Έτοιμος για αξιοποίηση των Βάσεων στην Κύπρο για βοήθεια στη Γάζα ο Σούνακ

Έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ως ορμητήριο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «από ξηρά, αέρα και θάλασσα», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην καθιερωμένη βαρυσήμαντη ομιλία περί εξωτερικής πολιτικής του Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στο δείπνο του Λόρδου Δημάρχου, του επικεφαλής του Σίτι του Λονδίνου.

Στην ομιλία το βράδυ της Δευτέρας ο Βρετανός ηγέτης είπε πως «ύψιστη προτεραιότητα είναι η ελάφρυνση των δεινών» που υφίστανται οι άνθρωποι στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πρόσθεσε πως η μόνη μακροπρόθεσμη απάντηση σε αυτά τα δεινά είναι η λύση δύο κρατών.

Σε μία από τις πιο αυστηρές μέχρι τώρα αναφορές του στην απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Σούνακ ανέφερε: «Το Ισραήλ πρέπει να μπορεί να αυτοαμύνεται ενάντια στην τρομοκρατία, να αποκαταστήσει την ασφάλειά του και να φέρει σπίτι τους ομήρους. Αλλά υπάρχουν πράγματα που το Ισραήλ πρέπει να κάνει στο πλαίσιο αυτής της απάντησης. Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι ότι το Ισραήλ πρέπει να ενεργήσει εντός του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να λάβει όλα τα πιθανά μέτρα για να προστατεύσει αθώους αμάχους, περιλαμβανομένων αυτών σε νοσοκομεία, να σταματήσει την εξτρεμιστική βία στη Δυτική Όχθη και να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα. Πάρα πολλοί άμαχοι χάνουν τη ζωή τους».

Η ομιλία του Βρετανού Πρωθυπουργού έδωσε επίσης έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης προς την Ουκρανία «μέχρι να νικήσει» έναντι του Ρώσου εισβολέα.

Οι συνθήκες γύρω από την ομιλία φέτος ήταν ιδιαίτερες, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί ο διορισμός έκπληξη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών του λόρδου Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην Πρωθυπουργού.

Στην πρώτη διεθνή επικοινωνία από το νέο πόστο ο κ. Κάμερον συζήτησε χθες τη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διμερείς σχέσεις με τον ομόλόγο του από τις ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανησυχούν οι Τ/κ για τις ανεξέλεγκτες εισόδους αλλοδαπών στα κατεχόμενα
Στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας για την έκθεση EUROSATORY 2024
Την Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα και το καλοκαίρι επισημαίνει ο ΔΗΣΥ
Και επίσημα μέλος του ECR το ΕΛΑΜ-Συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση ο Γεάδη
Τερματισμός λειτουργίας Κλάδου Οικοδομών Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας
Προσωρινό ναυάγιο για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ-Το παρασκήνιο
Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αυστρίας
Ικανοποίηση ΠτΔ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-«Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»