Με τριτοβάθμια εκπαίδευση το 59,2% των νέων στην Κύπρο το 2022

To 59,2% του πληθυσμού της Κύπρου ηλικίας 25-34 ετών (42,0% στην ΕΕ) είχε πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε 72 από τις 240 περιφέρειες σε επίπεδο στατιστικής ανάλυσης NUTS 2 για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία (δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Μαγιότ στη Γαλλία ή τις νήσους Όλαντ στη Φινλανδία), δηλαδή στο 30% των περιφερειών της ΕΕ, το εν λόγω ποσοστό έφτασε ή ξεπέρασε τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για επίτευξη 45% μεταξύ των νέων (25 - 34 ετών) με τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το 2030 στο πλαίσιο του στρατηγικού πλαισίου για τη συνεργασία στην εκπαίδευση και διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται πως η Κύπρος θεωρείται ενιαία περιφέρεια για σκοπούς στατιστικής ανάλυσης σε επίπεδο NUTS 2, λόγω μεγέθους και πληθυσμού.

Η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό νέων με τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ΕΕ το 2022 ήταν η περιφέρεια της λιθουανικής πρωτεύουσας Βίλνιους (73,6%) και ακολουθούσαν ακόμα 11 περιφέρειες οι οποίες είχαν ποσοστό τουλάχιστον 60% μεταξύ των νέων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τις πρωτεύουσες της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, των Κάτω Χωρών, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου και της Δανίας.

Πολλές από αυτές τις περιφέρειες τείνουν να προσελκύουν άτομα με υψηλά προσόντα, πιθανότατα λόγω των ευκαιριών για εκπαίδευση και απασχόληση καθώς και του βιοτικού επιπέδου.

Καταγράφηκαν ακόμα σχετικά ψηλά ποσοστά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των νέων σε δύο περιφέρειες που ειδικεύονται σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας ή μεταποίησης στους τομείς υψηλής τεχνολογίας: την περιφέρεια της Ουτρέχτης στις Κάτω Χώρες και της Χώρας των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία.

Η ενδέκατη περιφέρεια που κατέγραψε ποσοστό άνω του 60,0% μεταξύ των νέων και δεν άνηκε στις πιο πάνω κατηγορίες ήταν η Βόρεια και Δυτική Ιρλανδία.

Σε 17 περιφέρειες, ποσοστό χαμηλότερο του 25% των νέων είχε πτυχίο από την τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2022. Αυτές ήταν επτά από τις οκτώ περιφέρειες της Ρουμανίας (με εξαίρεση την περιφέρεια της πρωτεύουσας Βουκουρέστι - Ίλβοφ), τρεις περιφέρειες της Ουγγαρίας, δύο περιφέρειες της Βουλγαρίας, μία περιφέρεια της Τσεχίας, τρεις περιφέρειες στη νότια Ιταλία και η Γαλλική εξόχως απόκεντρη περιφέρεια της Γουιάνας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ορισμένες από αυτές τις περιφέρειες χαρακτηρίζονται ως αγροτικές ή απομονωμένες περιφέρειες με χαμηλό επίπεδο ευκαιριών απασχόλησης υψηλής ειδίκευσης. Άλλες χαρακτηρίζονται από τη σχετικά υψηλή εξειδίκευσή τους σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, με τους σπουδαστές να εισέρχονται στην αγορά εργασίας μέσω μαθητείας και προγραμμάτων κατάρτισης και όχι μέσω ακαδημαϊκών προσόντων.

Τα χαμηλότερα περιφερειακά επίπεδα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ των νέων καταγράφηκαν στις περιφέρειες Νότιας Ρουμανίας - Μουντένια (16,0%) και Νοτιοανατολικής Ρουμανίας (17,0%), στην βορειοδυτική περιφέρεια της Τσεχίας (18,0%) και στην περιφέρεια της βόρειας Ουγγαρίας (18,2%).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων