Η Φινλανδία κλείνει μεθοριακά της περάσματα με τη Ρωσία-«Είμαστε προετοιμασμένοι για κακόβουλες ενέργειες»

Η Φινλανδία θα κλείσει τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο 4 από τις 9 μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι αφήνει παράτυπους μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα Βάαλιμα, Νούιγιαμα, Ιμάτρα και Νίιραλα στα σύνορα ανάμεσα στη Φινλανδία και τη Ρωσία», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Μάρι Ραντάνεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η φινλανδική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει την Τρίτη ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να κλείσει τα σύνορά της με τη Ρωσία, εκφράζοντας υποψίες ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία προσχώρησε στο NATO τον Απρίλιο.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για διαφόρων ειδών ενέργειες, για κακόβουλες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας, οπότε η κατάσταση δεν προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο.

Η Φινλανδία διαπίστωσε τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση των εισόδων παράνομων μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική, ιδιαίτερα από το Ιράκ, τη Σομαλία και την Υεμένη.

«Θέλουμε το φαινόμενο αυτό να σταματήσει, θέλουμε η δραστηριότητα στα σύνορα να επανέλθει στο φυσιολογικό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αν η κατάσταση επεκταθεί σε άλλες μεθοριακές διαβάσεις και γίνει πιο δύσκολη, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.

Τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα.

Το Κρεμλίνο δεσμεύτηκε τον Απρίλιο να λάβει «αντίμετρα» μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας στο NATO, χαρακτηρίζοντας την διεύρυνση της δυτικής συμμαχίας «επίθεση στην ασφάλεια» της Ρωσίας.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 σχέδιο για την κατασκευή φράκτη κατά μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Τέξας ο Τραμπ επτά ημέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες
Στις 28 και 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί η διεθνής διάσκεψη για το Μεσανατολικό
Φυλάκιση έξι μηνών σε κρατούμενο επειδή αρνήθηκε να παρακολουθήσει τον πρόεδρο της Τυνησίας στην τηλεόραση
Ουκρανικά drones έπληξαν εργοστάσιο αεροσκαφών και μονάδα παραγωγής πυραύλων στη Ρωσία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκινά απολύσεις περισσότερων από 1.350 εργαζομένων
Το PKK ζητά την αποφυλάκιση του Οτσαλάν και εγγυήσεις ασφαλείας για την επιστροφή των μαχητών του στην Τουρκία
Ξεκινά η δίκη του οδοντιάτρου που δηλητηρίασε τη σύζυγό του-Έψαχνε «πώς φτιάχνεις δηλητήριο» στο διαδίκτυο
Διεθνής επιχείρηση κατά της σωματεμπορίας-Μικρά παιδιά μεταξύ των 1194 θυμάτων
Ζωντανή τουρίστρια που αγνοείτο επί 12 ημέρες σε απομακρυσμένη περιοχή στην Αυστραλία-«Τα κατάφερε υπό αδιανόητες συνθήκες»
Τραγικό παιγνίδι για δεκαεπτάχρονο στην Ιταλία-Καταπλακώθηκε από το τούνελ που έσκαψε στην άμμο