Εκλογές και όχι διορισμό των Σχολικών Εφόρων τους ζητά ομάδα Μαρωνιτών-Απαιτούν δημοκρατικές διαδικασίες

Τη διαφωνία τους με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Νόμο, σε σχέση με τη διαδικασία ανάδειξης της Σχολικής Εφορείας τους, εκφράζει μερίδα Μαρωνιτών, η οποία ζητά αντί διορισμού, να γίνουν εκλογές όπως θα συμβεί και με όλες τις υπόλοιπες σχολικές εφορίες. Μέσω των δικηγόρων της, η ομάδα Μαρωνιτών απέστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, την οποία μάλιστα κοινοποίησε στην επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, η οποία συζητά σήμερα τις αλλαγές που θα επιφέρει στον Νόμο, που διέπει τη λειτουργία των Σχολικών Εφορειών.

Σημειώνεται ότι η επιστολή υπογράφεται από τους δικηγόρους Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και τον Κώστας Κατσαρό, οι οποίοι εκπροσωπούν το «Κίνημα Πρόνοιας και Ευημερίας Μαρωνιτών, καθώς και μια σειρά προσωπικοτήτων της μαρωνίτικης κοινότητας, όπως ο Ιωάννης Πογιατζής, ο Κλαύδιος Μαυροχάννας, ο Μιχάλης Χατζηρούσος και ο Μενέλαος Πέτρου.

Στην επιστολή, αφού υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ανάδειξης των Σχολικών Εφορειών προβλέπεται στους περί Σχολικών Εφορειών Νόμου, πραγματοποιούνται εκλογές δια μέσω των οποίων αναδεικνύονται επτά μέλη και τα υπολειπόμενα τέσσερα μέλη ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο, υποδεικνύουν πως αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση των Μαρωνιτών.

Συγκεκριμένα αυτό που προβλέπεται σήμερα και η συγκεκριμένη ομάδα δια των δικηγόρων της ζητά να αλλάξει, είναι πως ο πρόεδρος και τα μέλη των Σχολικών Εφορειών διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Παιδείας ο οποίος καταλήγει στην εισήγηση αυτή που έχει τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Ενώ δηλαδή για όλες τις υπόλοιπες Σχολικές Εφορείες διεξάγονται εκλογές, κάτι που είναι σύμφωνο με τις δημοκρατικές αρχές για αντιπροσώπευση σύμφωνα με τη λαϊκή βούληση, αντίθετα για τις θρησκευτικές ομάδες δεν γίνονται εκλογές και γίνεται διορισμός στον οποίο έχει καθοριστικό ρόλο ο εκπρόσωπος των Θρησκευτικών Ομάδων».

Την ίδια ώρα υποδεικνύουν πως, «ο ρόλος όμως του εκπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών δεν είναι να διορίζει ή να εισηγείται διορισμό μελών Σχολικών Εφορειών. Ο εκπρόσωπος εκλέγεται για περιορισμένους σκοπούς και όχι για να υποκαθιστά τις δημοκρατικές διαδικασίες. Ο εκπρόσωπος έχει εκλεγεί με τις ψήφους μερίδας της Θρησκευτικής Ομάδας για καθορισμένη χρονική περίοδο. Όπως ένας βουλευτής που επίσης έχει εκλεγεί δεν εκπροσωπεί το σύνολο της θρησκευτικής ομάδας, το ίδιο ισχύει για τον εκπρόσωπο. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως νομιμοποίηση ή δικαιολογία στην επιλογή να αποκλείονται οι δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής στην περίπτωση των Σχολικών Εφορειών των θρησκευτικών ομάδων κατ' αντίθεση με όσα ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις».

Μάλιστα οι δικηγόροι που υπογράφουν την επιστολή, κάνουν αναφορές και στα ζητήματα και τις διαφωνίες που προέκυψαν πρόσφατα, ανάμεσα στους Μαρωνίτες. «Σημειώνουμε πως οι πελάτες μας έχουν και στο παρελθόν υποδείξει μέσω επιστολής τους πως ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών λειτουργεί με τρόπο αυταρχικό και χωρίς σε καμία περίπτωση να διασφαλίζει την διαφάνεια ή/και την θεσμική λειτουργία του θεσμού του εκπρόσωπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών».

Την ίδια ώρα καταγγέλλουν πως, «έχει προχωρήσει στην ίδρυση μονοπρόσωπης εταιρείας με σκοπό την προώθηση προσωπικών του πολιτικών στόχων, εταιρείας η οποία λαμβάνει κρατικές χορηγίες και προβαίνει σε οικονομικής φύσης δραστηριότητες στο όνομα της Θρησκευτικής Ομάδας. Δεν μπορεί να είναι ανεκτό ο ίδιος εκπρόσωπος να είναι εκείνος που υποδεικνύει τα μέλη των Σχολικών Εφορειών, αντί να αφήνονται οι Μαρωνίτες να αποφασίζουν δημοκρατικά μέσω εκλογών όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες».

Το αίτημα των δικηγόρων, είναι η τροποποιήση του συγκεκριμένου Άρθρου ώστε να προβλέπεται η ανάδειξη της Σχολικής Εφορείας των Μαρωνιτών μέσω της διαδικασίας των εκλογών.

Μάλιστα προτείνουν να οριστούν εκλογές στο προσφορότερο γεωγραφικά για την Κοινότητα των Μαρωνιτών Δήμο της Κύπρου, την ίδια ημέρα και ώρα που θα είναι ορισμένη η εν λόγω διαδικασία και για τους υπόλοιπους δήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ξεχωριστή κάλπη η οποία θα έχει τοποθετηθεί επί συγκεκριμένου για την ανάδειξη των εκπροσώπων της Σχολικής Εφορείας της Θρησκευτικής Ομάδας των Μαρωνιτών, καθότι η Μαρωνίτικη Θρησκευτική Ομάδα είναι διασκορπισμένη ανά το Παγκύπριο και δεν διαμένει ή/και είναι εγγεγραμμένη σε έναν μοναδικό δήμο.

«Οι εκλογές», σημειώνουν οι δικηγόροι, «είναι η μοναδική διαδικασία που θα μπορούσε να διασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία της Σχολικής Εφορείας και να αποκλείσει τη δυνατότητα του εκπροσώπου να ελέγχει με τρόπο αντίθετο προς το συμφέρον των Μαρωνιτών ποιοι θα διορίζονται ως μέλη των Σχολικών Εφορειών».

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά