Οι «κολλημένες» διαδικασίες για την εξεύρεση συνεργασιών και οι παράλληλες προεκλογικές

«Κολλημένα» δείχνουν να είναι τα πράγματα αναφορικά με το ξεκαθάρισμα του σκηνικού για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν και υπάρχει πρόθεση από όλα τα κόμματα για σύναψη συνεργασιών και διεργασίες σε εξέλιξη μεταξύ τους, η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί είναι πως δεν σημειώνεται πρόοδος το τελευταίο διάστημα.

Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η κατανόηση ότι, όπως διαμορφώθηκε η νέα κατάσταση πραγμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τη μεταρρύθμιση, οι νίκες στις υψηλόβαθμες θέσεις θα πρέπει να θωρακιστούν μέσα από συνεργασίες. Σε επίπεδο δημάρχων, άλλωστε, αυτό συνέβαινε διαχρονικά, αφού σπάνιζαν οι περιπτώσεις εκλεγέντων που υποστηρίζονταν μόνο από μία πολιτική δύναμη τα τελευταία χρόνια. Τώρα, όμως, στο παιγνίδι αυτό μπήκαν και οι Αντιδημαρχίες (που είναι πάρα πολλές), καθώς και πέντε θέσεις περιφερειακού χαρακτήρα, αυτές των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Αυξήθηκαν μεν οι θέσεις, αυξήθηκε όμως και ο αριθμός των ψηφοφόρων τους οποίους θα πρέπει να πείσουν.

Η συνένωση μεταξύ Δήμων (και σε κάποιες περιπτώσεις και Κοινοτήτων) δημιούργησε ακόμη ένα παράγοντα που ωθεί τα κόμματα σε συνεργασίες: Κατήργησε κάποια προπύργια. Όλα τα κόμματα είχαν χτισμένα κάστρα σε ορισμένες περιοχές, που τους εξασφάλιζαν σίγουρες πρωτιές και βοηθούσαν στην ανάδειξη των εκλεκτών τους, ακόμα και χωρίς ισχυρό πλαίσιο συνεργασιών. Τέτοια προπύργια, όμως, συνενώθηκαν τώρα με τους γείτονες, που δεν έχουν απαραιτήτως τους ίδιους χρωματισμούς και είτε έχουν πιο ισορροπημένο εκλογικό σώμα, είτε προτίμηση προς μια άλλη πολιτική κατεύθυνση. Ως αποτέλεσμα, τα «ευκολάκια» του παρελθόντος έχουν γίνει πιο δύσκολα και απαιτούν πιο επιτακτικά συνεργασίες.

Με αυτά τα δεδομένα, η διεργασία σε ό,τι αφορά την εξεύρεση υποψηφίων για τις τοπικές εκλογές έχει χωριστεί σε δύο μέρη για τα κόμματα, ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό. Εσωτερικά καταρτίζουν τα ψηφοδέλτιά τους σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά Συμβούλια, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες. Αξιοποιούν στελέχη, μέλη και φιλικά διακείμενα πρόσωπα των τοπικών κοινωνιών με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν πάντα. Μέσω επαφών με τις τοπικές και επαρχιακές επιτροπές, με εσωτερικές βολιδοσκοπήσεις της ηγεσίας και, σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, μέσω δομημένων διαδικασιών. Στα κόμματα που ανέκαθεν παρουσιάζονταν με πλήρεις συνδυασμούς αυτή η προσπάθεια προχωρά εδώ και καιρό με αρκετά καλά αποτελέσματα και αναμένεται αμέσως μετά τα Χριστούγεννα να έχουν κλείσει τα περισσότερα ψηφοδέλτια και να απομένουν μόνο εκκρεμότητες, δηλαδή τρύπες σε συγκεκριμένες περιοχές που πρέπει να κλείσουν. Αυτό θα επιτρέψει και στους υποψήφιους να ξεκινήσουν να κινούνται στον κοινωνικό τους περίγυρο, καθώς σε αυτό το επίπεδο οι κοινωνικές συναναστροφές, η οικογένεια και οι φίλοι διαδραματίζουν συχνά μεγαλύτερο ρόλο από το κόμμα και την πολιτική διάσταση των εκλογών.

Το «κόλλημα» παρουσιάζεται στο εξωτερικό σκέλος, αυτό δηλαδή των συνεργασιών. Ενώ έχουν ήδη γίνει πολλές συζητήσεις και το παρασκήνιο τρέχει, ακόμη δεν έχουν κλειδώσει και δεν έχουν ανακοινωθεί αποφάσεις. Σε κάποιο βαθμό αυτή η αναποφασιστικότητα αποδίδεται στο γεγονός πως ο ΔΗΣΥ, που φαίνεται να είναι και ο πρωταγωνιστής των προσπαθειών και αναμένεται να είναι και το κόμμα που θα επιτύχει αριθμητικά τις περισσότερες συνεργασίες, δεν έχει ακόμη κατασταλάξει εσωτερικά στον τρόπο που θα κινηθεί. Φαίνεται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, έχει συνωστισμό ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος για αντάρτικα, τα οποία όχι απλώς μειώνουν τις πιθανότητες εκλογής του εκλεκτού τους, αλλά ενδεχομένως καθιστούν πιο δελεαστική για τα κόμματα του Κέντρου την επιλογή που προσφέρει το ΑΚΕΛ. Η καθυστέρηση, δε, αυξάνει ενδεχομένως τις πιέσεις προς τις ηγεσίες των κομμάτων του Κέντρου να προωθήσουν δικούς τους υποψήφιους, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Αν και ορισμένες περιπτώσεις θεωρούνται «σίγουρες», το γεγονός πως δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες επικύρωσης στα συλλογικά όργανα των κομμάτων ή οποιεσδήποτε ανακοινώσεις, αφήνει ακόμη έδαφος για ανάπτυξη φημολογίας και παράλληλα παζάρια, γεγονός που σαφώς δεν συμβάλλει στο ξεκαθάρισμα του τοπίου.

Δεν είναι σαφές πότε θα «ξεκολλήσει» η διαδικασία, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα για σημαντικές εξελίξεις πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό που είναι σαφές είναι πως αφού ληφθούν οι αποφάσεις για τα πρόσωπα, θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για τα πολιτικά προγράμματα αλλά και η προεκλογική εκστρατεία, την οποία θα μοιραστούν οι συνεργάτες μεταξύ τους. Αν και μεσολαβεί ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι τον Ιούνιο, η παράλληλη προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές, οι οποίες αποτελούν πιο σοβαρό στοίχημα για τις περισσότερες πολιτικές δυνάμεις, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού αναμένεται πως στα τελικά στάδια της προεκλογικής εκστρατείας ενδεχομένως το βάρος να μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό εκεί, ειδικά εάν διαφανεί στις δημοσκοπήσεις ότι «παίζονται» έδρες.

Δειτε Επισης

Υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης τους Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου- «Αδιαπραγμάτευτοι στόχοι η απελευθέρωση και επανένωση»
Ενοχλημένος ο Σαββίδης με τα σχόλια της απόφασης για Οδυσσέα-«Αλίμονο αν χάσουμε την εμπιστοσύνης μας στα Δικαστήρια»
Πράσινο φως από Υπουργικό για τον κρατικό προϋπολογισμό
Προτάσεις Volt μετά την κρίση με την παύση Οδυσσέα-«Ώρα για καθαρό μήνυμα και ριζικές λύσεις»
Πάει για του χρόνου η εξέταση του αιτήματος των εκτοπισμένων Ε/κ από το ΣτΕ
Καλεί σε διάλογο τους πολίτες ο Περδίκης-«Δεν θα μείνουμε να κλαίμε επί ερειπίων»
Μετά τον καυγά, τελικά βρέθηκαν Αθηνά Μιχαηλίδου και Αννίτα Δημητρίου
Μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα προσφωνήσει στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ
Νέα επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για παύση Οδυσσέα-«Επικίνδυνη για τη δημοκρατία η αμφισβήτηση της απόφασης»
Προκλητικός ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στην Κύπρο»