Σταδιακή η εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά στο Λόμπιγκ

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς θα δέχεται αιτήσεις για εγγραφή στο Μητρώο των Λομπιστών από τη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου με στόχο την ενημέρωση για τη σταδιακή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς αναφέρει ότι η εφαρμογή του Νόμου του Lobbying θα επιφέρει «επαναστατικές και ριζικές αλλαγές στον τρόπο που μέχρι τώρα διευθετούνταν συναντήσεις μεταξύ προσώπων και αξιωματούχων με σκοπό τη λήψη δημόσιων αποφάσεων».

Σκοπός του Νόμου, προστίθεται, είναι η καθίδρυση πλαισίου θεμελίωσης και εμπέδωσης διαφάνειας που αφορά σε διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία συνθηκών που επιτρέπουν ή διευκολύνουν την εκκόλαψη πράξεων διαφθοράς.

Επίσης, επιβάλλονται υποχρεώσεις τόσο στους λομπίστες που προτίθενται να εμπλακούν σε διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων, όσο και στους αξιωματούχους ή μέλη της κρατικής υπηρεσίας ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εργαζομένους προς όφελος αξιωματούχων, οι οποίοι, ως εκ της θέσεώς τους, λαμβάνουν μέρος στις πιο πάνω διαδικασίες.

«Με δεδομένο ότι, ο Νόμος εμπεριέχει κάποιες πρόνοιες οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως περίπλοκες και για τις οποίες ίσως χρειάζεται να γίνει ενημέρωση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, η Αρχή αποφάσισε όπως θέσει σε εφαρμογή τις πρόνοιες του Νόμου, σταδιακά» αναφέρεται. 

Σε πρώτο στάδιο, σημειώνεται, από  τις 27 Νοεμβρίου η Αρχή θα αποδέχεται Αιτήσεις για εγγραφή στο Μητρώο των Λομπιστών. Οι Αιτήσεις θα εξετάζονται και, σε περίπτωση έγκρισής τους, τα πρόσωπα θα εγγράφονται στο Μητρώο και ταυτόχρονα θα υπογράφουν τον Κώδικα Δεοντολογίας, προστίθεται.

Επί του παρόντος οι διαδικασίες θα είναι προς το σκοπό δημιουργίας του Μητρώου και δεν θα τεθούν σε ισχύ οι υποχρεώσεις των λομπιστών, εφόσον αυτές είναι συνυφασμένες με τις υποχρεώσεις των αξιωματούχων.

Οι πρόνοιες του Νόμου θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές του έτους 2024, οπότε και θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα όλες οι υποχρεώσεις, τόσο των αξιωματούχων όσο και των λομπιστών.

Δειτε Επισης

Ιδιωτική ακρόαση με τον Πάπα είχε ο ΥΠΕΞ-Στο επίκεντρο ο ρόλος της Κύπρου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών
Επανήλθε το ΑΚΕΛ και απαντά εκ νέου στον ΠτΔ-«Μικροπολιτική και συνεχής προεκλογική εκστρατεία για το 2028»
Απαντά στις αντιδράσεις ΑΚΕΛ για τις μονάδες αφαλάτωσης ο Χριστοδουλίδης-«Κάποια θέματα δεν προσφέρονται για προεκλογική»
Το ερχόμενο Σάββατο η κατ΄ιδίαν συνάντηση ΠτΔ με Ολγκίν-Η συνομιλία με Χαν και το τετ α τετ με Ερντογάν
Στ. Στεφάνου: Θετική η αναφορά ΠτΔ για πράσινες φορολογίες, ακόμη μία επιτυχία του ΑΚΕΛ
Σηκώθηκε και έφυγε από συνέντευξη ο Τατάρ-Ενοχλήθηκε από ερωτήσεις για Ιμάμογλου και μαντήλα
Από το «Turkaegean» στο «Island Cyprus»-Τουριστική καμπάνια από το ψευδοκράτος με τις... πλάτες της Άγκυρας
Πακέτο έργων ύψους 660 εκ. ευρώ για ανάπτυξη της Λεμεσού ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να αλλάξει η στάση θεσμών στην ΕΕ που θεωρούν την Τουρκία στρατηγικό εταίρο ζητούν οι ευρωβουλευτές
Προαναγγέλλει αντίποινα το ψευδοκράτος για τις συλλήψεις σφετεριστών, βάζει μπροστά τον Ερντογάν-«Δεν θα μείνουμε απαθείς»