Να γίνει παραδεκτή η προσφυγή της Κύπρου για οδικές μεταφορές προτείνει ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΕΕ

Την απόρριψη προσφυγής της Κύπρου και άλλων χωρών κατά του «Πακέτου Κινητικότητας», και όπως κριθεί παραδεκτή δεύτερη ξεχωριστή προσφυγή της Κύπρου αλλά και η πτυχή των προσφυγών όλων των εμπλεκόμενων χωρών που αφορούν τη μόνιμη εγκατάσταση οδηγών, προτείνει ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της ΕΕ, Τζιοβάνι Πιτρουτσέλα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι προσφυγές κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ αφορούν θέματα που σχετίζονται με την απόσπαση οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών.

Οι αντιρρήσεις ειδικά της Κύπρου αφορούν την υποχρέωση επιστροφής οχημάτων κάθε οκτώ εβδομάδες στο κράτος μέλος όπου βρίσκεται εγκατεστημένη μια εταιρία μεταφορών, κάτι που επηρεάζει την Κύπρο ως νησιωτική χώρα χωρίς χερσαία σύνορα με άλλα κράτη και σε σημαντική απόσταση από το πιο κοντινό εμπορικό λιμάνι άλλης χώρας της ΕΕ.

Οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα που εκδόθηκαν στις 14 Νοεμβρίου αφορούν τις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις “Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ουγγαρία, Μάλτα και Πολωνία κατά Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης” (πρόκειται για τις υποθέσεις C-541/20 έως C-555/20, που περιλαμβάνουν τις προσφυγές που έχει καταθέσει η Κύπρος C-549/20 και C-550/20).

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το «Πακέτο Κινητικότητας» αμφισβητήθηκε το 2020 από επτά κράτη μέλη (Λιθουανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ουγγαρία, Μάλτα και Πολωνία).

Τα κράτη μέλη άσκησαν 15 συνολικά διαφορετικές προσφυγές για ακύρωση τριών συγκεκριμένων νομοθετικών πράξεων που αφορούν:

- τη διάρκεια του χρόνου εργασίας των οδηγών,

- την απαίτηση για πραγματική και μόνιμη εγκατάσταση οδικών μεταφορέων στα κράτη μέλη και

- τις προϋποθέσεις για την απόσπαση οδηγών.

Με τις προτάσεις του στις 14 Νοεμβρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας Πιτρουτζέλα προτείνει στο ΔΕΕ να απορρίψει τις περισσότερες από αυτές τις προσφυγές, όπως και την προσφυγή της Κύπρου στην υπόθεση C-550/20. Προτείνει ωστόσο στο ΔΕΕ να κρίνει παραδεκτή την προσφυγή της Κύπρου στην υπόθεση C-549/20.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας τοποθετήθηκε υπέρ των αιτούντων χωρών σε μόνο μια πτυχή των προσφυγών, που αφορά την υποχρέωση επιστροφής οχημάτων κάθε οκτώ εβδομάδες στο κράτος μέλος εγκατάστασης, η οποία θεσπίστηκε με τον Κανονισμό (EE) 2020/1055 για τους κανόνες λειτουργίας των εταιρειών οδικών μεταφορών, όσον αφορά δηλαδή την πραγματική και μόνιμη εγκατάσταση.

Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, μια τέτοια υποχρέωση παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας λόγω της απουσίας ανάλυσης επιπτώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε το Συμβούλιο έχουν αναλύσει τους κανονισμούς για την εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης. Ήταν αδύνατο για αυτούς να αξιολογήσουν την αναλογικότητα αυτής της διάταξης σε σχέση με τους στόχους που σκόπευαν να επιδιώξουν.

Κατά συνέπεια, ο Γενικός Εισαγγελέας πρότεινε επίσης στο ΔΕΕ να ακυρώσει την «ενοχοποιημένη» διάταξη του Κανονισμού 2020/1055.

Οι υποθέσεις τελούν υπό διάσκεψη και η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα σημειώνεται.

Δειτε Επισης

Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού
Συνεχίζει με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία να προσφέρει ίσες ευκαιρίες ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Απαντά στις διαμαρτυρίες για το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Στιγματίζουν τα παιδιά»
Σε τροχιά υλοποίησης η αστυνόμευση των φαρμακείων-Θα καταγγέλλονται αν δεν συμμορφώνονται με το διάταγμα