Καταδίκασαν οι μαθητές την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, φώναξαν συνθήματα σε όλες τις πόλεις-Έκαψαν τουρκική σημαία

Την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν σήμερα με πορείες και εκδηλώσεις μαθητές και φοιτητές, με αφορμή την 40η θλιβερή επέτειό της.

Στη Λευκωσία, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί στη χονδρική αγορά του Δήμου Λευκωσίας στο Καϊμακλί και από εκεί πορεύτηκαν προς το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ).

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κύπρος – Ενιαία – Ομοσπονδιακή» και «Όλοι μαζί να πέσει η κατοχή – Όλοι μαζί για επανένωση» και κρατώντας πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «Ελληνοκύπριοι – Τουρκοκύπριοι – Κοινός αγώνας – Κοινή πατρίδα» και «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», οι μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο οδόφραγμα όπου διαβάστηκε ψήφισμα της ΠΣΕΜ ενάντια στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, με το οποίο οι μαθητές καταδικάζουν «την παράνομη και αποσχιστική ενέργεια στην οποία προχώρησαν η τότε εθνικιστική τ/κ ηγεσία του Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία» και διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για επίτευξη μιας λύσης βιώσιμης, που θα επανενώνει τον λαό και τον τόπο.

tessera

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιώργος Μωυσή, στην ομιλία του τόνισε ότι σαράντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Σημείωσε πως εννιά χρόνια μετά το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία και ο εγκάθετος τους στην Κύπρο, Ραούφ Ντενκτάς, προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της πατρίδας μας, ενισχύοντας έτσι τα κατοχικά δεδομένα και τη διχοτόμηση.

Σημείωσε, επίσης, πως οι μαθητές ως η φωνή του μέλλοντος, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και να σταθούν ανάχωμα σε όσους προωθούν τη διχοτόμηση, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

penre

«Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων στον τόπο που τους γέννησε. Γιατί αυτό το μικρό νησί, αυτός ο λαός δεν μπορεί να παραμείνει μοιρασμένος» είπε, υποδεικνύοντας ότι «με τις σημερινές εκδηλώσεις, σε όλες τις επαρχίες, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι όσοι προσπαθούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, θα μας βρίσκουν απέναντι τους».

Λίγο αργότερα στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού (Ορφέα) εκδήλωση καταδίκης πραγματοποίησε και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), με τους φοιτητές να συγκεντρώνονται μπροστά στο οδόφραγμα φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια» και «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», κρατώντας πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Όλοι μαζί για μια Κύπρο ελεύθερη, ανεξάρτητη, επανενωμένη».

dyo

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, αντιπροσωπεία της ΠΟΦΕΝ επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Στο ψήφισμά της, η ΠΟΦΕΝ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, υποδεικνύοντας ότι η ενέργεια στην οποία προχώρησαν η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα, με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 του Νοέμβρη του 1983 παρά μόνο έκνομη και αποσχιστική μπορεί να χαρακτηριστεί. Στο ψήφισμά της η ΠΟΦΕΝ διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα με στόχο την επανένωση και την απελευθέρωση της Κύπρου, με μια λύση που θα αποκαθιστά τους πληγέντες της εισβολής και ταυτόχρονα, να καθιστά τις επόμενες γενιές, ισότιμους πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς επεμβατικά δικαιώματα.

oktosd

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Ραφαήλ Ζαχαριάδης διεμήνυσε πως η νέα γενιά έχει ευθύνη να γίνει μπροστάρης στον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, με στόχο μιας βιώσιμη λύση που θα απαλλάσσει την χώρα μας από τις απαράδεκτες συνθήκες εγγυήσεως, τα επεμβατικά δικαιώματα, τους ξένους στρατούς και τα συρματοπλέγματα.

Κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξή της επανέναρξης των συνομιλιών. «Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε πως και οι δύο πλευρές θα δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για εξεύρεση κοινής συνισταμένης που θα μας επιτρέψει να πορευθούμε προς μια λύση δίκαιη και λειτουργική που θα ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού», ανέφερε. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντικατοχικά τραγούδια.

epta

Εκδήλωση καταδίκης από τη ΠΣΕΜ και στη Λεμεσό

Στο μεταξύ, με πορεία από το παλιό νοσοκομείο της πόλης προς την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Επαρχιακή Διοίκηση), μαθητές και μαθήτριες καταδίκασαν και στη Λεμεσό την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στο πλαίσιο των παγκύπριων εκδηλώσεων της ΠΣΕΜ.

Κρατώντας πανό, πλακάτ και σημαίες της Κύπρου, οι συμμετέχοντες φώναξαν συνθήματα καταδίκης του ψευδοκράτους και υπέρ μιας επανενωμένης και ανεξάρτητης Κύπρου.

Την ομιλία εκ μέρους της ΠΣΕΜ ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λεμεσού, Αλέξανδρος Καυκαλιάς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Χωρισμένοι στα δύο οι μαθητές στη Λάρνακα

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στην παρουσία αρκετών αστυνομικών πραγματοποιήθηκε στην Λεωφόρο Αθηνών στην Λάρνακα αντικατοχική πορεία η οποία κατέληξε στην εξέδρα των Φοινικουδων.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πορεία η οποία άρχισε από την αστυνομική διεύθυνση Λάρνακας στην αρχή της παραλίας των Φοινικούδων.

Η Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΕΣΕΜ) Λάρνακας, με πλειοψηφία της ΜΑΚΙ και ΕΦΕΝ, διαφοροποίησε τη στάση της από τις συλλογικές αποφάσεις της Παγκυπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), και πραγματοποίησε εκδήλωση έξω από το αποφασισμένο πλαίσιο.

Οι μαθητές και μαθήτριες τόσο στην πορεία όσο και στην εξέδρα των φοινικούδων ήταν χωρισμένοι στα δυο.

Στην αρχή της πορείας ήταν μαθητές οι οποίοι κρατούσαν μόνο κυπριακές σημαίες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ανεξαρτησία – Λευτεριά – Δημοκρατία», «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια». Φώναζαν συνθήματα η Κύπρος ανήκει στον λαό της.

Στο τέλος της πορείας ήταν μαθητές και μαθήτριες οι οποίοι κρατούσαν μόνο ελληνικές σημαίες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Το ψευδοκράτος σας η μισή μας πατρίδα», και «Τα σύνορα μας είναι στην Κερύνεια». Φώναζαν συνθήματα η Κύπρος είναι ελληνική και τραγουδούσαν το τραγούδι Χώμα που περπάτησα γη που νοσταλγώ.

Η Χριστίνα Θεοδώρου Γραμματέας της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρνακας στην ομιλία της ανέφερε πως «Βρισκόμαστε όλες και όλοι εδώ, για άλλη μια χρονιά, μακριά από τα αγαπημένα μας χωριά και πόλεις, ως υπερασπιστές της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία εδώ και σχεδόν 50 χρόνια καταπατάται από την Τουρκία που κατέχει παράνομα το 37 % του τόπου μας, αλλά και ως υποστηρικτές της θέσης αρχής ότι στα εθνικά θέματα, πρέπει να πορευόμαστε με ενότητα, σύμπνοια και ομοψυχία στο εσωτερικό της χώρας».

Σημείωσε πως «Βρισκόμαστε εδώ για να καταδικάσουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας την τουρκική εισβολή του 1974 και την μετέπειτα παράνομη αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, για ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου του 1983. Μια ενέργεια που έχει καταδικαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ενώ καμιά χώρα εκτός από την Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την παράνομη οντότητα».

Τόνισε πως «eίμαστε εδώ για να φωνάξουμε ότι το ψευδοκράτος δεν νομιμοποιείται από καμιά διάταξη του διεθνούς δικαίου και σε κανένα άρθρο του Συντάγματος μας. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε τη φωνή μας ότι δεν ξεχνάμε τα κατεχόμενα εδάφη μας που οι πρόγονοί μας εμπότισαν με κόπους και ιδρώτα».

Υπογράμμισε πως «η σημερινή μέρα είναι ακόμα μια ημέρα που μας υπενθυμίζει τις προκλήσεις και τα δύσκολα χρόνια που έζησε ο λαός μας. Πρέπει λοιπόν να σταθούμε με περίσκεψη απέναντι στην κρισιμότητα των στιγμών και να καταστήσουμε σαφές ότι ο χρόνος δεν μπορεί να παγιώσει την παρανομία και το βίαια επιβαλλόμενο καθεστώς. Ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και ο διεθνής παράγοντας δεν θα αποδεχθούν ποτέ το απαράδεχτο αφήγημα της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να προωθήσει τη λύση δύο κρατών. Ένα διχαστικό αφήγημα που καταδεικνύει την απροθυμία της Τουρκίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Σημείωσε πως «ως Νεολαία αυτού του τόπου έχουμε απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μας χρέους, το οποίο ορίζεται από την ευθύνη να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την υφιστάμενη κατάσταση, η οποία παραβιάζει κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θέτει διαρκώς σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ευημερία και τις προοπτικές του τόπου μας».

Ανέφερε πως «οι δικές μας προσπάθειες, πρέπει να είναι αδιάκοπες, με επιδίωξη τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, απαλλαγμένο από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα, απαλλαγμένο από την παρουσία ξένων στρατευμάτων».

Τόνισε πως «αποτελεί καθήκον μας ως Νεολαία αυτού του τόπου, να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια κανονική πατρίδα. Μια Κύπρο ενωμένη και ευημερούσα, γι’ αυτό παρά τις δυσκολίες, δεν πρέπει να πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε την ελευθερία μας και την εξέλιξη της χώρας μας σε ένα φυσιολογικό κράτος».

