ΒΙΝΤΕΟ: Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες-Εγκλωβίστηκε οδηγός

Σε ισχύ βρίσκεται από τα ξημερώματα, κίτρινη προειδοποίηση που εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας, για μεμονωμένες καταιγίδες που αναμένεται να εκδηλωθούν έως και τις 18:00.

Η προειδοποίηση αφορά μεμονωμένες καταιγίδες, ανέμους και χαλάζι.

Την ίδια ώρα, άρχισαν ήδη να παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές, με βροχές και χαλάζι.

Όπως θα δείτε και στο πιο κάτω βίντεο, στους δρόμους της Λευκωσίας συσσωρεύτηκε αρκετό νερό, με αποτέλεσμα οδηγός να εγκλωβιστεί στο όχημα του.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της η Αστυνομία αναφέρει πως λόγω βροχόπτωσης η ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λάρνακας, είναι περιορισμένη.

«Καλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας και να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας των οχημάτων τους», αναφέρει η Αστυνομία.

Βίντεο από τα Λατσιά και το Γέρι

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας

Σε συστάσεις στο κοινό προβαίνει η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας σχετικά με έντονες βροχοπτώσεις που αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά τα δυτικά και τα βόρεια και προοδευτικά περιοχές στα ορεινά και στο ανατολικό μισό του νησιού, με στόχο, όπως αναφέρεται, την πρόληψη και την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και αρνητικών συνεπειών από τυχόν έντονες βροχοπτώσεις.

Σημειώνεται ότι κοινό πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι του ή τον χώρο εργασίας του δεν είναι φραγμένα κι ότι οι υδρορροές στο υποστατικό του λειτουργούν κανονικά.

Αν κάποιος διαθέτει υπόγειο σε ευπαθή περιοχή με κίνδυνο να πλημμυρίσει, πρέπει να προχωρήσει στην ανόρυξη ειδικού λάκκου συσσώρευσης νερού και να εγκαταστήσει αυτόματη αντλία νερού. Επίσης πρέπει να απομακρυνθούν από το υπόγειό πολύτιμα αντικείμενα ή ακριβός εξοπλισμό.

Για όσους μένουν σε οικόπεδο με αυλή, συστήνει να αφήνουν -όπου είναι δυνατόν- ελεύθερο χώμα για να απορροφά νερό η γη και να στερεώσουν αντικείμενα που πιθανόν να παρασυρθούν από το νερό και να μετακινηθούν (π.χ. ντεπόζιτα, θερμοσίφωνες κ.α.).

Επίσης, συστήνει την επιδιόρθωση τυχόν ανοιγμάτων σε τοίχους περίφραξης και ετοιμασία με σακιά άμμου που θα εμποδίσουν την εισροή νερού στο υποστατικό, για όσους βρίσκονται σε περιοχή που διατρέχει κίνδυνο να πλημμυρίσει.

Σε περίπτωση που ενημερωθούν για την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν την εργασία και παραμονή σε υπόγειους χώρους.

Η Πολιτική Δύναμη συστήνει αν κάποιος κατά την διάρκεια της πλημμύρας είναι μέσα σε κτήριο, να εγκαταλείψει υπόγειους χώρους και να μετακινηθεί σε ασφαλές ψηλό σημείο.

Αν βρίσκεται σε ανοικτό χώρο, καλείται να μην διασχίσει πλημμυρισμένο δρόμο με τα πόδια ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα αλλά να αλλάξει κατεύθυνση.

Επίσης ο κόσμος προτρέπεται να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.

Ακόμη να μείνει μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια και να μην πλησιάζει σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Καλείται τέλος να βεβαιωθεί από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή είναι ασφαλής και ότι μπορεί να επιστρέψει για τις εργασίες αποκατάστασης.

Μεταξύ άλλων, το κοινό καλείται να κλείνει τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να φορά κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγει τυχόν τραυματισμούς.

Δειτε Επισης

Τι περιέχει η πρόταση για εκεχειρία που συμφώνησε η Χαμάς-Συμφωνία τριών φάσεων
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»