Διαφωνίες για την απόσπαση στελέχους του Οργανισμού Νεολαίας στο Προεδρικό

Διάσταση απόψεων καταγράφηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, αναφορικά με ζήτημα απόσπασης της Αναπληρώτριας Εκτελεστικής Διευθύντριας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ) Μαρίας Μιλτιάδου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις δηλώσεις του, μετά το τέλος της συνεδρίας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και εισηγητής του θέματος, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια του ΟΝΕΚ μετέφερε στην Επιτροπή ότι τα καθήκοντά της στο Προεδρικό, στο οποίο βρίσκεται με μερική απόσπαση, σχετίζονται άμεσα με την εμπειρογνωμοσύνη της σε ζητήματα νεολαίας, ενώ συντονίζει διάφορα έργα αναφορικά με τη νεολαία.

Ανέφερε, ακόμη, πως η Αναπληρώτρια Εκτελεστική Διευθύντρια, η οποία εργοδοτείται από τον Οργανισμό Νεολαίας και αμείβεται για να υπηρετεί από το δημόσιο τον οργανισμό, έχει αποσπαστεί μερικώς στο Προεδρικό για να υποκαθιστά τον Οργανισμό, ο οποίος την εργοδοτεί.

Είπε επίσης πως μετά τη συνάντηση στις 9 Ιουνίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Οργανισμό Νεολαίας, στην οποία ο Πρόεδρος είχε υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού, στη δημιουργία άτυπης ομάδας υποστηρικτών του, η οποία θα υποκαθιστά τον Οργανισμό, απεστάλη στις 26 Ιουνίου επιστολή από την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω προς τον Οργανισμό Νεολαίας.

Σε αυτήν, σημείωσε, η Υφυπουργός, όχι μόνο περιγράφει λεπτομερώς ποια θα είναι αυτή η άτυπη ομάδα νέων και τι θα πράττει, αλλά ζητά και υπόδειξη από τον Οργανισμό για εκπρόσωπό του, αλλά και του Συμβουλίου Νεολαίας και των Κέντρων Νεότητας στις συναντήσεις της άτυπης ομάδας. Ζητά δηλαδή να υπαχθεί ο κρατικός αρμόδιος φορέας για ζητήματα νεολαίας στην άτυπη ομάδα υποστηρικτών του κ. Χριστοδουλίδη, χωρίς αυτή η επίσημη τοποθέτηση να έχει διορθωθεί έκτοτε, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης.

«Υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό ζήτημα, το οποίο δεν συζητούμε για πρώτη φορά, και η ουσία του οποίου είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δημιουργεί έναν εξωθεσμικό στρατό στο Προεδρικό με απεσπασμένους που πληρώνει το δημόσιο, με στόχο να συντονίζουν την εκλογική διείσδυση του κ. Χριστοδουλίδη στην κυπριακή κοινωνία», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Σε ερώτηση για το ποια ήταν η απάντηση του ΟΝΕΚ επί του θέματος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Οργανισμός ανέφερε στην Επιτροπή ότι το οργανωτικό κόστος δεν είναι απαγορευτικό, προσθέτοντας, από την πλευρά του, πως παρότι η απουσία της Αναπληρώτριας Εκτελεστικής Διευθύντριας συνιστά, στην αντίληψη του κόμματος πρόβλημα, το κύριο ζήτημα είναι θεσμικό και έχει να κάνει με την υποκατάσταση του επίσημου κρατικού φορέα από υποστηρικτές του κ. Χριστοδουλίδη, τους οποίους θα επιλέξει ο ίδιος και το γεγονός ότι το άτομο που βρίσκεται στην ηγεσία του Οργανισμού Νεολαίας υποκαθιστά τον ρόλο του Οργανισμού που την πληρώνει.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι κατά τη συζήτηση διευκρινίστηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΝΕΚ και από την ίδια την κ. Μιλτιάδου ότι έχει αποσπαστεί στο Προεδρικό μία ημέρα την εβδομάδα, εκτελώντας ακριβώς τα καθήκοντά της που απορρέουν από τον Οργανισμό Νεολαίας, και συντονίζει θέματα νεολαίας για όλα τα Υπουργεία χωρίς υπερωρίες και χωρίς αύξηση στον μισθό της.

«Για εμάς δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν με την απόσπαση αυτή θεωρεί πως υποσκάπτεται η θεσμική λειτουργία του Οργανισμού, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι δεν θεωρεί πως συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκροτεί μια άτυπη ομάδα νέων, με τους οποίους επιθυμεί να βρίσκεται σε καθημερινή επαφή, όπως πράττει με όλες τις ομάδες της κοινωνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος
Χαιρετίζει την κατάθεση νομοσχέδιου για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