Κοινά εργαλεία για την ασφάλεια στο διάστημα προτείνουν οι ΥΠΑΜ της ΕΕ
20:21 - 14 Νοεμβρίου 2023
Ανάπτυξη εργαλείων για από κοινού αντιμετώπιση διαστημικών απειλών και ενσωμάτωση της διάστασης που αφορά το διάστημα στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, πρότειναν σε κείμενο συμπερασμάτων για τη διαστημική στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα που ενέκριναν την Τρίτη στις Βρυξέλλες τα 27 κράτη μέλη στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας.
Τα συμπεράσματα αφορούν την εφαρμογή από την Κομισιόν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της διαστημική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια και την άμυνα, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο και αποτελεί συνέχεια της εφαρμογής της Στρατηγικής Πυξίδας για την Άμυνα και την Ασφάλεια της ΕΕ.
Ουσιαστικά τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν μέσω της στρατηγικής αυτής να αντιμετωπίσουν «τις τρέχουσες και επερχόμενες προκλήσεις ασφαλείας που συνδέονται με την πρόσφατη εντατικοποίηση των ανεύθυνων και εχθρικών συμπεριφορών στον τομέα του διαστήματος» όπως αναφέρεται.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εισηγείται την διενέργεια ετήσιων διαβαθμισμένων αναλύσεων για τις διαστημικές απειλές για την ΕΕ, καθώς και την ενίσχυση των στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών πληροφοριών για τα θέματα διαστημικής ασφάλειας. Προτείνει ακόμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προστασίας διαστημικών συστημάτων και υπηρεσιών, καταγράφοντας την πρόθεση της Επιτροπής να καταθέσει πρόταση για νομοθεσία της ΕΕ για θέματα διαστήματος.
Ακόμα, προτείνεται η ανάπτυξη ειδικής εργαλειοθήκης για την από κοινού ανταπόκριση της ΕΕ σε διαστημικές απειλές, και περαιτέρω ανάπτυξη ασκήσεων, και ενίσχυση της χρήσης του διαστήματος για σκοπούς ασφάλειας και άμυνας με την καλύτερη ενσωμάτωση της διαστημικής διάστασης στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των αποστολών και επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).
Η ενίσχυση της χρήσης του διαστήματος για σκοπούς ασφάλειας και άμυνας μπορεί να γίνει με την ενίσχυση του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ (EU SatCen) και μέσω της ανάπτυξης διαστημικών υπηρεσιών για κυβερνητική χρήση σε επίπεδο ΕΕ, μεταξύ άλλων με την αξιοποίηση ενός πιλοτικού σχεδίου που πρότεινε η Επιτροπή για νέα κυβερνητική υπηρεσία παρατήρησης της Γης της ΕΕ.