Oι βασικές αλλαγές που προωθεί η ΚΕ του ΑΚΕΛ-Η εκλογή ΓΓ, οι θητείες και η επιλογή υποψηφίων

Μια σειρά από Καταστατικές αλλαγές, που εάν κι εφόσον επικυρωθούν από το επικείμενο Καταστατικό Συνέδριο στις 26 Νοεμβρίου, θα θέσουν το κόμμα στις ράγες της ολιστικής ανανέωσης, προτείνει μέσα από το τελικό κείμενο που επικύρωσε την περασμένη Κυριακή, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ.

Πρόκειται για αλλαγές που έχουν ως στόχο να φέρουν το κόμμα πιο κοντά στη βάση, δίδοντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας. Επίσης, θα έχουν ως στόχο, εσωτερικές αλλαγές, ως προς την οργάνωση, τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας, των διαφόρων γραφείων του κόμματος. Μια από τις βασικές επιδιώξεις αυτής της αλλαγής, είναι το κόμμα να γίνει πιο άμεσο και τα πρόσωπα που καλούνται να διαχειριστούν την καθημερινότητα και τα θέματα της επικαιρότητας, να αποκτήσουν ευελιξία.

Να μπορούν δηλαδή να αντιδρούν άμεσα, να τοποθετούνται και να εκδίδουν ανακοινώσεις, χωρίς να χρειάζεται η αχρείαστη γραφειοκρατία που επικρατεί σήμερα. Τα ίδια τα στελέχη του ΑΚΕΛ, κάνουν λόγο για δυσκινησία, για την οποία, στη βάση των εισηγήσεων της Κεντρικής Επιτροπής, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για λήψη διορθωτικών μέτρων.

Από εκεί και πέρα προτείνονται προς τους Συνέδρους του Καταστατικού Συνεδρίου και μια σειρά από αλλαγές σε πρόνοιες του καταστατικού, που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν είτε λανθασμένες, είτε αναποτελεσματικές. Δεύτερος στόχος αυτής της ομάδας των αλλαγών, θα είναι η διεύρυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας και των διορθώσεων, ως προς τη σύνθεση και την εκλογή κάποιων εκ των βασικών οργάνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Επιτροπή προτείνει την εκλογή του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, από το Σύνολο των συνέδρων στα Εκλογικά Συνέδρια. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ο Γενικός Γραμματέας εκλεγόταν από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ειδικότερα, ο Στέφανος Στεφάνου, ο Άντρος Κυπριανού, ο Δημήτρης Χριστόφιας και οι παλαιότεροι ηγέτες του κόμματος, εκλέχθηκαν από τα 100 περίπου μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Πλέον με την καταστατική αλλαγή που προωθείται, ο επόμενος Γενικός Γραμματέας, θα εκλεγεί από τους Συνέδρους, που μπορεί να ανέλθουν με βάση και τους αριθμούς των παλαιότερων Συνεδρίων σε πέραν των 1500 ατόμων.

Με αυτό τον τρόπο η βάση του κόμματος αποκτά πιο ισχυρή φωνή και η εκλογή του Γενικού Γραμματέα, θα είναι σαφώς πιο αντιπροσωπευτική, της επιθυμίας των απλών μελών του κόμματος, απ΄ ότι συνέβαινε μέχρι σήμερα, όπου οι Σύνεδροι εξέλεγαν τα 105 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και αυτά τον Γενικό Γραμματέα.

Μια δεύτερη και σαφώς ακόμα πιο σημαντική αλλαγή που προωθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, είναι η αλλαγή στη σύνθεση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Κι αυτό διότι ηγέρθηκε ένα θέμα για το γεγονός ότι η σύνθεση της, αποτελείται κατά πλειοψηφία από στελέχη του επαγγελματικού μηχανισμού του κόμματος. Δηλαδή έμμισθοι του ΑΚΕΛ, οι οποίοι εργάζονταν στα διάφορα θεματικά γραφεία του κόμματος, ή στις λαϊκές οργανώσεις, ήταν η πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε μια προσπάθεια το κόμμα να οικοδομήσει στέρεες γέφυρες επικοινωνίας με τη βάση, προτείνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα όλων των στρωμάτων. Αυτό θα συμβεί μέσα από σχετική πρόνοια, η οποία θα προνοεί, ότι τα επαγγελματικά στελέχη του κόμματος και των λαϊκών οργανώσεων, δεν θα είναι υποψηφία. Συνεπώς, προτείνεται το ποσοστό αυτών των στελεχών, να μην ξεπερνά το 40% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Μια τρίτη αλλαγή που προωθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, είναι η θεσμοθέτηση του τρόπου με τον οποίο επιλέγει τον υποψήφιο που θα στηρίξει το κόμμα σε Προεδρικές Εκλογές. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το ΑΚΕΛ, δεν είχε καθορισμένη διαδικασία, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνονται ατέρμονες διαβουλεύσεις, συζητήσεις και διαδικασίες, κατά τη διάρκεια των οποίων, υπήρχε φθορά, έκανε ζημιά και στο κόμμα και στον υποψήφιο και στο τέλος οδηγούσε σε ναυάγιο, αρκετών αξιόλογων περιπτώσεων.

Πλέον το ΑΚΕΛ αναμένεται να εισάγει μια διαδικασία που θα συμπεριλαμβάνει δύο στοιχεία, αφενός για τη διαδικασία και αφετέρου για το χρονικό περιθώριο επιλογής. Συγκεκριμένα, σε σχέση με το πρώτο, θα διασφαλίζεται ότι λύνονται τα χέρια της ηγεσίας, για να προβαίνει σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις και με άλλες πολιτικές δυνάμεις και την κοινωνία των πολιτών, πριν ετοιμάσει την τελική πρόταση για το πρόσωπο που θα υποστηριχθεί και δεύτερο θα προβλέπει χρονικό περιορισμό, ότι από την ημέρα που το κόμμα αρχίζει τέτοιες συζητήσεις, δηλαδή από την ημέρα που θα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, θα έχει την υποχρέωση, να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις και να ανακοινώσει τον υποψήφιο που στηρίζει, εντός δύο μηνών.

Τέλος το ΑΚΕΛ προωθεί και νέες αλλαγές, σε σχέση με τις θητείες των αιρετών στελεχών του και δη των βουλευτών και ευρωβουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι στην Εζεκία Παπαϊωάννου, είχαν εισαγάγει πριν από μερικά χρόνια όριο τριών θητειών σε κάθε αξίωμα. Πλέον η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προτείνει την περαιτέρω μείωση του ορίου στις δύο θητείες, με στόχο να δώσει ευκαιρίες και σε νέα στελέχη του κόμματος να αναδειχθούν. Μάλιστα προβλέπεται ότι ένα στέλεχος που έχει συμπληρώσει δύο θητείες στην κυπριακή Βουλή, δεν θα μπορεί να διεκδικήσει για παράδειγμα τρίτη θητεία ως ευρωβουλευτής.

Πάντως, σε σχέση μη τη συγκεκριμένη πρόνοια, αναμένεται να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις, που θα επιτρέπει στα υφιστάμενα στελέχη του κόμματος, να κινηθούν στη βάση των προηγούμενων προνοιών του Καταστατικού, υποδεικνύοντας πως το σχετικό μέτρο, θα λειτουργήσει από τις επόμενες εκλογές.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση για την αναβάθμιση της Κύπρου από Moody's-«Μεγαλύτερη αξία λόγω γεωπολιτικών κινδύνων»
Καλύτερο το νέο μοντέλο που προωθείται για τους ΕΟΑ-«Χρειάζεται να γίνουν πολλά»
Έθεσε τις κυριότερες στρεβλώσεις στη μεταρρύθμιση της ΤΑ ο Ιωάννου-«Δρομολογούμε διόρθωσή τους»
Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα