Φωνάζουν οι ταξιτζήδες για τη μη ανανέωση αδειών και την πειρατεία στους δρόμους

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί πρόκειται να συζητηθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, με τον σύνδεσμο των επαγγελματιών οδηγών να ανοίγει το θέμα των ανανεώσεων αδειών σε όσους δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο για μικροαδικήματα, ενώ την ίδια ώρα, δυσφορούν για την πειρατεία με τους παράνομους οδηγούς που κυκλοφορούν στους δρόμους και τους κλέβουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών χορηγεί επαγγελματική άδεια σε πρόσωπα που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του οδηγού κατηγορίας ταξί, εφόσον κατέχουν μεταξύ άλλων λευκό ποινικό μητρώο. Κάτι, που όπως καταγγέλλουν οι οδηγοί ταξί, στο παρελθόν δεν ίσχυε και έτσι σήμερα συνολικά είκοσι περίπου οδηγοί, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειάς τους.

Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Οδηγών Αστικών Ταξί, Ντίνος Κωνσταντίνου, «είναι μια απόφαση η οποία σήμερα στερεί το δικαίωμα για να αποκτήσει κάποιος άδεια ή του στερείται το δικαίωμα για ανανέωση ενώ κατέχει ήδη άδεια, γιατί πριν από κάποια χρόνια έκανε κάποιας ελαφριάς μορφής αδικήματα».

Μάλιστα, φανερά προβληματισμένος ο κ. Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι «σήμερα, έχουμε είκοσι περίπου οδηγούς ταξί, των οποίων έχουν λήξει οι άδειες τους και είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορούν παράνομα με τα ταξί τους, ή κρατάνε ιδιωτικά οχήματα για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους. Έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό που μας αναφέρουν είναι ότι μόνο η Βουλή μπορεί να τροποποιήσει αυτή την απόφαση που λήφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια».

Πάντως, αυτό που διευκρινίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, είναι πως πρέπει να τυγχάνουν καλύτερης διαχείρισης όσοι έπραξαν μικροαδικήματα μόνο και όχι όσοι έχουν υποπέσει σε κάποιο σοβαρό αδίκημα. Το ερώτημα που έγειρε ωστόσο ο κ. Κωνσταντίνου, είναι για παράδειγμα, «εάν ένας οδηγός έκανε ένα παράπτωμα στο παρελθόν και μετά του εκδόθηκε κανονικά η επαγγελματική άδεια, πώς γίνεται να ερχόμαστε μετά από τριάντα χρόνια να του απαγορεύσουμε την ανανέωση άδειας, επειδή έκανε τότε ένα παράπτωμα;».

Επιπρόσθετα, το άλλο ζήτημα που πρόκειται να τεθεί ενώπιον της Βουλής, είναι η πειρατεία, όπου έχει συσταθεί σχετικό Νομοσχέδιο και βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Μεταφορών. «Δυστυχώς, έχουν γεμίσει οι δρόμοι παράνομους οδηγούς ταξί με πλατφόρμες και μάλιστα, παρανομούν και οι επαγγελματίες οδηγοί τώρα. Υπάρχουν πλατφόρμες με διακόσια αυτοκίνητα, προχωρούμε σε καταγγελίες, αλλά δεν κάνει κανένας τίποτα», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των οδηγών ταξί, «εκτός από το γεγονός ότι οι παράνομοι κλέβουν τη δουλειά μας, κλέβουν και το ίδιο το κράτος, καθώς ούτε κοινωνικές ασφαλίσεις βάζουν, ούτε ΦΠΑ πληρώνουν και μάλιστα οι περισσότεροι είναι δηλωμένοι άνεργοι, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και επιδόματα. Έχουμε αποδείξεις, αλλά δυστυχώς δεν κάνουν απολύτως τίποτα οι αρμόδιοι».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία