Απάντησε στην κριτική του ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Ενδεχομένως να μην άκουσαν προσεχτικά»
15:17 - 14 Νοεμβρίου 2023
Στην κριτική του ΑΚΕΛ για το θέμα του βέτο απάντησε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ξεκαθαρίζοντας ποια είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για το θέμα που άρχισε δειλά δειλά να συζητείται σε επίπεδο Βρυξελλών.
Υπενθυμίζεται ότι χθες το ΑΚΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως, «η κατάργηση της ομοφωνίας θα συρρικνώσει περαιτέρω τα δικαιώματα και τη φωνή των μικρότερων κρατών-μελών της ΕΕ, θα ενισχύσει τον ηγεμονικό ρόλο ορισμένων ισχυρών κρατών και σε τελική ανάλυση θα εμβαθύνει το δομικό δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία της Ένωσης».
Και πρόσθετε στην ανακοίνωση πως, «το ΑΚΕΛ ήταν και είναι κάθετα αντίθετο στο ενδεχόμενο κατάργησης της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση: ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων, απαλλαγή της λειτουργίας της από την παρασιτική δράση των λόμπι και μεγαλύτερη φωνή στους λαούς των κρατών-μελών».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν στο χθεσινό δείπνο εργασίας ομάδας ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, στο Βερολίνο, συζητήθηκε το θέμα κατάργησης του βέτο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν ήταν στο επίκεντρο συζήτησης κατά το δείπνο.
Σε ερώτηση για τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι είναι ένα τεράστιο ζήτημα, προσθέτοντας ότι «για μας αυτό που πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα είναι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ που μπορεί να χαρακτηριστεί από δύο στόχους που αφορούν μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική Ευρώπη και δεύτερο, την ενδυνάμωση του γεωπολιτικού ρόλου της ΕΕ διεθνώς και στην περιοχή».
Σε ό,τι αφορά το θέμα του βέτο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συζήτηση τηρώντας εποικοδομητική στάση, νοουμένου ότι υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες, ειδικά για τα μικρά κράτη μέλη που θα διασφαλίζουν τα ζωτικά εθνικά τους συμφέροντα. Προτού, όμως, κάνουμε αυτή τη συζήτηση, αυτό που προέχει είναι να καθοριστεί ποιο είναι το κοινό όφελος της ΕΕ και πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για διαφοροποίηση του τρόπου λήψης αποφάσεων στην ΕΕ δεν βρίσκεται στο επίκεντρο».
Σε ερώτηση αν άδικα επικρίνει το ΑΚΕΛ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μετέβη στο Βερολίνο για να συζητήσει κατάργηση του βέτο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχομένως να μην άκουσαν προσεκτικά τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυτή που έχω αναφέρει, εδράζεται στη διαχρονική μας στάση, πάντοτε θέτουμε τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, και αυτό είναι που πράττει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε κάθε τοποθέτηση, είμαστε άλλωστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε ευρωπαϊστές, γιατί πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Είμαστε από τα κράτη που θεωρούμε ότι περισσότερη Ευρώπη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της διεθνικούς κοινότητας».
Τέλος, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές με υποψήφιους δημάρχους, ο Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Προεδρία ευρύτερα, θα παραμείνουν πιστοί στον θεσμικό τους ρόλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, αντιμετωπίζει καθημερινά τις προκλήσεις που πρέπει να δούμε, να εκσυγχρονίσουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα μας, και δεν πρόκειται να εμπλακούμε με οποιονδήποτε τρόπο σε προεκλογικές αναμετρήσεις».