Τα πρόσωπα που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη φαίνονται πιο αληθινά από τα αληθινά

Τα πρόσωπα που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη φαίνονται πιο αληθινά από τα πραγματικά, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU).

Αυτό πάντως, όπως έδειξε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science», φάνηκε να αφορά μόνο τα πρόσωπα λευκών ανθρώπων που αποτελούσαν «τέκνα» της ΑΙ και όχι τα πρόσωπα ατόμων διαφορετικού χρώματος.

Για ποιον λόγο αυτή η… διάκριση; Επειδή οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση λευκών προσώπων, όπως εξήγησε η δρ Έιμι Ντάουελ, κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Αν τα λευκά πρόσωπα της ΑΙ γίνονται συνεχώς αντιληπτά ως πιο ρεαλιστικά, η τεχνολογία αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα έγχρωμα άτομα ενισχύοντας τις οnline ρατσιστικές προκαταλήψεις» είπε η δρ Ντάουελ.

Η ερευνήτρια προσέθεσε ότι το πρόβλημα είναι ήδη εμφανές στις υπάρχουσες τεχνολογίες ΑΙ οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία επαγγελματικών φωτογραφιών-πορτρέτων. «Οταν οι τεχνολογίες αυτές χρησιμοποιούνται για άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος, η ΑΙ αλλάζει το χρώμα του δέρματος και των ματιών τους ώστε να μοιάζουν με εκείνα των λευκών ατόμων».

Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ότι ξεγελάστηκαν

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα σε ό,τι αφορά τον… υπερ-ρεαλισμό της ΑΙ είναι ότι οι άνθρωποι συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη τους ξεγελά, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές. «Το ανησυχητικό ήταν ότι τα άτομα που πίστευαν στη μελέτη μας ότι τα ΑΙ πρόσωπα ήταν αληθινά συνήθως ήταν και τα πιο σίγουρα ότι η κρίση τους ήταν σωστή» σημείωσε η Ελίζαμπεθ Μίλερ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, υποψήφια διδάκτορας στο ANU και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που μπερδεύουν τα πρόσωπα που δημιουργεί η ΑΙ με τα αληθινά πρόσωπα δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν ξεγελαστεί».

Στην πρώτη σειρά εικόνων (a) φαίνονται τα πρόσωπα που κρίθηκαν συχνότερα ως πραγματικά και στη δεύτερη σειρά εικόνων (b) ως προϊόντα της ΑΙ. Τα ποσοστά των συμμετεχόντων που έκριναν τα πρόσωπα ως πραγματικά (a) ή ως δημιουργήματα της ΑΙ (b) παρουσιάζονται κάτω από κάθε πρόσωπο (Psychological Science)

images_large_10.1177_09567976231207095-fig3-1024x553

Οι διαφορές θα εξαφανιστούν σύντομα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα για ποιον λόγο οι άνθρωποι ξεγελιούνται από τα πρόσωπα – «προϊόντα» της ΑΙ. «Παρότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προσώπων που παράγει η ΑΙ και των αληθινών προσώπων οι άνθρωποι τείνουν να μην το αντιλαμβάνονται. Για παράδειγμα τα λευκά ΑΙ πρόσωπα τείνουν να έχουν πιο τέλειες αναλογίες, ωστόσο οι άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι αυτό αποτελεί σημάδι του ότι το πρόσωπο είναι αληθινό» είπε η δρ Ντάουελ. Προσέθεσε ωστόσο ότι «δεν θα μπορούμε να στηριζόμαστε σε αυτές τις διαφορές για μεγάλο διάστημα. Η ΑΙ τεχνολογία εξελίσσεται τόσο γρήγορα ώστε οι διαφορές μεταξύ των προσώπων που δημιουργούνται από αυτή και των αληθινών προσώπων πιθανότατα θα εξαφανιστούν σύντομα».

Σοβαρές επιπτώσεις

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτή η τάση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την παραπληροφόρηση αλλά και τις κλοπές στοιχείων ταυτότητας στο Διαδίκτυο με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση δράση. «Χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από την ΑΙ ώστε οι ερευνητές αλλά και οι κοινωνίες να μπορούν να εντοπίζουν τα θέματα που προκύπτουν προτού αυτά μετατραπούν σε μείζονα προβλήματα» τόνισε η δρ Ντάουελ.

Απαιτούνται εργαλεία εντοπισμού των επιτηδείων

Είναι επίσης άκρως σημαντικό να ενημερωθεί σωστά ο πληθυσμός σχετικά με την ΑΙ ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι που μπορεί αυτή να προκαλέσει, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον σε θέση να ανιχνεύουν τα πρόσωπα που έχουν παραχθεί από την ΑΙ, η κοινωνία χρειάζεται εργαλεία που θα εντοπίζουν με ακρίβεια τους επιτηδείους» επεσήμανε η κύρια συγγραφέας της μελέτης και κατέληξε λέγοντας ότι η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τον ρεαλισμό των προσώπων που παράγονται από την ΑΙ θα συμβάλλει στο να είναι πιο προσεκτικό απέναντι στις εικόνες που βλέπει στο Διαδίκτυο.

Πηγή: tanea

Δειτε Επισης

Ο «Οδυσσέας» λειτουργεί ακόμη και στέλνει δεδομένα στη Γη - Επιτυχημένη θεωρεί την αποστολή η NASA
Επιστημονικά όργανα της NASA στο φεγγάρι ετοιμάζουν την επιστροφή αστροναυτών
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα με μία ιδιωτική εταιρεία
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Αμαζόνιο βρέθηκε το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο
Στη Σελήνη ο «Οδυσσέας-Θα δοκιμάσει πρώτη προσεδάφιση ιδιωτικής εταιρείας
Έρευνα της ΕΕ κατά της Apple για τις υπηρεσίες streaming - Αντιμέτωπη με πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ η εταιρεία
Ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης για εκπαίδευση δημιούργησε το Pascal Education
iPhone 16: Έτσι θα είναι η κάμερα στα βασικά μοντέλα
Μπορούν να θεραπευτούν με έκσταση οι επιζήσαντες της 7ης Οκτωβρίου που έκαναν χρήση LSD;
Έπεσε το Facebook-Προβλήματα με την ιστοσελίδα και την εφαρμογή