Ενημέρωσε Μισέλ και ηγέτες για την πρόταση του για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου ο Πρόεδρος

Η ΕΕ χρειάζεται να παραμείνει ενωμένη υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σε διάφορους τομείς, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την παρέμβασή του χθες βράδυ στο Βερολίνο, όπου παρακάθησε σε δείπνο εργασίας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο δείπνο που φιλοξένησε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, με τη συμμετοχή ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, όπου ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, το δείπνο αυτό ήταν ένα εκ των τεσσάρων δείπνων εργασίας που συγκαλεί ο Σαρλ Μισέλ, με στόχο τη συζήτηση για τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για το 2024-2029, που αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφού τόνισε ότι η ΕΕ χρειάζεται να παραμείνει ενωμένη υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σε διάφορους τομείς, αναφέρθηκε στις δύο κρίσεις που ταλανίζουν τη διεθνή κοινότητα, αλλά και την ΕΕ, τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την παράνομη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στη Γάζα και «επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χωρίς να χάνει την επικέντρωση της στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών».

«Πρόσθεσε ότι οι κοινές προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ έφεραν αποτελέσματα και σημαντική πρόοδο στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας, της ενέργειας, καθώς και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, σημειώνοντας ότι η Ένωση έχει αποδείξει στο παρελθόν πως σε στιγμές κρίσιμες είναι ενωμένη και ισχυρή. Παρόλα αυτά υπάρχουν τομείς όπως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπου η διαχείριση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά για τις χώρες πρώτης γραμμής, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών» προστίθεται.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αναφερόμενος σε θέματα που άπτονται των στόχων της νέας Στρατηγικής Ατζέντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τόνισε την ανάγκη να καθοριστεί και να συμφωνηθεί μεταξύ των εταίρων ποιο είναι το ευρωπαϊκό συμφέρον, σημείωσε πως για την  Κύπρο, προτεραιότητα της υπό συζήτησης ατζέντας είναι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ.

Εξήγησε, ακολούθως, ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ πρέπει να να χαρακτηρίζεται από δύο στόχους, αφενός μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική Ευρώπη, στηρίζοντας τις πολιτικές της στους πυλώνες της βελτίωσης της καθημερινής ζωής των πολιτών της, και αφετέρου την ενδυνάμωση του γεωπολιτικού ρόλου της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή μέσω της ενδυνάμωσης των πολιτικών της στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, συνέχισε ο Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του ΠτΔ.​​

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι επιβάλλεται η δημιουργία συνθηκών, ώστε να επανέλθει η ειρηνευτική διαδικασία για λύση δύο κρατών.

Ενημέρωσε, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, ειδικότερα για τις τελευταίες διαβουλεύσεις με το Ισραήλ.

Αναφερόμενος στα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως επιβάλλεται η προσήλωση της Ένωσης στη μεθοδολογία της διεύρυνσης, όπου κάθε εταίρος αξιολογείται στη βάση των δικών του δεδομένων.

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της λήψης αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναλαμβάνοντας την ανάγκη όπως πριν τη λήψη της όποιας απόφασης καθοριστεί με σαφήνεια ποιο είναι το ευρωπαϊκό συμφέρον, αλλά και πώς προστατεύονται τα συμφέροντα των κρατών μελών της Ένωσης, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»