Φωνάζουν οι ταξιτζήδες για τη μη ανανέωση αδειών και την πειρατεία στους δρόμους

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ταξί πρόκειται να συζητηθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, με τον σύνδεσμο των επαγγελματιών οδηγών να ανοίγει το θέμα των ανανεώσεων αδειών σε όσους δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο για μικροαδικήματα, ενώ την ίδια ώρα, δυσφορούν για την πειρατεία με τους παράνομους οδηγούς που κυκλοφορούν στους δρόμους και τους κλέβουν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών χορηγεί επαγγελματική άδεια σε πρόσωπα που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του οδηγού κατηγορίας ταξί, εφόσον κατέχουν μεταξύ άλλων λευκό ποινικό μητρώο. Κάτι, που όπως καταγγέλλουν οι οδηγοί ταξί, στο παρελθόν δεν ίσχυε και έτσι σήμερα συνολικά είκοσι περίπου οδηγοί, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειάς τους.

Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Οδηγών Αστικών Ταξί, Ντίνος Κωνσταντίνου, «είναι μια απόφαση η οποία σήμερα στερεί το δικαίωμα για να αποκτήσει κάποιος άδεια ή του στερείται το δικαίωμα για ανανέωση ενώ κατέχει ήδη άδεια, γιατί πριν από κάποια χρόνια έκανε κάποιας ελαφριάς μορφής αδικήματα».

Μάλιστα, φανερά προβληματισμένος ο κ. Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι «σήμερα, έχουμε είκοσι περίπου οδηγούς ταξί, των οποίων έχουν λήξει οι άδειες τους και είναι αναγκασμένοι να κυκλοφορούν παράνομα με τα ταξί τους, ή κρατάνε ιδιωτικά οχήματα για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους. Έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό που μας αναφέρουν είναι ότι μόνο η Βουλή μπορεί να τροποποιήσει αυτή την απόφαση που λήφθηκε πριν από τέσσερα χρόνια».

Πάντως, αυτό που διευκρινίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, είναι πως πρέπει να τυγχάνουν καλύτερης διαχείρισης όσοι έπραξαν μικροαδικήματα μόνο και όχι όσοι έχουν υποπέσει σε κάποιο σοβαρό αδίκημα. Το ερώτημα που έγειρε ωστόσο ο κ. Κωνσταντίνου, είναι για παράδειγμα, «εάν ένας οδηγός έκανε ένα παράπτωμα στο παρελθόν και μετά του εκδόθηκε κανονικά η επαγγελματική άδεια, πώς γίνεται να ερχόμαστε μετά από τριάντα χρόνια να του απαγορεύσουμε την ανανέωση άδειας, επειδή έκανε τότε ένα παράπτωμα;».

Επιπρόσθετα, το άλλο ζήτημα που πρόκειται να τεθεί ενώπιον της Βουλής, είναι η πειρατεία, όπου έχει συσταθεί σχετικό Νομοσχέδιο και βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Μεταφορών. «Δυστυχώς, έχουν γεμίσει οι δρόμοι παράνομους οδηγούς ταξί με πλατφόρμες και μάλιστα, παρανομούν και οι επαγγελματίες οδηγοί τώρα. Υπάρχουν πλατφόρμες με διακόσια αυτοκίνητα, προχωρούμε σε καταγγελίες, αλλά δεν κάνει κανένας τίποτα», δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των οδηγών ταξί, «εκτός από το γεγονός ότι οι παράνομοι κλέβουν τη δουλειά μας, κλέβουν και το ίδιο το κράτος, καθώς ούτε κοινωνικές ασφαλίσεις βάζουν, ούτε ΦΠΑ πληρώνουν και μάλιστα οι περισσότεροι είναι δηλωμένοι άνεργοι, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και επιδόματα. Έχουμε αποδείξεις, αλλά δυστυχώς δεν κάνουν απολύτως τίποτα οι αρμόδιοι».

Δειτε Επισης

Προσωρινή διακοπή συγκεκριμένων σχολικών δρομολογίων με λεωφορεία
Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Συγκέντρωση και πορεία συντεχνίας Ισότητα για χαμηλόμισθους
Αραιή σκόνη και βροχές τις επόμενες ημέρες-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που ίσως αποβούν μοιραία-Οι πέντε συστάσεις στους καταναλωτές
Στον πάγο η ζωντανή μετάδοση Επιτροπών της Βουλής-Yπέρ οι πολίτες, εφαρμόστηκε σε άλλες έντεκα χώρες
Το μέλλον των παιδιών πρέπει να είναι φάρος για συνεργασία και όχι πεδίο αντιπαράθεσης
Χτύπησαν κόκκινο τα ντεσιμπέλ σε Λεμεσό και Πάφο-Καταγγέλλουν τους Δήμους οι επιχειρήσεις
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 600,000 ευρώ
Καθηλώνονται πάνω από 500 λεωφορεία-Επηρεάζονται μαθητικές διαδρομές σε όλη την Κύπρο