Σχέδιο για επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη παρουσίασε για πρώτη φορά η Ρωσία

Για πρώτη φορά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδιο για αποστολή ανθρώπων και δημιουργία βάσης στη Σελήνη, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται για τους ορυκτούς πόρους του φεγγαριού.

Προσχέδιο που παρουσίασε στέλεχος της κρατικής αεροδιαστημικής εταιρείας RKk Energia προβλέπει την δημιουργία μόνιμης βάσης το διάστημα 2031-2040, αναφέρει το πρακτορείο TASS.

Το σχέδιο περιλαμβάνει αναφορές στην αξιοποίηση των σεληνιακών πόρων, αναμεταδίδει το Reuters.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγους μήνες μετά την ταπεινωτική απώλεια του Αυγούστου, όταν το σκάφος Luna 25, η πρώτη αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη εδώ και 47 χρόνια, συνετρίβη κοντά στον νότιο πόλο του φεγγαριού λόγω τεχνικού σφάλματος.

Το 1969 οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη και ως τώρα η μόνη χώρα που στέλνει ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης, όμως η σοβιετική αποστολή Luna-9 είχε πραγματοποιήσει την πρώτη προσσελήνωση το 1966.

Ο σοβιετικός Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα το 1961, όμως η ΕΣΣΔ ουδέποτε κατάφερε να στείλει κοσμοναύτες στο φεγγάρι.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει το δικό της τροχιακό εργαστήριο, ενόψει του παροπλισμού του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά τα τέλη της δεκαετίας.

Ο νέος σταθμός, δήλωσε ο Πούτιν, πρέπει «να έχει το δυναμικό να αναλάβει τις αποστολές του μέλλοντος» -μια πιθανή αναφορά στα σχέδια εδραίωσης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη και τελικά στον Άρη.

«Το σεληνιακό πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχουν σχέδια τερματισμού του» ξεκαθάρισε ο ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στην πρόσφατη αποτυχία του Luna 25.

Το πρόγραμμα Artemis της NASA για την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη προβλέπει πρώτη προσσελήνωση το 2026 το νωρίτερο, ενώ πρόγραμμα ανθρώπινων αποστολών έχει παρουσιάσει επίσης η Κίνα για την επόμενη δεκαετία.

Πηγή: tanea

Δειτε Επισης

Πληροφορίες για τα προγράμματα συνδρομής σε Facebook-Instagram ζητά η Κομισιόν
Ο «Οδυσσέας» λειτουργεί ακόμη και στέλνει δεδομένα στη Γη - Επιτυχημένη θεωρεί την αποστολή η NASA
Επιστημονικά όργανα της NASA στο φεγγάρι ετοιμάζουν την επιστροφή αστροναυτών
Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα με μία ιδιωτική εταιρεία
ΒΙΝΤΕΟ: Στον Αμαζόνιο βρέθηκε το μεγαλύτερο είδος φιδιού στον κόσμο
Στη Σελήνη ο «Οδυσσέας-Θα δοκιμάσει πρώτη προσεδάφιση ιδιωτικής εταιρείας
Έρευνα της ΕΕ κατά της Apple για τις υπηρεσίες streaming - Αντιμέτωπη με πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ η εταιρεία
Ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης για εκπαίδευση δημιούργησε το Pascal Education
iPhone 16: Έτσι θα είναι η κάμερα στα βασικά μοντέλα
Μπορούν να θεραπευτούν με έκσταση οι επιζήσαντες της 7ης Οκτωβρίου που έκαναν χρήση LSD;