Για ουκρανικά στρατεύματα στην κατεχόμενη όχθη του ποταμού Ντνίπρο κάνει λόγο η Ρωσία

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη για πρώτη φορά ότι ορισμένα ουκρανικά στρατεύματα είχαν εγκαταστήσει θέσεις στην πλευρά του υπό ρωσικό έλεγχο ποταμού Ντνίπρο, της τεράστιας πλωτής οδού που χωρίζει τη γραμμή του μετώπου στη νότια Ουκρανία.

Η ουκρανική διείσδυση πέρα από τον ποταμό θα σηματοδοτούσε μια σημαντική τακτική επιτυχία για το Κίεβο, του οποίου η ευρύτερη αντεπίθεση δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να ανατρέψει τη ροή του πολέμου των 21 μηνών.

«Μικρές ομάδες» Ουκρανών στρατιωτών απλώθηκαν κατά μήκος της ανατολικής όχθης του ποταμού Ντνίπρο και είχαν «μπλοκαριστεί» στο μικροσκοπικό χωριό Κρίνκι, είπε ο επικεφαλής της περιφέρειας της Χερσώνας της Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Σάλντο, που έχει διοριστεί από τη Μόσχα, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Όμως επέμεινε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες αντιμετώπιζαν μια «πύρινη κόλαση» από ρωσικό πυροβολικό, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

Οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περιχαρακωθεί σε αντίθετες πλευρές του ποταμού Ντνίπρο μετά την αποχώρηση της Μόσχας από το δυτικό τμήμα της περιοχής Χερσών τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτή ήταν η τελευταία σημαντική εδαφική αλλαγή στη σύγκρουση, με τις δύο πλευρές να έχουν αποτύχει έκτοτε να σημειώσουν σημαντική πρόοδο παρά τις πολλαπλές επιθέσεις.

Ο Σάλντο δήλωσε την Τετάρτη ότι «περίπου ενάμισης εχθρικός λόχος, κυρίως σε μικρές ομάδες», βρίσκεται επί του παρόντος στην πλευρά που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ένας λόχος στο ρωσικό στρατιωτικό σύστημα αποτελείται από 45-360 στρατιώτες.

"Πύρινη κόλαση"

"Οι πρόσθετες δυνάμεις μας έχουν πλέον αναπτυχθεί. Ο εχθρός έχει μπλοκαριστεί στο Κρίνκι. Είναι αντιμέτωπος με μια πύρινη κόλαση: βόμβες, ρουκέτες, βαριά συστήματα φλογοβόλων, βλήματα πυροβολικού και drones πετούν εναντίον τους", είπε ο Σάλντο.

Τα σχόλιά του ήταν η πρώτη παραδοχή από ανώτερο Ρώσο αξιωματούχο ότι η Ουκρανία είχε καταφέρει να εξασφαλίσει κάποιες θέσεις στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πλευρά του ποταμού.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές του Σάλντο και η κλίμακα της διέλευσης της Ουκρανίας ήταν ασαφής.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ κοντά στις ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι μικρές ομάδες ουκρανικών στρατευμάτων διέσχιζαν με επιτυχία τον ποταμό.

Το Κρεμλίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αναφορές, παραπέμποντας στο Υπουργείο Άμυνας για ερωτήσεις.

Το Υπουργείο δεν έχει μιλήσει ούτε γι' αυτό, αλλά ανέφερε χωριστά ότι συνέλαβε μια μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών που «προσπαθούσαν να προσγειωθούν στην αριστερή όχθη».

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα ισχυρίζονται τακτικά ότι έχουν σκοτώσει μεγάλους αριθμούς «εχθρικών» στρατιωτών, αν και καμία πλευρά δεν σχολιάζει τις δικές της απώλειες.

Παρά τη σχετικά στατική πρώτη γραμμή, τόσο το Κίεβο όσο και το Κρεμλίνο έχουν αρνηθεί ότι η σύγκρουση έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Ο Αντρίι Γέρμακ, ο επικεφαλής του επιτελείου του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Τρίτη οι ουκρανικές δυνάμεις «κατέλαβαν έδαφος στην αριστερή όχθη του Ντνίπρο», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Το Κρίνκι, όπου ο Σάλντο είπε ότι είχαν παγιδευτεί οι Ουκρανοί, είναι ένα μικρό χωριό 35 χιλιόμετρα (22 μίλια) ανατολικά της Χερσώνας.

Η διατήρηση και η ενίσχυση οποιασδήποτε θέσης στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πλευρά του ποταμού Ντίνπρο θα μπορούσε να αποτελέσει μια δύσκολη πρόκληση για τα ουκρανικά στρατεύματα.

Το έδαφος που μοιάζει με βάλτο κάνει δύσκολες τις αποβάσεις και η Ρωσία έχει σημαντική πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό στην ανατολική πλευρά του ποταμού.

Οι ισχυρισμοί προέκυψαν καθώς η Ρωσία συνέχισε να σφυροκοπά τη νότια και την ανατολική Ουκρανία, σε επιθέσεις που σύμφωνα με το Κίεβο είχαν στόχο μη στρατιωτικές υποδομές.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές σε κινητοποίηση για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα
Αγνοείται ο εκπρόσωπος Τύπου των Χούθι-Ταξίδευε με ελικόπτερο στο Ιράν
Οκτώ νεκροί σε συντριβή ελικοπτέρου της πολεμικής αεροπορίας στην Κολομβία
«Πρόβα» χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο-Οι Ισραηλινοί φτιάχνουν ζώνη ασφαλείας τριών χιλιομέτρων στα βόρεια σύνορα
Αυτός είναι ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ξάδερφος του Νασράλα και επικηρυγμένος τρομοκράτης από τις ΗΠΑ
Άνοιξε νέο μέτωπο το Ισραήλ-Εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επίθεση στο λιμάνι των Χούθι
Νέα επίθεση του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού-«Χτύπημα ακριβείας»
Ανασύρθηκε άθικτη η σορός του Νασράλα-Από αμβλύ τραύμα επήλθε ο θάνατός του
Ιρανός κατάσκοπος έδωσε τη θέση Νασράλα στο Ισραήλ-Νεκρό άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεσμπολάχ
Θέλει ένταξη της Τουρκίας στο BRICS ο Κουρτουλμούς-«Θα είναι επωφελής για όλο τον κόσμο»