Αύξηση τιμών ακόμη και για μνημόσυνα-Αντιδράσεις για εμπορευματοποίηση της θρησκείας

Ανθίζει το φαινόμενο της αυθαίρετης χρέωσης πιστών για την τέλεση μνημόσυνων στις εκκλησίες ανά το παγκύπριο, αφού το τελευταίο διάστημα καταγράφηκαν διάφορες καταγγελίες, μεταξύ αυτών, πως σε κάποιες περιπτώσεις, η χρέωση είναι αναλόγως του αριθμού των ονομάτων που θέλει ο κάθε πιστός να μνημονεύσει.

Ουσιαστικά, η χρέωση για την τέλεση μνημόσυνων, σε κάποιες ενορίες η χρέωση είναι πέντε ευρώ, για όσα ονόματα θέλει κάποιος να γράψει στο μνημονοχάρτι του, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το κόστος υπολογίζεται στα δεκατέσσερα ευρώ για συγκεκριμένο αριθμό ονομάτων και αναλόγως διαμορφώνεται και το κόστος.

Οι υψηλές χρεώσεις που παρατηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις, προκύπτουν λόγω των αναγκών που έχουν κάποιες εκκλησίες, ώστε να έχουν πόρους ή λόγω των μεγάλων εξόδων που υπάρχουν, ανέφερε στον REPORTER, αρμόδια εκκλησιαστική πηγή. Όπως φαίνεται, ο πολίτης καλείται να καλύψει τις ανάγκες των ναών, όπως συμβαίνει με την αύξηση φορολόγησης προϊόντων στην καθημερινή ζωή.

Παρόλα αυτά, ο πολίτης έχει το δικαίωμα να επιλέγει πού θα τελεί τα μνημόσυνά του, ώστε εάν δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ποσό που του ζητά η εκκλησία της ενορίας του ή το θεωρεί υψηλό, μπορεί να πάει σε κάποιο άλλο ναό, που οι χρεώσεις δεν είναι τόσο μεγάλες.

Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει από προηγουμένως κάποια ενημέρωση ως προς το κόστος ενός μνημόσυνου, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις οι πολίτες να βρίσκονται προ τετελεσμένων και να αναγκάζονται να πληρώσουν το ανάλογο κόστος, αλλά και να μειώσουν τα ονόματα που θέλουν να μνημονευθούν.

Σημειώνεται ότι η ρήτρα για μείωση ονομάτων σε ένα μνημονοχάρτι, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, γίνεται λόγω του μεγάλου αριθμού μνημόσυνων που μπορεί να έχουν οι ιερείς να τελέσουν την ίδια μέρα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι μητροπόλεις θέτουν ελάχιστο ποσό για τέλεση μνημοσύνων και απ' εκεί και πέρα εναπόκειται σε κάθε υπεύθυνο εκάστου ναού να λαμβάνει τις αποφάσεις του για τις τελικές χρεώσεις.

Αντιδράσεις για την εμπορευματοποίηση προσκυνημάτων

Το τελευταίο διάστημα εξάλλου, φθάνουν συχνά πυκνά στην Κύπρο λείψανα Αγίων, για τα οποία οι ναοί ενημερώνουν τους πιστούς, ώστε όσοι θέλουν να τους επισκεφθούν και να προσκυνήσουν.

Κάποιοι εκκλησιαστικοί κύκλοι κάνουν λόγω για εμπορευματοποίηση των προσκυνημάτων, αφού πέραν των χρημάτων που εισρέουν στους ναούς από τους πιστούς που μεταβαίνουν για να προσκυνήσουν ένα εικόνισμα ή ένα λείψανο, παρατηρείται ότι εκτός των ναών στήνεται ολόκληρο πανηγύρι, με το οποίο βέβαια δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή ο εκάστοτε ναός, ωστόσο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαφαινόμενης εμπορευματοποίησης της θρησκείας.

Καταγγελία που έφθασε ενώπιον του REPORTER και επιβεβαιώθηκε, ανέφερε επίσης, ότι πρόσφατα, σε μεγάλη γιορτή, εκκλησία είχε τοποθετήσει εκτός ναού ξύλινο παγκάρι, στο οποίο υπήρχαν διάφορα μεγέθη κεριών, τα οποία από κάτω ανέγραφαν τιμές από 1 μέχρι 3 ευρώ. Έτσι εάν ένας πιστός ήθελε να πάρει κερί για να ανάψει, ήταν υποχρεωτικό να καταβάλει το ανάλογο αντίτιμο.

Σημειώνεται ότι δεν απαγορευόταν σε οποιονδήποτε να πάρει κερί και να το ανάψει ακόμα κι αν δεν έβαζε χρήματα, ωστόσο η κίνηση της τοποθέτησης ποσού κάτω από το κάθε κερί, παρακινεί τον πιστό να καταβάλει το «αντίτιμο».

Μιλώντας στον REPORTER, ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού αρκέστηκε να πει για το θέμα της εμπορευματοποίησης των προσκυνημάτων πως έχει γίνει ένα καρκίνωμα για την εκκλησία που προωθεί την θρησκοληψία.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες