Διευρύνει την παρουσία του το ψευδοκράτος στο εξωτερικό-Αναζητείται λύση για τις πλατφόρμες

Ευρεία σύσκεψη προτίθεται να συγκαλέσει το Υπουργείο Εξωτερικών με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να εξεταστούν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν αναφορικά με την παρουσία τουριστικών καταλυμάτων που βρίσκονται στα κατεχόμενα στις πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων. Η συζήτηση για το ζήτημα αυτό άνοιξε την Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με την παραδοχή ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο κατατέθηκαν από πλευράς βουλευτών κάποιες εισηγήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν, ενόψει της συνέχισής της στις αρχές του νέου χρόνου.

Το ζήτημα αφορά την απουσία αναφοράς του καθεστώτος κατοχής στην Κύπρο σε αυτές τις πλατφόρμες και η δυνατότητα που παρέχεται σε τουρίστες να προβαίνουν σε κρατήσεις διαμονής στις κατεχόμενες περιοχές. Όπως επεσήμανε ο εκ των εισηγητών του θέματος, Ανδρέας Πασιουρτίδης, δεν πρέπει να έχουμε τη ψευδαίσθηση ότι μπορεί να επιβληθεί συγκεκριμένη πρακτική σε ιδιωτικές εταιρείες τέτοιου μεγέθους. Ωστόσο στις πλατφόρμες η γεωγραφική περιφέρεια είναι ενιαία και έτσι, όταν κάποιος αναζητά τη Λευκωσία, μπορεί να κλείσει κατάλυμα είτε στις κατεχόμενες είτε στις ελεύθερες περιοχές. Ακόμη και σε περιοχές που είναι κατεχόμενες στην ολότητά τους, όπως η Κερύνεια και το Τρίκωμο, δεν αναφέρεται το καθεστώς αυτό και οι χαμηλές τιμές που υπάρχουν μπορεί να ωθήσουν τον τουρίστα στα κατεχόμενα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ εισηγήθηκε να γίνουν πολιτικά διαβήματα προς τις πλατφόρμες, ώστε, παρόλο που ρεαλιστικά δεν μπορούμε να τους επιβάλουμε να σταματήσουν να προσφέρουν καταλύματα στα κατεχόμενα, να αναφέρουν ξεκάθαρα, από την πρώτη στιγμή της αναζήτησης, πού είναι το κατάλυμα, τι καθεστώς υπάρχει και όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, εξήγησε ότι όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνεται η παρουσία του ψευδοκράτους τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε τουριστικές εκθέσεις. Ξεκαθάρισε ότι το Υφυπουργείο δεν συνεργάζεται θεσμικά με κανένα διοργανωτή ταξιδιών ή αεροπορική εταιρεία ή πλατφόρμα ή θυγατρική τους που εκτελεί τουριστικά προγράμματα στα κατεχόμενα και αυτό αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης. Από πλευράς Υφυπουργείου επικαλούνται συνέχεια το γεγονός πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η αναγνωρισμένη οντότητα, εδώ βρίσκονται οι νόμιμες πύλες εισόδου και εμείς είμαστε ο ασφαλής προορισμός. Σημείωσε, ωστόσο, πως όσο περνά ο χρόνος, η παρουσία του ψευδοκράτους στο εξωτερικό γίνεται πιο έντονη. Πρόσθεσε πως όποτε το Υφυπουργείο εντοπίσει κάποια συμμετοχή του ψευδοκράτους, ενημερώνει καθηκόντως το ΥΠΕΞ.

Σε ό,τι αφορά τις πλατφόρμες ειδικά, ο κ. Κουμής εξήγησε ότι είχαν γίνει επαφές το 2019 και η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν να διακόψουν την προσφορά υπηρεσιών προς τα κατεχόμενα. Θέση του Υφυπουργείου είναι πως θα πρέπει να εισαχθούν κάποια κείμενα στις πλατφόρμες που να καταδεικνύουν ποιες περιουσίες είναι στην Κυπριακή Δημοκρατία και ποιες στην παράνομη οντότητα.

