Τα μηνύματα των κομμάτων για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου

Το δικό τους μήνυμα με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στέλνουν τα κόμματα.

Σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι, «οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού όπως έχουν εμποτίσει τον ευρωπαϊκό και τον οικουμενικό πολιτισμό, είναι εντελώς ξένες προς τα αντιδημοκρατικά και ανελεύθερα καθεστώτα. Αυτό κατέγραψε η αντιδικτατορική εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 και αυτό μας θυμίζει ξανά η φετινή 50η επέτειος».

Παράλληλα αναφέρει ότι, «αν και η ηρωική εξέγερση δεν κατάφερε να ανατρέψει τη δικτατορία, η οποία κατέρρευσε μόνο μετά από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπερτόνισε ότι τα ιδεώδη του ελληνισμού δεν μπορεί να τυγχάνουν εκμετάλλευσης από αντιδημοκρατικές μειοψηφίες. Τα εν λόγω μηνύματα του Πολυτεχνείου καθοδηγούν και τον δικό μας αγώνα, μαζί με την Ελλάδα ως κύριο συμπαραστάτη, στις προσπάθειές μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία στον τόπο μας».

Επίσης σημειώνει πως, «σε μια περίοδο που ορισμένοι καπηλεύονται βάσιμες ανησυχίες και υπαρκτά προβλήματα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο ρατσιστικός λόγος και οι φασιστικές νοοτροπίες αλλά η εμβάθυνση των δημοκρατικών αρχών, ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η περιφρούρηση της ελευθερίας του ανθρώπου».

«Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Η εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973 εξέφρασε τα αιτήματα της νεολαίας και του λαού της Ελλάδας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και απαλλαγή της χώρας από τις αμερικανοΝΑΤΟϊκές εξαρτήσεις. Ως τέτοια, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν και παραμένει ένα σύμβολο αντιφασιστικό, πατριωτικό και λαϊκό που φωτίζει την Ιστορία της Ελλάδας και του λαού της. Το ΑΚΕΛ τιμά τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη θυσία των νεκρών της καθώς κι όλους τους αγωνιστές κι αγωνίστριες που στη μαύρη επταετία αναμετρήθηκαν με τη χούντα στα στρατοδικεία, στις φυλακές, στους χώρους βασανιστηρίων, στις εξορίες και τα ξερονήσια», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Παράλληλα το κόμμα της Αριστερας σε ανακοίνωση του σημειώνει πως, «το ΑΚΕΛ και ολόκληρος ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά ότι τα ίδια χέρια «εθνικοφρόνων» που αιματοκύλισαν το Πολυτεχνείο, αιματοκύλισαν ένα χρόνο αργότερα και την Κύπρο συνεργώντας συνειδητά με την Τουρκία στη διχοτόμηση της πατρίδας μας. Άλλωστε, η Ιστορία επιβεβαίωσε πολλές φορές σε Ελλάδα και Κύπρο ότι η εθνικοφροσύνη και η πατριδοκαπηλία δεν ήταν παρά η προβιά προδοσίας.

Πενήντα χρόνια μετά η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να συγκινεί τις νέες γενιές σε Κύπρο και Ελλάδα με το εμβληματικό –αδικαίωτο, εντούτοις, σύνθημα- «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» αλλά και με το αντιφασιστικό του περιεχόμενο σε μια εποχή που η ακροδεξιά αναρριχάται στην εξουσία ευρωπαϊκών κρατών. Συνεχίζει να υπενθυμίζει με τα αιτήματα «έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ» στις πύλες του Πολυτεχνείου ότι ο πατριωτισμός προϋποθέτει αντιιμπεριαλισμό και αντίσταση στην πολιτική που μετατρέπει την Κύπρο σε «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης». Συνεχίζει να εμπνέει με το εξεγερτικό του πνεύμα, με τις ιδέες και τα οράματά του. Για τα δικαιώματα και τις προσδοκίες της νέας γενιάς. Για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Για ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο».

