουμε και να κατευθύνουμε τους αναγνώστες στο ειδησεογραφικό άρθρο που αρχικά το πλαισίωσε αντί αυτού».

Ωστόσο, η εφημερίδα δέχθηκε επίσης κριτική από ορισμένους που ισχυρίζονται ότι η αφαίρεση ενός μανιφέστου γεμάτου αντισημιτισμό, ρατσισμό και ομοφοβία ήταν μια μορφή «λογοκρισίας», κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

Δειτε Επισης

Χιλιάδες επισκέπτες σε ζωολογικό κήπο στον οποίο ζει η Moo Deng στην Ταϊλάνδη
Διαμονή μέσα σε μία… πατάτα-Το πιο περίεργο Airbnb
Καθαριότητα, φαγητό και ύπνος-Η σκληρή καθημερινότητα των εγκλωβισμένων αστροναυτών στον ISS
Χώρισε η γυναίκα που είχε επί εννέα χρόνια σχέση με αεροπλάνο-«Είμαστε ακόμα φίλοι»
Ο άνθρωπος χωρίς «ταυτότητα»–Η συγκλονιστική ιστορία 45χρονου
Παρασκευή και 13 με... 13 αστεία γεγονότα για την πιο γρουσούζικη μέρα!
Βρέθηκε το διάσημο έργο του Banksy «Το κορίτσι με το μπαλόνι» που εκλάπη από γκαλερί του Λονδίνου
«Les canots amarrés»-Ο πίνακας του Βαν Γκογκ θα πωληθεί πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια σε δημοπρασία
Έψαχνε στο Google Maps προορισμό για κάμπινγκ-Ανακάλυψε κάτι μοναδικό
Ροδάκινα από τη Φουκουσίμα θα πωλούνται στα Harrods-Ένα κουτί θα κοστίζει 95 ευρώ