Με διαφωνία ΕΛΑΜ το ψήφισμα για μη ρατσιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία
20:57 - 16 Νοεμβρίου 2023
Με 33 ψήφους υπέρ και 3 εναντίον, αυτές των Βουλευτών του ΕΛΑΜ, η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα για υιοθέτηση του αναθεωρημένου Χάρτη των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων για μια μη Ρατσιστική και χωρίς Αποκλεισμούς Κοινωνία. Στη συζήτηση που προηγήθηκε το ΕΛΑΜ μίλησε για χάρτη «μιας ομάδας περιθωριοποιημένων αριστερών και πράσινων κομμάτων» και υποστήριξε ότι η κυπριακή βουλή δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να τον υιοθετήσει.
Οι αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου που με έντονο τρόπο υπέδειξε ότι έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τους βουλευτές του κυπριακού κοινοβουλίου που κάνουν εξαίρετη δουλειά στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, απέρριψε τα επιχειρήματα για μη νομική υποχρέωση και έψεξε το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ προσπάθησε να εγείρει θέμα μεταναστευτικού που καμία σχέση, είπε, δεν έχει με το ψήφισμα που καλείται η Βουλή να ψηφίσει και με την συζήτηση που γίνεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή και παρενέβη η Δημητρίου-«Αυτό το ψήφισμα δεν διχάζει, τη γύμνια ορισμένων δείχνει» (vid)
Το ψήφισμα
Η Βουλή με την έγκρισή της αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με το οποίο υιοθετείται ο αναθεωρημένος Χάρτης και καλούνται τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών του να τον υιοθετήσουν και να τον προωθήσουν ανάμεσα στα κοινοβουλευτικά κόμματα που τα απαρτίζουν.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει υιοθετήσει τον αναθεωρημένο Χάρτη των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για μια μη ρατσιστική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία, που συντάχθηκε σε συνεργασία με τη Διακομματική Ομάδα κατά του Ρατσισμού και της Διαφορετικότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ARDI), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή της Βενετίας).
Ο χάρτης αυτός λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ή τις συγκεκαλυμμένες μορφές ρατσισμού που έχουν αναπτυχθεί, καθώς και τα νέα μέσα έκφρασης τέτοιων ειδεχθών φαινομένων, περιλαμβανομένου του διαδικτύου και των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης.
Η Βουλή καταδικάζει την έξαρση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και κάθε μορφής διάκρισης, της ρητορικής μίσους, αλλά και της υποκίνησης και διενέργειας εγκληματικών πράξεων, την ύπαρξη και δράση κομμάτων, οργανώσεων και κινημάτων που είτε άμεσα, είτε συγκεκαλυμμένα προωθούν στην Ευρώπη τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία και προάγουν ιδεολογήματα που υποσκάπτουν καίρια θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Εκφράζει τη δέσμευσή της για την προαγωγή και προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και για την απαγόρευση και καταπολέμηση όλων των διακρίσεων και συναφών εγκληματικών πράξεων, όπως υπαγορεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις που κυρώθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η Βουλή καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα να προσχωρήσουν στον εν λόγω Χάρτη, ο οποίος αναγνωρίζει την ευθύνη των κομμάτων στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του οποίου ο οικουμενικός χαρακτήρας είναι αυταπόδεικτος και σε αυτοδέσμευση με τη θέσπιση εσωτερικών διατάξεων και την ενσωμάτωση, σε όλες τις εκφάνσεις της εσωτερικής και της δημόσιας δράσης τους, μηχανισμού ελέγχου, αλλά και κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις του αναθεωρημένου Χάρτη.
Καλούνται παράλληλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αναλάβουν δράσεις που να προάγουν την ανοχή, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μη ρατσιστικής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου κατέβηκε από το προεδρείο καλώντας τον Βουλευτή Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ως τον γηραιότερο, να προεδρεύσει, καθώς, είπε, νιώθει αναγκασμένη να τοποθετηθεί και να στηρίξει τους βουλευτές της Κύπρου. Απευθυνόμενη στο ΕΛΑΜ είπε ότι σήμερα δεν είναι για το μεταναστευτικό που συζητάμε ενώ για την τοποθέτηση του προέδρου του κόμματος ότι δεν έχουμε νομική υποχρέωση διερωτήθηκε «μα δεν κατανοείτε τη σημασία των διεθνών συμβάσεων;»
Ανέφερε ότι κακώς έγινε αναφορά σε «περιθωριακούς, πράσινους και αριστερούς» λέγοντας ότι δεν είναι περιθωριακοί αλλά βρίσκονται στο δημοκρατικό τόξο της Ευρώπης. Σε αυτό το τόξο, είπε, είναι όλα τα κόμματα που έχουν ευαισθησία για όλα τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Δημητρίου είπε ότι η Βουλή έχει αρραγές μέτωπο απέναντι στον «εξτρεμισμό» και στα «επικίνδυνα μονοπάτια που κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν τη δημοκρατία».
Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι το κόμμα του σέβεται την διαφορετικότητα, δείχνει ανεκτικότητα και λέει όχι στο μίσος, τη ρητορική μίσους, τη μισαλλοδοξία και το λαϊκισμό.
Ανέφερε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι αντικείμενο ευρύτερης εκμετάλλευσης και ρατσισμού και διερωτήθηκε ποια εισήγηση έχουν αυτοί που το χρησιμοποιούν ως σημαία για εκλογικά ποσοστά, «μήπως να τους πνίξουμε ή να τους οδηγήσουμε σε θαλάμους αερίων (τους μετανάστες και πρόσφυγες);».
Είπε ότι το μεταναστευτικό επιλύεται με προτάσεις και όχι προπηλακισούς ή ρατσιστικές προσεγγίσεις και πρόσθεσε ότι το κείμενο που σήμερα υιοθετεί η Βουλή είναι ουσιαστικά η βάση ίδρυσης της ΕΕ και της ευρωπαϊκής ιδέας.
Η Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ είπε ότι τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού είναι έντονα και στη χώρα μας και επιβάλλεται η λήψη μέτρων για μια μη ρατσιστική κοινωνία, τόσο από τη Βουλή αλλά και από τις αρχές που έχουν ευθύνη για την πρόληψη και την καταστολή.
Ο Γιώργος Λουκαϊδης του ΑΚΕΛ μίλησε για συζήτηση που έχει και ιστορικό χαρακτήρα καθώς συμπίπτει με τη διεθνή μέρα ανεκτικότητας. Είπε ότι τα φαινόμενα αναβίωσης του ρατσισμού, του μίσους και της ανόδου της ακροδεξιάς κρούουν τον κώδωνα σε μια ήπειρο που γέννησε το ρατσισμό και φασισμό και αυτά τα φαινόμενα κτύπησαν δυστυχώς και δική μας πόρτα.
Είπε ότι καλείται η Βουλή σε αυτοδέσμευση για φαινόμενα που έχουν να κάνουν με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, για μη διάδοση και προβολή απόψεων που υποστηρίζουν, προωθούν και υποκινούν την κατασυκοφάντηση και διαπόμπευση ανθρώπων και για άρνηση σε συμμαχίες με κόμματα που προωθούν το ρατσιστικό μίσος.
Τόνισε πως όλες αυτές οι δεσμεύσεις και αυτοδεσμεύσεις πρέπει να τεθούν στην πράξη σε εφαρμογή και να μην καταστρατηγούνται. Ελπίζω και εύχομαι είπε, μετά από την υιοθέτηση της χάρτας και υπογραφή της από το σύνολο των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσουμε ξανά ως τρίτο Αττίλα τους μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι η ακροδεξιά σε αυτό το κοινοβούλιο «έχει βαρύτατες ευθύνες για τα πρόσφατα πογκρόμ σε Λεμεσό και Χλώρακα». Στη δευτερολογία του εξάλλου ανέφερε ότι μπορεί η σημερινή ιστορική συζήτηση να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα πορεία στα πολιτικά πράγματα για θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είπε ότι «δεν είμαστε περιθωριακοί» και κάλεσε αυτούς που τους επικρίνουν να πουν έστω και για μια πράξη του ΑΚΕΛ στα τόσα χρόνια ιστορίας του που είναι εκτός της ιδεολογίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.
Ο Χρίστος Σενέκης του ΔΗΚΟ είπε ότι το ψήφισμα είναι και αποτέλεσμα ευρύτερης συναίνεσης των κομμάτων και υπέδειξε πως ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά δεν αντιμετωπίζονται παρά μόνο με μέτρα στον πυρήνα του ζητήματος. Γενικά για το μεταναστευτικό χαιρέτισε τα μέτρα της παρούσας Κυβέρνησης που για πρώτη φορά, όπως είπε, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό πρόσημο μεταξύ εκροών και εισροών.
Ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ είπε ότι δεν έχουμε καμία νομική υποχρέωση ως κοινοβούλιο να ψηφίσουμε το ψήφισμα και το χαρακτήρισε «μανιφέστο μιας ομάδας περιθωριακής από πράσινους και κομμουνιστές».
Διερωτήθηκε αν όσοι καταδικάζουν την ρητορική μίσους την καταδικάζουν και όταν αυτή απευθύνεται σε Έλληνες Κύπριους. Διερωτήθηκε ακόμη για ποια δημοκρατία και νόμους μιλούν κάποιοι «που είναι υποστηρικτές τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς, και νοσταλγοί του Στάλιν και του Τσαουσέσκου».
Είπε ακόμη ότι δήμαρχοι που προέρχονται από την αριστερά αντιδρούν στη δημιουργία δομών για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες. Ο κ. Χρίστου είπε ότι η πατρίδα μας απειλείται όχι από την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά από την παράνομη μετανάστευση και πρόσθεσε ότι «καθημερινά αυτός ο τόπος ισλαμοποιείται».
Είπε ότι το ΕΛΑΜ καταδικάζει τα εγκλήματα του φασισμού και ναζισμού και όλα τα εγκλήματα από καπιεστικά καθεστώτα και δεν θα ανεχθεί μαθήματα δημοκρατίας από κανένα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Λίνος Παπαγιάννης που είπε ότι με βάση στοιχεία του ΥΠΕΣ το 96% των αιτητών ασύλου δεν έχουν δικαιώματα διεθνούς προστασίας. «Ένα σοβαρό πρόβλημα το γυρίζετε από την ανάποδη και λέτε ότι πρόβλημα έχουν αυτοί που μιλούν για το πρόβλημα», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν είπε ότι τα κόμματα είναι τροχοί της δημοκρατίας και πρέπει να είναι προσεκτικά γιατί αυτά που λένε και πράττουν, τα αφουγκράζεται ο λαός. Είπε ότι πρέπει να γίνει και μια ενδοσκόπηση για να δούμε γιατί δίνουμε δικαιώματα στην ακροδεξιά να μεγαλώνει.
Ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων είπε ότι είναι λυπηρό να υπάρχει διχασμός και πρόσθεσε ότι είμαστε σε μια δημοκρατία και ένα κράτος που έχει υποχρέωση για προστασία όσων χρειάζονται βοήθεια.
Ο Κωστής Ευσταθίου, μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής, είπε ότι αυτό που ζούμε είναι το «εμείς και οι άλλοι». Επέκρινε το διαχωρισμό ανθρώπων και είπε ότι βλέπουμε τώρα μια άκρατη μορφή ρατσισμού κατά των Εβραίων και την ίδια στιγμή τον βομβαρδισμό αμάχων σε νοσοκομεία και καταφύγια.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, είπε, γιατί ο ρατσισμός πάντα καταλήγει σε λουτρά αίματος.
Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανεξάρτητη βουλευτής, είπε ότι η ακροδεξιά καλλιεργεί το μίσος και το ρατσισμό και δυναμώνει κάτω από όσους την κανονικοποίησαν. Είπε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε όλοι, και εντός και εκτός βουλής αν δεν θέλουμε να κλάψουμε επί ερειπίων.
Πηγή: ΚΥΠΕ