Κατάντησαν μαρτύριο τα κουνούπια στη Λάρνακα-Οι εστίες μόλυνσης και οι τρόποι αντιμετώπισης

Σε πραγματικό πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί η κατάσταση που επικρατεί με τα κουνούπια στη Λάρνακα, με τους κάτοικους αρκετών περιοχών να ψάχνουν τρόπους αντιμετώπισης των επικίνδυνων τσιμπημάτων, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμος τρέχει από πίσω τους δημότες για να τους ενημερώσει για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν, πραγματοποιώντας παράλληλα συστηματικούς ψεκασμούς σε διάφορες μολυσματικές εστίες.

Οι περιοχές στην πόλη του Ζήνωνα που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από διάφορα σμήνη κουνουπιών, είναι κυρίως η Δρομολαξιά και το Κίτι, όπου υπάρχει και το είδος κουνουπιού Aedes aegypti, για το οποίο οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιούν εκστρατεία και πάνε από πόρτα σε πόρτα για ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι κάτοικοι.

Σημειώνεται ότι, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι σε διάφορες επηρεαζόμενες περιοχές της Λάρνακας, διαπιστώθηκε ότι οι κάτοικοι διατηρούν τους χώρους και εστίες, όπου εκκολάπτονται κουνούπια. Συγκεκριμένα, αυτοί οι χώροι σύμφωνα με τους αρμόδιους, είναι οι πισίνες που δεν λειτουργούν, παλιοί αποχετευτικοί λάκκοι, πετάμενα ελαστικά αυτοκινήτων, βαρέλια αποθήκευσης νερού, παλιά ντεπόζιτα, σχάρες όμβριων υδάτων σε υπόγεια, αλλά ακόμη και πιατάκια γλαστρών λουλουδιών, δεξαμενές ή δοχεία με υδρόβια φυτά.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Ηρόδοτος Ηροδότου, για το κουνούπι Aedes aegypti, «υπάρχει το σχέδιο δράσης που εφαρμόζουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, τον Δήμο Λάρνακας και το ΤΕΠΑΚ, για καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους κουνουπιού».

Οι δράσεις, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, περιλαμβάνουν την ενημέρωση από πόρτα σε πόρτα στις περιοχές που υπάρχει το συγκεκριμένο κουνούπι, όπως και η ενημέρωση του κοινού με διάφορα φυλλάδια, αλλά και παράλληλα η καταστροφή των εστιών εκκόλαψης των κουνουπιών που είναι γύρω από τα σπίτια μας. «Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε εστίες που μπορούν να κατακρατήσουν έστω και λίγο νερό, όπως βάζα, λάστιχα αυτοκινήτων που είναι πετάμενα, ή ακόμη και τα πιατάκια που είναι η γλάστρα μέσα και μπορεί να κρατά νερό, αποτελούν εστίες γι’ αυτά τα κουνούπια. Πρέπει να πούμε ότι αυτά τα κουνούπια εκκολάπτονται και μεγαλώνουν σε χώρους κοντά στα σπίτια και στις αυλές και όχι μέσα στους ποταμούς, γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται η ενημέρωση από πόρτα σε πόρτα και η καταστροφή των εστιών εκκόλαψης. Ταυτόχρονα, σημαντικές είναι και οι ενέργειες του Δημαρχείου, το οποίο ψεκάζει τους κοινόχρηστους χώρους, όπως και τους οχετούς όμβριων υδάτων».

Πέραν αυτών των ενεργειών, πραγματοποιείται την ίδια ώρα το πιλοτικό πρόγραμμα με την εξαπόλυση κουνουπιών σε διάφορους χώρους, όπου είναι μια μέθοδος χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων για προστασία του περιβάλλοντος. «Με αυτό τον τρόπο, αφού εξαπολυθούν αρσενικά κουνούπια στον χώρο, τα οποία δεν τσιμπάνε τον άνθρωπο, έρχονται σε επαφή με τα θηλυκά κουνούπια και έτσι οποιαδήποτε αυγά γεννηθούν δεν θα είναι βλαβερά κουνούπια», εξήγησε ο κ. Ηροδότου.

Πάντως, αναφορικά με την επικινδυνότητα των εν λόγω κουνουπιών, ο κ. Ηροδότου δήλωσε ότι, «γενικώς, όλα τα κουνούπια είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, καθώς ακόμα και το συνηθισμένο κουνούπι μπορεί να μεταδώσει τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα συγκεκριμένα κουνούπια ωστόσο, Aedes aegypti, μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως είναι ο Δάγκειος πυρετός, ο ιός Τσικουνγκούνια και άλλους επικίνδυνους ιούς, οι οποίοι μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο από το τσίμπημα κουνουπιού».

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποιο περιστατικό ιού στην κοινότητα που να έχει μεταδοθεί από τσίμπημα κουνουπιού. Ωστόσο, αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας σύμφωνα με τους αρμόδιους, είναι να περιορίσει στον χώρο του τις εστίες που μπορούν να εκκολαφθούν τα συγκεκριμένα κουνούπια. Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Ηροδότου, «ο καιρός που επικρατεί στο νησί μας και η θερμοκρασία που ανεβαίνει, βοηθάει την εκκόλαψη των εντόμων και κυρίως των κουνουπιών. Δηλαδή, για να έχουμε κάποια μείωση της ενέργειας των κουνουπιών πρέπει να κατεβούν και οι θερμοκρασίες στα επίπεδα του χειμώνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λάρνακας, προειδοποίησε τους δημότες του πως όσοι δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες για αντιμετώπιση των κουνουπιών και συνεχίζουν να διατηρούν εστίες εκκόλαψες κουνουπιών, τότε θα προβεί σε λήψη μέτρων.

Δειτε Επισης

Συμβουλές Συνδέσμου Καταναλωτών για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους»
Ανοιχτά τα μονοπάτια του Εθνικού Δασικού Πάρκου Τροόδους
Παρουσίασε τις δράσεις του ο Παλατές-«Εντός Μαρτίου η πλατφόρμα η Φωνή του Πολίτη»
Βροχές στο μενού του καιρού-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Στο κενό οι καταγγελίες καταναλωτών κατά επιχειρήσεων-Τιμωρίες με προειδοποιήσεις αντί πρόστιμα
Πρόσω ολοταχώς η ρύθμιση σύμβασης για τους ντελιβεράδες-«Να γίνει ένα ελκυστικό επάγγελμα για όλους»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν ένα εκατομμύριο ευρώ
Επ. Περιβάλλοντος: Προτεραιότητα η ανάπτυξη υπαίθρου
Τελέστηκε η κηδεία του «Καδή» της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Στυλιανού
Κηδεύτηκε ο Μιχαλάκης Γεωργίου Κυπριανού, ακόμη ένας ήρωας της τουρκικής εισβολής