Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 30 Νοεμβρίου το νομοσχέδιο για τις σχολικές εφορείες
13:08 - 16 Νοεμβρίου 2023
Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 30 Νοεμβρίου θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις σχολικές εφορείες, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία συνήλθε την Πέμπτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς θα λειτουργούν μέχρι το 2029 οι Σχολικές Εφορείες-Οι αριθμοί των μαθητών και των Εφόρων
Όπως ανέφεραν οι βουλευτές σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που έχουν επέλθει στο νομοσχέδιο, ο αριθμός των σχολικών εφόρων για τους ενιαίους μεγάλους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας αυξάνεται στους 15, ενώ στους υπόλοιπους μικρότερους Δήμους παραμένει στους 11. Ακόμη, τόνισαν ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα ισχύουν μέχρι το 2029, με την ένταξη των Σχολικών Εφορειών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Άριστος Δαμιανού, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι έχει εμπλουτιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο με βελτιώσεις ως προς την εκπροσώπηση. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, προστέθηκε διατύπωση που καθοδηγεί τα Δημοτικά Συμβούλια να διασφαλίζουν τη γεωγραφική εκπροσώπηση των διαμερισμάτων ως αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας. Υπάρχει πρόνοια, η οποία προϋπήρχε στον νόμο, για την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων στις Σχολικές Εφορείες, πρόσθεσε.
Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, έχει αποφασιστεί, κατόπιν συνεννόησης με τα αρμόδια Υπουργεία, η αύξηση του αριθμού των σχολικών εφόρων στους Δήμους Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας με βάση το κριτήριο των 50 σχολικών μονάδων και άνω. Σε αυτές τις 3 επαρχίες οι σχολικοί έφοροι θα είναι συνολικά 15, εκ των οποίων οι 10 θα εκλέγονται και οι 5 θα επιλέγονται από τα δημοτικά συμβούλια,
«Αυτό το μικτό σύστημα υπάρχει και σήμερα και κρίθηκε ότι πρέπει να παραμείνει ως γέφυρα, δεδομένου ότι το 2029 οι Σχολικές Εφορείες περιέρχονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βάσει της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών.
Από την πλευρά του ο Νίκος Σύκας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση για τη νομοθεσία για τους Σχολικούς Εφόρους, η οποία θα οδηγηθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια στις 30 Νοεμβρίου. «Αυτή είναι η τελευταία πράξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο, ο κ. Σύκας εξήγησε ότι θα υπάρχουν 20 σχολικές εφορείες, όσες και οι Δήμοι, με βάση τον Περί Δήμων Νόμο. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των αιρετών και των διορισμένων σχολικών εφόρων στους δήμους που έχουν πάνω από 50 σχολικές μονάδες θα είναι 15, εκ των οποίων οι 10 θα εκλέγονται από τους πολίτες και οι 5 θα διορίζονται από τα οικεία δημοτικά συμβούλια. Σε ό,τι αφορά τους δήμους που έχουν κάτω από 50 σχολικές μονάδες, ο αριθμός των σχολικών εφόρων θα παραμείνει στα 11, εκ των οποίων οι 7 θα εκλέγονται από τους πολίτες και οι 4 θα διορίζονται από τα δημοτικά συμβούλια, συμπλήρωσε.
«Εναπόκειται στα αρμόδια Υπουργεία και τους εν δυνάμει υποψηφίους να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Ιούλιο του 2024», τόνισε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το ψηφοδέλτιο των Σχολικών Εφορειών ανά ενιαίο Δήμο θα είναι ένα από τα έξι ψηφοδέλτια στις εκλογές του 2024, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας θα εκλέγεται από τους Σχολικούς Εφόρους. Καταληκτικά, υπενθύμισε ότι διανύουμε μια μεταβατική περίοδο μέχρι τον Ιούλιο του 2029, όταν οι Σχολικές Εφορείες θα ενσωματωθούν στους νέους Δήμους.
Πηγή: ΚΥΠΕ