Guardian: Η Κύπρος είναι ασφαλές καταφύγιο για τους Ισραηλινούς

«Αισθανόμαστε ασφαλείς εδώ», δηλώνουν σε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian από τη Λάρνακα, Ισραηλινοί που έφτασαν στο νησί, θέλοντας να ξεφύγουν από τη βία της σύρραξης με τη Χαμάς στη χώρα τους.

Στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας μιλά μεταξύ άλλων και ο αρχιραβίνος της Κύπρου Άριε Ζεέβ Ράσκιν, ο οποίος αναφέρει πως πάνω από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Κύπρο «σε αναζήτηση ηρεμίας», μετά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Πολλοί από αυτούς συγκεντρώνονται στο εβραϊκό κοινοτικό κέντρο της Λάρνακας. Πρόκειται, όπως λέει ο αρχιραβίνος, για μητέρες με τα παιδιά τους, παιδιά με ψυχικά τραύματα και ανθρώπους που δεν μπορούν να υπομείνουν τον ήχο των ρουκετών. Το κέντρο παρέχει κλίνη, φαγητό και προσωρινό κατάλυμα στο βαθμό που μπορεί.

Ο αρχιραβίνος κάνει επίσης λόγο για «απίστευτη γενναιοδωρία» του κυπριακού λαού.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι στην Κύπρο είναι σε εγρήγορση οι δυτικές πρεσβείες, αναμένοντας το νησί να μετατραπεί για ακόμα μία φορά σε κόμβο εκκένωσης πολιτών τους και σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας. Γίνεται αναφορά στον παρόμοιο ρόλο που διαδραμάτισε η Κύπρος στις περιπτώσεις του Λιβάνου το 2006 και πιο πρόσφατα του Σουδάν.

Αναφέρεται επίσης πως σε ετοιμότητα στρατιωτικές βάσεις βρίσκονται ειδικές στρατιωτικές μονάδες από τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, μονάδες που πιστεύεται ότι ειδικεύονται σε αποστολές διάσωσης ομήρων.

Σχολιαστές που μιλούν στην εφημερίδα αναφέρουν πως η Κύπρος αποδεικνύεται «ασφαλές καταφύγιο», αν και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης και δημιουργίας προσφύγων από τη Συρία και τον Λίβανο θα μπορούσε να δημιουργηθεί «χάος» στο νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του