Επί τούτου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ, Μάριος Πολυβίου, σχολίασε ότι στην Booking υπάρχει σχετική προειδοποίηση, η οποία θεωρείται αρκετά καλή και βασίζεται πάνω στην ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ. Διευκρινίζει, επίσης, ότι το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου δεν θεωρείται νόμιμο σημείο εισόδου και καλεί τους πελάτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Κυβερνήσεων τους. Θα είναι πολύ σημαντικό βήμα, αν μπορέσουμε να πείσουμε και τις υπόλοιπες πλατφόρμες να κάνουν κάτι ανάλογο, σημείωσε.

Διατύπωσε ακόμη τη θέση πως θα πρέπει να εξηγηθεί προς τις πλατφόρμες ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων στα κατεχόμενα ανήκουν σε Ε/κ ξενοδόχους και ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι τουρίστες ότι δεν τους παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη όταν επισκέπτονται τα κατεχόμενα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αυτοεξυπηρετούμενων Καταλυμάτων έδωσε στοιχεία που καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση των εσόδων καταλυμάτων των κατεχομένων. Δήλωσε ότι συνολικά τα εισοδήματα της AirBnb στα κατεχόμενα αυξήθηκαν κατά 27% το 2022, δηλαδή 24 χιλιάδες ευρώ ανά κατάλυμα, με μέσο όρο τα 120 ευρώ το βράδυ. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει ενώ θεωρείται πως το συμβόλαιο υπογράφεται με τους όρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις διπλωματικές αποστολές για αποτροπή της προώθησης του παράνομου τουρισμού γενικότερα και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες για το θέμα, ενώ υπήρξε η παραδοχή πως κάποιες φορές δεν έχουμε αποτελέσματα. Το Υπουργείο εστιάζει στην υιοθέτηση ταξιδιωτικών οδηγιών και εργάζεται προς την κατεύθυνση να έχουν περισσότερα κράτη σχετικές οδηγίες. Για την περίπτωση του Booking, η εκπρόσωπος εξήγησε ότι είχαν γίνει πολλές ενέργειες από την πρεσβεία στη Χάγη, όπου εδρεύει η πλατφόρμα, και έτσι εισήχθη αυτή η παράγραφος, που μπορεί να μην μας ικανοποιεί πλήρως, αλλά τουλάχιστον υπάρχει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε πως, όπως λειτουργεί το σύστημα ξεγελιέται ο καταναλωτής και εισηγήθηκε όπως εστιάσουμε στο επίπεδο της ΕΕ, για διασφάλιση των δικαιωμάτων του καταναλωτή, κυρίως προς την κατεύθυνση της Κομισιόν, αφού αυτές οι πλατφόρμες λειτουργούν στην ενιαία αγορά.

Δειτε Επισης

Αξιωματούχοι ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο Κύπρου για Γάζα-Τις επόμενες μέρες λειτουργεί η προβλήτα
Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη
Απαντούν στο ΕΛΑΜ για τα διαβατήρια στους μετανάστες ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ-«Αφελής και επικίνδυνη πρόταση»
Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΚΕΒΕ
Το μήνυμα ΠτΔ για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Σλοβάκου Πρωθυπουργού-«Βαθιά σοκαρισμένος»
Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα κερδίσει το στοίχημα για ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον
«Η Νάκμπα συνεχίζεται σε μία γενοκτονία, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για εκτοπισμό»
«Εκβιασμός κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας η δήλωση Χεζμπολάχ για ροές Σύρων»
Νέα επίθεση Τατάρ σε Ολγκίν-Την κατηγορεί πως υπερέβη τα όρια της εντολής της
Επισκέφτηκε την περίκλειστη Αμμόχωστο ο Φασινό-«Να ξανακάνουμε το Βαρώσι μια ζωντανή πόλη»