Όπως αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα, «σήμερα, στην 50ή επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά όσους θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη Η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου αντιπροσωπεύει το πνεύμα της αντίστασης και του αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη».

Επίσης σημειώνει ότι, «καταδικάζουμε κάθε μορφή φασισμού και αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατίας. Στη μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου, στεκόμαστε φρουροί των αξιών που συνέβαλαν στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η ισότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνικής ζωής».

Όπως αναφέρει, «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, αποτελεί ιστορικό μας καθήκον, το οποίο επιτάσσουν οι αγώνες όσων ξεσηκώθηκαν τότε για “ψωμί-παιδεία-ελευθερία”. Μισό αιώνα μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αντλούμε διδάγματα από τον αγώνα εκείνο. Μαθαίνουμε ότι η ελευθερία είναι αγαθό που πρέπει να υπερασπιζόμαστε καθημερινά, ότι η δημοκρατία είναι ευάλωτη αλλά και ανθεκτική όταν υποστηρίζεται από τον λαό.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, συνεχίζουμε τον αγώνα για μια κοινωνία βασισμένη στις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και διασφαλίζουμε ότι ο αγώνας των προκατόχων μας δεν ήταν μάταιος, αλλά μια σπίθα που ανάφλεξε τον φωτεινό φάρο της ελευθερίας και της δημοκρατίας που μας καθοδηγεί».

«Τιμούμε την πεντηκοστή επέτειο της κορυφαίας εκδήλωσης αντίστασης κατά της χούντας των Αθηνών, την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο την 17η Νοεμβρίου 1973, κλίνοντας το γόνυ στους ηρωικούς φοιτητές, στους ηρωικούς νεολαίους, που όρθωσαν το ανάστημα τους κατακεραυνώνοντας και εκθέτοντας διεθνώς τη χούντα, που κατέλυσε τη δημοκρατία στη χώρα που την γέννησε», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

Στη συνέχεια προσθέτει πως, «δηλώνουμε περήφανοι για τους εδεκίτες, που έλαβαν μέρος στην ηρωική αντίσταση, εντός και εκτός του Πολυτεχνείου και για το κόμμα μας, που στήριξε ηθικά και υλικά τον αντιδικτατορικό αγώνα, συνδράμοντας την προσπάθεια των Ελλήνων να απαλλαγούν από την επάρατη χούντα. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν κατάφερε να εκδιώξει τη χούντα, η οποία κατέρρευσε πνιγμένη στο αίμα των Ελληνοκυπρίων το 1974, αλλά έστειλε από τότε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αντέχει ξενοκίνητες χούντες και δικτατορίες. Και το σύνθημα μένει από τότε χαραγμένο: Ποτέ πια φασισμός».

«Σε ανακοίνωση της η ΔΗΠΑ-Συνεργασία τιμά την ηρωική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, την εξέγερση της Ελληνικής Φοιτητικής Νεολαίας και των Ελλήνων πατριωτών που αποτέλεσε την κορυφαία έκφραση του αντιδικτατορικού αγώνα», αναφέρει η Δημοκρατική Παράταξη.

Παράλληλα αναφέρει ότι, «η πτώση της χούντας, ολοκληρώθηκε ως γεγονός, με τη μεγάλη προδοσία του πραξικοπήματος στην Κύπρο και την καταστροφή που έφερε στο νησί μας, η τουρκική εισβολή. Η 17η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για όλους τους πεσόντες του Πολυτεχνείου, ενώ η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί καθοδηγητικό φάρο, αλλά και τεράστιο κίνητρο συνεχούς αγώνα, για έναν καλύτερο κόσμο, για ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία αναγνωρίζει τα διδάγματα της ιστορικής αυτής μέρας, που παραπέμπουν στις δικές μας σημερινές ευθύνες, απέναντι στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και επεκτατικότητα.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αποτελεί φωτεινό φάρο αγωνιστικότητας για ολόκληρο τον Ελληνισμό αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ελεύθερο πολίτη, υπερασπιστή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δειτε Επισης

Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές