Κ. Μητσοτάκης: Να οικοδομήσουμε σε θετική ατζέντα στο Συμβούλιο με Τουρκία
13:38 - 16 Νοεμβρίου 2023
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στην προσπάθεια εξομάλυνσης των εντάσεων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑЇ.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι προσβλέπει στην οικοδόμηση πάνω σε μια θετική ατζέντα κατά τη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, που θα διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στην Αθήνα, κατά το οποίο θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου θα συζητηθούν και τα δύσκολα θέματα, όπως η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπου πιθανότατα, όπως είπε, δεν θα υπάρξει συμφωνία. «Αλλά και να διαφωνήσουμε, δεν σημαίνει ότι πρέπει αυτή η διαφωνία να μας ωθεί μονίμως στα άκρα», τόνισε.
«Και αυτό είναι μια κατάκτηση. Το ότι σήμερα οι Τούρκοι δεν πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά. Είναι καλό για πολλούς και διαφόρους λόγους», εκτίμησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
«Κάνουμε μια προσπάθεια, ειλικρινή πιστεύω μέχρι στιγμής και από πλευράς Τουρκίας, να αφήσουμε πίσω μας μια δύσκολη εποχή. Μια δύσκολη εποχή, στην οποία τις εντάσεις δεν τις προκαλέσαμε εμείς, τις προκάλεσε ένας τουρκικός αναθεωρητισμός», ανέφερε για την προσπάθεια εγκατάστασης ενός θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συζητά ούτε το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών «ούτε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε δικαιωμάτων που απορρέουν από την κυριαρχία, διότι η δυνατότητα να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις στα νησιά μας απορρέει ευθέως από την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».
«Δεν είμαι αφελής και έχω δει πολλές οβιδιακές μεταμορφώσεις της Τουρκίας. Αλλά θέλω να πιστεύω, αυτή τη στιγμή, και έχω λόγο να είμαι πιο αισιόδοξος», σημείωσε.
Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Χαμάς, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη διαφωνία στην τοποθέτηση των δύο χωρών.
«Η Χαμάς, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία προέβη σε μια κτηνώδη τρομοκρατική ενέργεια, εντός του Ισραήλ. Από την άλλη, θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσει έχει μεγάλη σημασία. Και εκφράζω την κλιμακούμενη ανησυχία μου, για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ασκεί αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση», επανέλαβε.
Τόνισε ότι αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Ραμάλα.
«Και θα αγωνιστούμε αυτή τη στιγμή να παίξουμε ένα ρόλο για περισσότερους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και για ανθρωπιστικές παύσεις. Δηλαδή, για μια κατάπαυση του πυρός για ορισμένη χρονική διάρκεια», σημείωσε. Όπως είπε, η Ελλάδα επιδιώκει ενεργά να φανεί χρήσιμη στην εξομάλυνση της κρίσης «γιατί έχουμε αξιοπιστία με όλες τις πλευρές, όχι μόνο μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, αλλά και πολύ καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο».
«Δεν είναι πολλές οι χώρες σήμερα που να μπορούν να ισχυριστούν ότι μας αντιμετωπίζουν αντικειμενικά και θετικά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Αυτόν τον ρόλο, χάριν της περιφερειακής σταθερότητος, η οποία προφανώς και μας αφορά, γιατί είμαστε χώρα η οποία γειτνιάζει με μια περιοχή η οποία αναφλέγεται, αυτόν τον ρόλο θα προσπαθήσουμε να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.