Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση αιχμαλώτων

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την εκεχειρία στη Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από την οργάνωση Χαμάς, με την διαμεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί εντός του διημέρου Παρασκευής-Σαββάτου ή στις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα σημεία που συνεχίζουν να συζητούνται έντονα είναι ο ακριβής αριθμός των αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν, που θα τελεί σε συνάρτηση με τη χρονική διάρκεια της εκεχειρίας, η οποία, ωστόσο, δεν θα υπερβαίνει τις πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά χθες το βράδυ, οι αιχμάλωτοι που θα απελευθερωθούν θα είναι περισσότεροι των 50. Θα απελευθερωθούν παιδιά με τις μητέρες τους, ενώ στον κατάλογο των υπό απελευθέρωση Ισραηλινών θα περιλαμβάνονται και ηλικιωμένες γυναίκες. Από πλευράς Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν γυναίκες στελέχη της Χαμάς και άλλων οργανώσεων που εκτίουν τις ποινές τους μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους σε ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν σήμερα το πρωί αναφέρουν ότι η Χαμάς ζητά να αποφυλακιστούν και γυναίκες στελέχη της οργάνωσης που υπήρξαν αυτουργοί ενόπλων επιθέσεων, αίτημα το οποίο οι Ισραηλινοί εξετάζουν, αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι θα το αποδεχθούν.

Οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι στο στάδιο της εφαρμογής της συμφωνίας που συζητείται δεν θα έχει ρόλο εγγυητή ο ΟΗΕ, καθότι, όπως υποστηρίζουν ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, η Χαμάς έχει αρνηθεί την πρόσβαση στους αιχμαλώτους από υπηρεσίες του ΟΗΕ ή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Επισημαίνεται ότι χθες μετέβη στο Ισραήλ ο ειδικός Αμερικανός απεσταλμένος για το ζήτημα των αιχμαλώτων, Μπρετ ΜακΓκερκ, ο οποίος πρόκειται να συνεχίσει τις επαφές του στην Ιορδανία, στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ. Η άφιξή του ενίσχυσε την αισιοδοξία της ισραηλινής πλευράς, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσης των Ισραηλινών αιχμαλώτων, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινή γνώμη. Ειδικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες πορεία των συγγενών των αιχμαλώτων που άρχισε από το Τελ Αβίβ και αναμένεται να καταλήξει αύριο στην Ιερουσαλήμ, μπροστά από κυβερνητικά κτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Φρικτός θάνατος για 17χρονο στην Ιταλία-Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία
Ο στρατός του Σουδάν απώθησε έφοδο των παραστρατιωτικών σε πολιτεία του Νταρφούρ
Αποδοκιμάζει ο Μακρόν τους δασμούς Τραμπ κατά της ΕΕ-«Η Κομισιόν να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά συμφέροντα»
Σε κίνδυνο οι συνομιλίες για εκεχειρία Ισραήλ και Χαμάς-Aλληλοκατηγορούνται ότι εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας
Aνακοίνωσε δασμούς 30% σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεξικό από την 1η Αυγούστου ο Τραμπ
Όλο το πόρισμα για την τραγωδία της Air India-Μυστήριο γιατί κόπηκε η ροή καυσίμου στους κινητήρες
Νύφες ετών έξι... Κορίτσια αναγκάζονται να παντρευτούν πριν πάνε σχολείο στην Υεμένη-Η τραγική ιστορία της Γκάντα
Βλέπει άνοιγμα νέας σελίδας για την Τουρκία με τον αφοπλισμό του PKK ο Ερντογάν
«Μεθυσμένος» πιλότος της United αναγκάστηκε να πάει σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ είχε απλά διάσειση
Αμερικανός πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη Δυτική Όχθη