Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση αιχμαλώτων

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την εκεχειρία στη Γάζα σε συνδυασμό με την απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από την οργάνωση Χαμάς, με την διαμεσολάβηση του Κατάρ και των ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί εντός του διημέρου Παρασκευής-Σαββάτου ή στις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα σημεία που συνεχίζουν να συζητούνται έντονα είναι ο ακριβής αριθμός των αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν, που θα τελεί σε συνάρτηση με τη χρονική διάρκεια της εκεχειρίας, η οποία, ωστόσο, δεν θα υπερβαίνει τις πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά χθες το βράδυ, οι αιχμάλωτοι που θα απελευθερωθούν θα είναι περισσότεροι των 50. Θα απελευθερωθούν παιδιά με τις μητέρες τους, ενώ στον κατάλογο των υπό απελευθέρωση Ισραηλινών θα περιλαμβάνονται και ηλικιωμένες γυναίκες. Από πλευράς Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν γυναίκες στελέχη της Χαμάς και άλλων οργανώσεων που εκτίουν τις ποινές τους μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους σε ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν σήμερα το πρωί αναφέρουν ότι η Χαμάς ζητά να αποφυλακιστούν και γυναίκες στελέχη της οργάνωσης που υπήρξαν αυτουργοί ενόπλων επιθέσεων, αίτημα το οποίο οι Ισραηλινοί εξετάζουν, αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι θα το αποδεχθούν.

Οι πληροφορίες επισημαίνουν ότι στο στάδιο της εφαρμογής της συμφωνίας που συζητείται δεν θα έχει ρόλο εγγυητή ο ΟΗΕ, καθότι, όπως υποστηρίζουν ισραηλινές κυβερνητικές πηγές, η Χαμάς έχει αρνηθεί την πρόσβαση στους αιχμαλώτους από υπηρεσίες του ΟΗΕ ή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Επισημαίνεται ότι χθες μετέβη στο Ισραήλ ο ειδικός Αμερικανός απεσταλμένος για το ζήτημα των αιχμαλώτων, Μπρετ ΜακΓκερκ, ο οποίος πρόκειται να συνεχίσει τις επαφές του στην Ιορδανία, στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ. Η άφιξή του ενίσχυσε την αισιοδοξία της ισραηλινής πλευράς, ότι θα επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσης των Ισραηλινών αιχμαλώτων, ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την τοπική κοινή γνώμη. Ειδικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες πορεία των συγγενών των αιχμαλώτων που άρχισε από το Τελ Αβίβ και αναμένεται να καταλήξει αύριο στην Ιερουσαλήμ, μπροστά από κυβερνητικά κτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας