Υπογράφηκε η σύμβαση για μελέτη-σχεδιασμό Αποχετευτικού στην Πόλη Χρυσοχούς

Στην υπογραφή σύμβασης για Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλων για το Αποχετευτικό Σύστημα στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς προχώρησε η Τοπική Αρχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς για την υλοποίηση του Αποχετευτικού Συστήματος, καθώς μετά από 20 χρόνια αλεπάλληλων προσπαθειών, σηματοδοτείται πλέον η υλοποίησή του, αφού το ΤΑΥ έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβολαίου συνολικής αξίας € 1.330.000,00 για Παροχή υπηρεσιών Συμβούλων για το Αποχετευτικό Σύστημα στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς .

Πρόκειται όπως αναφέρεται για Αρ. Διαγωνισμού: TAY 13/2023 και διάρκειας εξήντα πέντε (65) μήνες από την ημερομηνία έναρξης της υλοποίησης του Αντικειμένου της Σύμβασης με την Κοινοπραξία: Ζ&Α Π.Αντωνόπουλος και Συνεργάτες Ανώνυμη Μελετητική Εταιρεία δ.τ Ζ-Α και Συνεργάτες ΑΜΕ, Γ.Καραβοκύρης  & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί  Α.Ε. δ.τ. GK Consultants , ΕΜΒΗΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. δ.τ. ΕΜΒΗΣ Α.Ε.

Όπως αναφέρεται, η Σύμβαση αφορά την παροχή υπηρεσιών για την εκπόνηση μελέτης – σχεδιασμού του αποχετευτικού δικτύου συλλογής λυμάτων και ομβρίων, την ετοιμασία Εγγράφων Διαγωνισμού για την κατασκευή του δικτύου συλλογής λυμάτων και ομβρίων, την ετοιμασία Εγγράφων Διαγωνισμού για Μελέτη, Κατασκευή, Λειτουργία και Συντήρηση του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων και την επίβλεψη εργασιών δικτύου και σταθμού, καθώς και την εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον για τις κατασκευαστικές συμβάσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το Αποχετευτικό Σύστημα στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

Το Έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 3,5 χρόνων είναι πρώτιστης προτεραιότητας, καθώς, όπως σημειώνεται, αφορά στη συμμόρφωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της έναντι στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Επεξεργασία των Αστικών Λυμάτων 91/271/ΕΟΚ, για την οποία υπάρχει Καταδικαστική Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ημερ. 5/3/2020 (Υπόθεση C-248/19).

Με την υλοποίηση του Έργου θα καλυφθούν οι απαιτήσεις συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον οικισμό της Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος εμπίπτει στο Πρόγραμμα Εφαρμογής της εν λόγω Οδηγίας.

Στην υπογραφή της Συμφωνίας παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ΤΑΥ, της Κοινοπραξίας, ο νόμιμος Εκπρόσωπος των Συμβούλων Μηχανικών του Έργου, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, κ. Γιώτης Παπαχριστοφή και ο συνεργάτης του Δήμου για την υλοποίηση του αποχετευτικού, κ. Ιάκωβος Παπαιακώβου.

Επισημαίνεται επίσης πως η υλοποίηση αποχετευτικών συστημάτων για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων στο πλαίσιο της Οδηγίας συμβάλλει στην αντιμετώπιση αποχετευτικών προβλημάτων που προκύπτουν λόγω υπερχείλισης των απορροφητικών λάκκων, από τους οποίους προκαλείται ρύπανση και μόλυνση του υπεδάφους και των υπόγειων υδάτων, λόγω της διήθησης των λυμάτων στο υπέδαφος. Επιπρόσθετα προκύπτουν, σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία των κεντρικών αποχετευτικών συστημάτων, όπως η παραγωγή ανακτημένου νερού που συμβάλει στο υδατικό ισοζύγιο και λάσπης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί εντός Οκτωβρίου το σχολείο για παραβατικούς μαθητές-Δεν πτοείται από τις φωνές το ΥΠΑΝ
Σε 24ωρη κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Larnaca Public Transport»
Ρίφθηκαν στα σκουπίδια 294 κιλά φαγητού ανά πολίτη το 2022-Τραγική πρωτιά στην Ε.Ε. για την Κύπρο
Απαντά στις επικρίσεις και ξεκαθαρίζει για τις ενέργειες του ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023 μέσω σχεδίων κρατικών ενισχύσεων
Τοποθετείται για το Λύκειο Βεργίνας το ΥΠΑΝ-«Από την προηγούμενη σχολική χρονιά οι φωτογραφίες»
Με σκεπτικισμό βλέπει την εναλλακτική φοίτηση η Επίτροπος του Παιδιού
Έναρξη Μαθημάτων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Λεμεσού
Συνεχίζει με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία να προσφέρει ίσες ευκαιρίες ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Απαντά στις διαμαρτυρίες για το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Στιγματίζουν τα παιδιά»