Σε εφαρμογή το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων-Στόχος η καταπολέμηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η τελική λύση του ηλεκτρονικού συστήματος του Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων, γνωστό διεθνώς ως UBO (Ultimate Beneficial Owner). Το Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, η δημιουργία του οποίου αποτελεί απαίτηση της 4ης και 5ης Οδηγίας κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στόχος του UBO, στόχο έχει την πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της ενισχυμένης διαφάνειας των πληροφοριών.

Μιλώντας για την εφαρμογή του συστήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως, «μέσω της αυξημένης διαφάνειας που θα επιτευχθεί το εργαλείο αυτό θα παρέχει στις αρμόδιες και εποπτικές Αρχές, όπως είναι η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), το Τμήμα Τελωνείων, το Τμήμα Φορολογίας, η Αστυνομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και άλλες, άμεση πρόσβαση σε ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες, διευκολύνοντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες και ενέργειες τους για εξέταση πολύπλοκων εταιρικών δομών, με στόχο τον εντοπισμό ενδεχομένων παράνομων δραστηριοτήτων».

Και πρόσθεσε πως, «η λειτουργία έχει καταστεί εφικτή ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του γραφείου της Εφόρου Εταιρειών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής μέσω του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής ως διαχειριστής του έργου. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία στάδια με την πρώτη περίοδο να αρχίζει από τις 14 Νοεμβρίου 2023 και να τελειώνει την 31η Δεκεμβρίου 2023 ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον Μάρτιο του 2024».

Η Υπηρεσία και η διαδικασία εγγραφής των πραγματικών δικαιούχων μπορεί να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της κυβερνητικής πύλης Cylogin που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του κράτους Gov.cy. .

Δειτε Επισης

«Υπεύθυνη» για την αναστολή δίωξης του πολιτικού, «υπεύθυνη» για το μέλλον της επανακαταχώρησης της υπόθεσης
Μίλησε σαν πολιτικός, έριξε νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης ο Αγγελίδης
Το «όχι» συνεπάγεται με «όχι», οτιδήποτε άλλο είναι βιασμός... Από θύματα θύτες λόγω στερεοτυπικών αντιλήψεων
Τουλάχιστον 108 νεκροί από τις πλημμύρες στο Τέξας-Αγνοούνται τέσσερα παιδιά
Επισήμανε την αρτιότητα του ΚΣΕΔ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-«Αποτελεί κέντρο αριστείας στην περιοχή»
Εκατοντάδες πολίτες σε διαμαρτυρία έξω από τη Νομική-Κατηγόρησε τον Αγγελίδη για αλαζονεία και ζήτησε παραίτηση η ΠΟΓΟ
Με τον διαχωρισμό εξουσιών απαντά ο ΠτΔ στις επικρίσεις Αγγελίδη-«Αντίθετες απόψεις και από κάποιους στην Νομική Υπηρεσία»
Σε κρίσιμη κατάσταση πρόσωπο το οποίο βρέθηκε τραυματισμένο σε εξωτερικό χώρο στην Αγία Νάπα
Ανησυχία Ερτουγρούλογλου για ένταξη ΚΔ στη ζώνη Σένγκεν
Κατηγόρησε τον Σάββα Αγγελίδη ότι έριξε λάδι στη φωτιά η ΕΔΕΚ-«Οι θεσμοί επιβάλλεται να εγκαταλείψουν την έπαρση»