Θυγατρικό SPV συστήνει ο ΑΔΜΗΕ για πιθανή είσοδο της Κυπριακής Δημοκραίας στον EUroAsia

Θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle SPV), που θα διευκολύνει πιθανή είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων δυνητικών επενδυτών στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (EuroAsia Interconnector), προτίθεται να συστήσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), ο οποίος έχει αναλάβει διαχειριστής του εμβληματικού έργου.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που μεταδίδει σήμερα το ΓΤΠ, σε σχέση με τη συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου με την Έλληνα Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, με την οποία συζητήθηκε ο συντονισμός των Υπουργείων Ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων των δυο χωρών (Ρυθμιστικές Αρχές και Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς), καθώς και τα επόμενα βήματα που απαιτούνται προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ βρέθηκαν.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας, συμμετείχε επίσης ο Μάνος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που ανέλαβε πρόσφατα τον ρόλο του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Παπαναστασίου και η κ. Σδούκου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο και κατέγραψαν τα βήματα, που απαιτούνται για τη μεταφορά των αδειών στον νέο project promoter.

Ενημερώθηκαν, επίσης, από τον ΑΔΜΗΕ για την πρόθεσή του να συστήσει θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που θα αναλάβει τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ώστε να διευκολυνθεί η πιθανή είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και άλλων επενδυτών στο έργο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μανουσάκης ενημέρωσε τους δυο Υπουργούς για την εξέλιξη των σχετικών συζητήσεων και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από άλλους φορείς.

Τέλος, επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα τεχνικής φύσεως, που άπτονται της επιχορήγησης της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο «Διασυνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility- CEF), με το ποσό των 657 εκατ. ευρώ για την καλή πορεία των συζητήσεων με τον αρμόδιο φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης CINEA (Εκτελεστική Υπηρεσία για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον) για την επιτάχυνση εκταμίευσης των προκαταβολών, για το έργο εντός του τρέχοντος έτους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα