Παρουσίασε στους ομολόγους του την πρόταση για ανθρωπιστικό διάδρομο ο Κόμπος

Την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία για δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα, παρουσίασε στους ομολόγους του ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο απασχόλησαν η παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Κόμπος, αφού καταδίκασε εκ νέου τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, στάθηκε ιδιαίτερα στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα παρουσιάζοντας την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα. Η πρωτοβουλία, όπως την παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Παρίσι, σημείωσε, φέρει συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, καθώς και τεχνικές διευθετήσεις. Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το πλησιέστερο ευρωπαϊκό κράτος στην περιοχή με διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής λειτουργεί ενισχυτικά σε σχέση με την υλοποίηση της πρότασης, κατέληξε.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για την κατάσταση σε σχέση με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού χαιρέτισε τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης της ΕΕ προς την Αρμενία για αντιμετώπιση της τρέχουσας πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης, σημείωσε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων που να λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την περαιτέρω χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν αλλά και που να αφορούν τη λογοδοσία από πλευράς Αζερμπαϊτζάν για την επιθετική συμπεριφορά του. Η ΕΕ πρέπει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για βιώσιμη ειρήνη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αναγνώρισης της κυριαρχίας, του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Καταλήγοντας τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες της Αρμενίας να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε την ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα συμπεριλαμβάνοντας και αυτή την πτυχή.

Αναφορικά με την Ουκρανία ο κ. Κόμπος επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη, ενόψει του χειμώνα, να υπάρξει ταχεία υιοθέτηση του 8ου πακέτου στήριξης προς τη χώρα. Επανέλαβε, επίσης, τη σημασία αποτελεσματικής αντιμετώπισης της καταστρατήγησης των κυρώσεων, ενώ όσον αφορά τη Φόρμουλα Ειρήνης τόνισε ότι η Κύπρος θα συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή της.

Δειτε Επισης

Εξαιρετικές οι σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ-Έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο, τα καλύτερα έπονται»
Στη λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα ο Φειδίας-Έλαβε συνέντευξη από τον Τατάρ
Συναντήθηκε με τον Ντάουτι η Ολγκίν-Πήρε διαβεβαιώσεις από Βρετανία για στήριξη των προσπαθειών της στο Κυπριακό
Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα το 2024-Ξεπέρασαν τα επτά εκατομμύρια
Στηρίζει Ερχιουρμάν για «πρόεδρο» ο Τσελέρ-Έλαβε πλήρη εξουσιοδότηση από το ΚΚΔ
Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή o Tατάρ-Διαμαρτυρήθηκε στον Γκουτέρες για συλλήψεις σφετεριστών
Δεν επηρεάζεται άμεσα από πιθανή συμφωνία Βρετανίας-Γαλλίας για το Μεταναστευτικό η Κύπρος
Κρατά αποστάσεις από την κόντρα ΔΗΣΥ και Οδυσσέα ο Πρόεδρος-Δεν θα εμπλακεί στο δημόσιο διάλογο
Αναμένει τις επίσημες ανακοινώσεις των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος-Σπόντες για τη στάση του Τατάρ
Ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος: Θα ισχύσουν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για ηλεκτρική διασύνδεση