Κοινά εργαλεία για την ασφάλεια στο διάστημα προτείνουν οι ΥΠΑΜ της ΕΕ

Ανάπτυξη εργαλείων για από κοινού αντιμετώπιση διαστημικών απειλών και ενσωμάτωση της διάστασης που αφορά το διάστημα στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, πρότειναν σε κείμενο συμπερασμάτων για τη διαστημική στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα που ενέκριναν την Τρίτη στις Βρυξέλλες τα 27 κράτη μέλη στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας.

Τα συμπεράσματα αφορούν την εφαρμογή από την Κομισιόν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της διαστημική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την άμυνα, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο και αποτελεί συνέχεια της εφαρμογής της Στρατηγικής Πυξίδας για την Άμυνα και την Ασφάλεια της ΕΕ.

Ουσιαστικά τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν μέσω της στρατηγικής αυτής να αντιμετωπίσουν «τις τρέχουσες και επερχόμενες προκλήσεις ασφαλείας που συνδέονται με την πρόσφατη εντατικοποίηση των ανεύθυνων και εχθρικών συμπεριφορών στον τομέα του διαστήματος» όπως αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εισηγείται την διενέργεια ετήσιων διαβαθμισμένων αναλύσεων για τις διαστημικές απειλές για την ΕΕ, καθώς και την ενίσχυση των στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών πληροφοριών για τα θέματα διαστημικής ασφάλειας. Προτείνει ακόμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προστασίας διαστημικών συστημάτων και υπηρεσιών, καταγράφοντας την πρόθεση της Επιτροπής να καταθέσει πρόταση για νομοθεσία της ΕΕ για θέματα διαστήματος.

Ακόμα, προτείνεται η ανάπτυξη ειδικής εργαλειοθήκης για την από κοινού ανταπόκριση της ΕΕ σε διαστημικές απειλές, και περαιτέρω ανάπτυξη ασκήσεων, και ενίσχυση της χρήσης του διαστήματος για σκοπούς ασφάλειας και άμυνας με την καλύτερη ενσωμάτωση της διαστημικής διάστασης στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των αποστολών και επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Η ενίσχυση της χρήσης του διαστήματος για σκοπούς ασφάλειας και άμυνας μπορεί να γίνει με την ενίσχυση του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ (EU SatCen) και μέσω της ανάπτυξης διαστημικών υπηρεσιών για κυβερνητική χρήση σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση ενός πιλοτικού σχεδίου που πρότεινε η Επιτροπή για νέα κυβερνητική υπηρεσία παρατήρησης της Γης της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Ιδιωτική ακρόαση με τον Πάπα είχε ο ΥΠΕΞ-Στο επίκεντρο ο ρόλος της Κύπρου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών
Επανήλθε το ΑΚΕΛ και απαντά εκ νέου στον ΠτΔ-«Μικροπολιτική και συνεχής προεκλογική εκστρατεία για το 2028»
Απαντά στις αντιδράσεις ΑΚΕΛ για τις μονάδες αφαλάτωσης ο Χριστοδουλίδης-«Κάποια θέματα δεν προσφέρονται για προεκλογική»
Το ερχόμενο Σάββατο η κατ΄ιδίαν συνάντηση ΠτΔ με Ολγκίν-Η συνομιλία με Χαν και το τετ α τετ με Ερντογάν
Στ. Στεφάνου: Θετική η αναφορά ΠτΔ για πράσινες φορολογίες, ακόμη μία επιτυχία του ΑΚΕΛ
Σηκώθηκε και έφυγε από συνέντευξη ο Τατάρ-Ενοχλήθηκε από ερωτήσεις για Ιμάμογλου και μαντήλα
Από το «Turkaegean» στο «Island Cyprus»-Τουριστική καμπάνια από το ψευδοκράτος με τις... πλάτες της Άγκυρας
Πακέτο έργων ύψους 660 εκ. ευρώ για ανάπτυξη της Λεμεσού ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να αλλάξει η στάση θεσμών στην ΕΕ που θεωρούν την Τουρκία στρατηγικό εταίρο ζητούν οι ευρωβουλευτές
Προαναγγέλλει αντίποινα το ψευδοκράτος για τις συλλήψεις σφετεριστών, βάζει μπροστά τον Ερντογάν-«Δεν θα μείνουμε απαθείς»