Μπάιντεν: ΗΠΑ και Κίνα θα κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας

Ικανοποίηση από το γεγονός ότι μπορεί να συζητήσει με τον Σι Τζινπίνγκ «απευθείας» και «αμέσως» σε περίπτωση κρίσης, εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις μετά τη σύνοδο με τον Κινέζο ομόλογό του στην Καλιφόρνια.

«Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να «κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου (αυτού) ανάμεσα στον Πρόεδρο Σι και εμένα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εκείνος και εγώ συμφωνήσαμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να καλέσει απευθείας και θα ακουστεί αμέσως», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, οι Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να αποκατασταθεί η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δυο χωρών, ενώ θα κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν χθες Τετάρτη να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου (των στρατών) στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλη ανταπόκριση του πρακτορείου, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου, συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι Πρόεδροι συμφώνησαν «η κινεζική και η αμερικανική κυβέρνηση να διεξαγάγουν συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Ωστόσο ο Κινέζος ηγέτης προειδοποίησε τον Αμερικανό Πρόεδρο πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου, μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Οι αμερικανικές ενέργειες εναντίον της Κίνας που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών» και «των επενδύσεων» καθώς και «οι μονομερείς κυρώσεις» πλήττουν «σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο κ. Σι στον κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως εξακολουθεί πάντα να θεωρεί αυτόν τον Κινέζο ηγέτη «δικτάτορα», επαναλαμβάνοντας έναν χαρακτηρισμό που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Μολαταύτα, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές και παραγωγικές» τις συνομιλίες, αναφερόμενος στη συμφωνία για την αποκατάσταση των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων και στην κινεζική στράτευση στον αγώνα εναντίον της φαιντανύλης, ενός ισχυρού οπιοειδούς συνθετικού ναρκωτικού.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε φορτηγό στη Δυτική Όχθη-Πίστευαν ότι μετέφερε βοήθεια στη Γάζα
Εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός
Αφρικανική πανώλη των χοίρων-Πενταπλάσια τα κρούσματα το 2023 στην ΕΕ
Δίνει μάχη για τη ζωή ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας μετά την απόπειρα φόνου-«Μεταξύ ζωής και θανάτου»
ΒΙΝΤΕΟ: Τέσσερις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στο Χιούστον
Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που επιχείρησε να κάψει συναγωγή, στη Γαλλία
Ξεκίνησε η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας στη Γάζα
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι εξουδετέρωσε περισσότερα από 100 ουκρανικά drones
Αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη
Γονείς βασάνιζαν την 3χρονη κορούλα τους για μέρες πριν πεθάνει-Καταδικάστηκαν σε ισόβια