Θετικά βλέπουν οι ελεγκτές τις συμπράξεις ΕΕ για έρευνα-Eντοπίζουν αδυναμίες

Θετικά αποτιμά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της ΕΕ στον τομέα των ερευνητικών προγραμμάτων, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, σημειώνοντας ωστόσο πως οι εισφορές του ιδιωτικού τομέα δεν είναι πάντα στο αναμενόμενο επίπεδο, ενώ εξακολουθούν να εμφανίζονται προβλήματα λόγω αδυναμιών στη διαχείριση και τη στελέχωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ΕΕΣ έδωσε το «πράσινο φως» στους λογαριασμούς όλων των κοινών πρότζεκτ της ΕΕ που εξέτασε φέτος, στο πλαίσιο των οποίων η χρηματοδότηση από την ΕΕ ξεπέρασε τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021 - 2027.

Το ΕΕΣ επιβεβαίωσε μεν τα θετικά αποτελέσματα που είχαν καταγραφεί σε προηγούμενους ελέγχους, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα έργα του προηγούμενου κύκλου χρηματοδότησης που εκκρεμούν, να αυξηθούν οι εισφορές των μελών από τον ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα που είχαν συμφωνηθεί, και να αντιμετωπιστούν ορισμένες αδυναμίες στις προσλήψεις και στη διαχείριση.

«Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη ρηξικέλευθης επιστημονικής καινοτομίας, ώστε η Ευρώπη να παραμείνει στην αιχμή της τεχνολογίας», ανέφερε σε δήλωσή της η Ildikó Gáll-Pelcz, μέλος του ΕΕΣ και αρμόδια για τον έλεγχο.

Οι «κοινές επιχειρήσεις» αποτελούν συμπράξεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μελών του εκάστοτε κλάδου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ερευνητικών, διακυβερνητικών οργανισμών ή συμμετεχόντων κρατών. Χρηματοδοτούνται με κεφάλαια των προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ («Ορίζων 2020», «Ορίζων Ευρώπη» και «Ψηφιακή Ευρώπη»), καθώς και μέσω εισφορών σε είδος και άλλων εισφορών σε χρήμα των άλλων εταίρων. Οι κοινές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της υγείας, των βιομηχανιών βιοπροϊόντων, των βασικών ψηφιακών τεχνολογιών, της υπερυπολογιστικής και των έξυπνων συστημάτων δικτύου.

Όπως αναφέρεται, η χρηματοδότηση της ΕΕ ύψους 16,7 δις ευρώ προς τις κοινές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας, αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετες εισφορές ύψους 21,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από εταίρους όπως εταιρίες, κράτη ή διεθνείς οργανισμούς για την υλοποίηση έργων έρευνας και καινοτομίας.

Το ΕΕΣ εξέφρασε προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η διαχείριση πολλαπλών, αλληλοεπικαλυπτόμενων έργων, αφενός, στο προσωπικό τους και, αφετέρου, στα αποτελέσματα των έργων. Επισήμανε ακόμα ότι αρκετές κοινές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει έργα του προηγούμενου κύκλου του προϋπολογισμού στον τρέχοντα, και τα προέτρεψε να τα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, προστίθεται, οι κοινές επιχειρήσεις «Μια Ευρώπη που βασίζεται στην κυκλική βιοοικονομία» (CBE) και «Ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων» (EuroHPC) δεν πέτυχαν τους στόχους τους για τις σε είδος εισφορές των μελών από τον ιδιωτικό τομέα. Στην περίπτωση της δεύτερης, το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι, μέχρι το τέλος του 2022, τα μέλη από τον ιδιωτικό τομέα είχαν παράσχει μόλις το 2,6 % του ελάχιστου στόχου τους όσον αφορά τις εισφορές σε έργα του προγράμματος «Ορίζων 2020».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί
Νέα στοιχεία για τον θάνατο του βρέφους στη Ελλάδα-«Γεννήθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις»
Σχεδόν 1,000 περιστατικά βίας κατά γυναικών το 2022-2023-Στις 41 οι γυναικοκτονίες μέσα σε δέκα χρόνια
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Επανέλαβε τη προσήλωση του Ην. Βασιλείου σε μία βιώσιμη λύση του Κυπριακού ο νέος Ύπατος Αρμοστής
Στ. Στεφάνου: Υπάρχουν προβλήματα και χρειάζεται αρκετή δουλειά για τη μεταρρύθμιση ΤΑ
Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Έτοιμος για την απεργία των γιατρών ο ΟΚΥπΥ-«Διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου»
ΒΙΝΤΕΟ: Ψάχνουν σημάδια ζωής στα συντρίμμια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»