Η αντικατοχική εκδήλωση από τους μαθητές και μαθήτριες που κρατούσαν ελληνικές σημαίες ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο ενώ κατά την αποχώρηση τους από τον χώρο της εξέδρας ακούστηκαν και υβριστικά συνθήματα.

Κάποιοι μαθητές και μαθήτριες δεν επέλεξαν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους.

Έκαψαν τουρκική σημαία στην Πάφο

Εκδήλωση για καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους πραγματοποίησαν μαθητές των σχολείων της Πάφου έξω από το Δημοτικό Μέγαρο της πόλης.

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «το ψευδοκράτος σας, η μισή μας πατρίδα», «Δεν ξεχνώ», «Θα ελευθερωθώ», «κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται», «Έξω ο τουρκικός στρατός» και «θέλει αρετή η ελευθερία» οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, δηλώνοντας πως η φωνή της νέας γενιάς, στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι «η Κύπρος ανήκει στο λαό της».

Ο Ανδρέας Κάπονας, πρόεδρος της ΕΣΕΜ στην Πάφο, σε ομιλία του έκανε αναδρομή στην παράνομη ανακήρυξη και σημείωσε πως ως μαθητές και μαθήτριες «καλούμαστε να πράξουμε το καθήκον μας προς τον τόπο και τον λαό μας». Όπως είπε, «δηλώνουμε ότι θα δώσουμε αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου, μέχρι την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού μας για να ανατρέψουμε τα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας και όσων έμμεσα ή άμεσα προωθούν την διχοτόμηση».

Συνεχίζουμε, πρόσθεσε, τον αγώνα συμπλήρωσε για επίλυση του Κυπριακού, απελευθέρωση από την κατοχή και επανένωση του τόπου μας, για τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως προνοείται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα προνοεί ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων.

Μαθητές σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ανέφεραν ότι πρέπει να καταργηθεί το ψευδοκράτος και να ελευθερωθεί η Κύπρος.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος συνεχάρη όλους τους μαθητές της Πάφου για την πρωτοβουλία τους, να διαδηλώσουν και να διατρανώσουν την θέληση των νέων της Κύπρου κατά της ανακήρυξης του ψευδοκράτους το 1983 από τον Ραούφ Ντενκτάς και την Τουρκία.

Έστειλε επίσης το μήνυμα απευθυνόμενος στους μαθητές «πως αν παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αρχές και αξίες και συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ποτέ μα ποτέ δεν θα μπορέσει αυτό το παράνομα μόρφωμα στο βόρειο τμήμα της πατρίδας μας να αναγνωριστεί από κανέναν».

Προσπαθούν συνέχισε, «εδώ και 30 χρόνια να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και εκτός από την Τουρκία δεν το έχει αναγνωρίσει κανείς», προσθέτοντας πως « την ίδια ώρα ως Έλληνες Κύπριοι που ζούμε σ΄αυτόν τον τόπο τα τελευταία 3.000 χρόνια πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας να μην είμαστε από τις τελευταίες γενιές Ελλήνων στην Κύπρο για αυτό πρέπει τον τόπο μας να τον αγαπούμε και οι ίδιοι να γινόμαστε παραδείγματα προς μίμηση».

Είπε ακόμη πως ο κάθε νέος και η κάθε νέα πρέπει να ξέρουν την υποχρέωση έναντι της πατρίδας μας, έναντι της Κύπρου. Πρόσθεσε πως για να επιβιώσουμε σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία και στη μόρφωση και στην εθνική αυτογνωσία.

Κρατήστε, είπε στους μαθητές και στις μαθήτριες, «ψηλά το λάβαρο του αγώνα αλλά την ίδια ώρα να μην διαδηλώνουμε μόνο σήμερα 15 Νοεμβρίου και όχι μόνο μια μέρα του χρόνου να θυμόμαστε την κατεχόμενη γη αλλά να τη θυμόμαστε καθημερινά όπου και αν βρεθούμε».

Στην αντικατοχική εκδήλωση μαθητές έκαψαν και την τουρκική σημαία.

Σημειώνεται πως οι μαθητές των σχολείων της Πάφου προ της συγκέντρωσης πραγματοποίησαν πορεία από το Μνημείο "Μακαρίου Γ' και Αντίστασης”

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυκνή ομίχλη στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο ΓΣΠ και σε περιοχές στη Λευκωσία-Προσοχή συνιστά η Αστυνομία
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Εισφορά €4.520 στον Ραδιομαραθώνιο από το Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο Προεδρικό
Υπερπλήρη τα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού-Αναμονή ασθενών πέραν των 24 ωρών για κλίνες
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Από την επόμενη κατάταξη η εθελοντική στράτευση γυναικών στην Ε.Φ-Προάγονται σε αρχιλοχίες 104 ΣΥΟΠ
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων