Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Νομικών το Cyprus Confidential

Από το μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών θα περάσουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, με την παρουσίαση της διεθνούς έρευνας Cyprus Confidential.

Το θέμα ενεγράφη προς συζήτηση αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή, υπό τον τίτλο «Αξιολόγηση των ευρημάτων που προκύπτουν από την έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) που δημοσιεύθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023 και ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές».

Η συζήτηση αναμένεται να οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο Πρόεδρος της, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι «κανένας απολύτως δεν είναι υπεράνω του νόμου και κανένας μα κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διασύρει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όπως ανέφερε, η Δημοκρατία έκανε πάρα πολλά τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, για ισχυροποίηση του συστήματος έναντι της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας, για να προσθέσει πως η Βουλή ψήφησε τρεις βασικούς νόμους για πάταξη της διαφθοράς, που αφορούν στην ίδρυση της Αρχής κατά της διαφθοράς, τον Νόμο για τους μάρτυρες υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και τον Νόμο για το λόμπινγκ.

Σημείωσε πως «αυτές τις τρεις βασικότατες νομοθεσίες δεν τις έχουν ψηφίσει όλα τα κράτη της ΕΕ», για να προσθέσει πως «αρκεί κάποιος να επισκεφθεί μια Τράπεζα της Δημοκρατίας, απλά και μόνο, να ανοίξει ένα λογαριασμό, ώστε να δει τη διαφοροποίηση που επισυνέβη από τότε μέχρι σήμερα».

«Επειδή ακριβώς», συμπλήρωσε, «θέλουμε να εξετάσουμε το πλαίσιο και να εξετάσουμε όλα τα στοιχεία και αυτά που κατατέθηκαν χθες βράδυ και αυτά που θα κατατεθούν αύριο και μεθαύριο θέλουμε αμερόληπτα να δούμε, να ακούσουμε και να τοποθετηθούμε. Και αν ενδεχομένως υπάρχουν τρύπες εδώ είμαστε να νομοθετήσουμε, γιατί υπεράνω όλων είναι το δημόσιο συμφέρον και η υπεράσπιση του κράτους μας και της νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κανένας είτε ντόπιος είτε ξένος δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η έρευνα αυτή εντάσσεται σε ένα είδος πολεμικής κατά της Κύπρου, ο κ. Τορναρίτης είπε πως δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επί του προκειμένου εάν δεν έχει μπροστά του όλο το ερευνητικό υλικό και αν δεν έχουν όλους τους φορείς και τους θεσμούς της εξουσίας να τους ακούσουν και να καταλήξουν στα συμπεράσματα στα οποία οφείλουν να καταλήξουν.

Σε ερώτηση αν θα αναλάβει κάποια ομάδα να μελετήσει αυτά τα έγραφα, είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη δυνατότητα η Βουλή δεν την έχει, γιατί μιλάμε για εκατομμύρια έγγραφα. Αλλά έχουμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τα κεντρικά σημεία αναφοράς, στα οποία καταλήγουν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι».

Σημείωσε ότι από εκεί και πέρα «εδώ είμαστε για να οχυρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο της Δημοκρατίας μας, για να μην επιτρέψουμε σε κανένα είτε στο παρόν είτε στο μέλλον να διασύρει τον τόπο μας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως «δυστυχώς για πολλοστή φορά διασύρεται το όνομα και η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», για να σημειώσει ότι «τα όσα δημοσιοποιούνται τις τελευταίες ώρες είναι σοβαρά και πρέπει να υπάρξει διερεύνηση».

Είπε πως το κόμμα του κρατεί τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, πλην όμως συμπληρώνει «αυτή δεν είναι αρκετή».

«Έμπρακτα πρέπει να αποδείξει την πολιτική της βούληση η κυβέρνηση, γιατί κακά τα ψέματα για πάρα πολλά χρόνια η διαφθορά έχει απογειωθεί, η θεσμική διαπλοκή επί ημερών της προηγουμένης κυβέρνησης έχει εδραιωθεί και πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα από τους θεσμούς για να καταστεί η Κύπρος κράτος δικαίου για να είμαστε περήφανοι και στην Κύπρο και στο εξωτερικό», είπε.

Επιπλέον, είπε ότι «ουδόλως μας ξενίζει το γεγονός ότι στο κάδρο των δημοσιευμάτων βρίσκεται ξανά και το όνομα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με διάφορες ενέργειες», συμπληρώνοντας ότι «οι ελεγκτικοί θεσμοί έπρεπε να κινηθούν εγκαίρως, αντί σήμερα να εισπράττουμε τα επίχειρα της ανεπάρκειας και της σκοπιμότητας των προηγούμενων χρόνων».

Δειτε Επισης

Οι YΠΕΞ Κύπρου-Σ.Αραβίας συζητούν περιφερειακή σταθερότητα και διμερή συνεργασία
Συμφωνία των «26» για την Ουκρανία, όχι από την Ουγγαρία-Ομοφωνία για την άμυνα στη Σύνοδο Κορυφής
Όλα τα σύνορα της ΕΕ στους νέους αμυντικούς σχεδιασμούς-«Στόχος των 27 η στρατηγική αυτονομία»
«Καμία διαβούλευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία»-Το προσχέδιο της δήλωσης των 27
O Γιώργος Παπαναστασίου ανέλυσε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες
Όλα τα κόμματα εξαιρουμένου του ΕΛΑΜ συνοδεύουν τον ΠτΔ στη Γενεύη για την άτυπη διάσκεψη
Πυρά ΑΚΕΛ Ορμήδειας σε Αποστόλου για τη Δεκέλεια-«Είμαι καρκινοπαθής, μαθήματα όχι σε μένα», απαντά ο βουλευτής
Πώς απαντά το ΥΠΕΣ για αμοιβές κοινοταρχών-Εκτίμηση για βελτίωση των ρόλων των Αντιδημάρχων μέσω Νομοσχεδίου
Ξεκάθαρη διαφωνία Προέδρου στην εμπλοκή της Τουρκίας στα θέματα ασφάλειας της ΕΕ
Πάγωσε τις πληρωμές στη Nexans ο ΑΔΜΗΕ-Συζήτηση επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη