Περιμένει τις αποφάσεις της Εισαγγελίας η Προκοπίου για το θανατηφόρο του 2012-Πώς τοποθετείται για τις εξελίξεις

Στη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται το μπαλάκι ως προς το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την υπόθεση του θανατηφόρου του 2012, η οποία διερευνήθηκε εκ νέου από τετραμελή ομάδα, υπό τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη, με την έρευνα, που άρχισε κατόπιν αιτήματος της οικογένειας του 17χρονου θύματος και όχι αυτεπάγγελτα από τους θεσμούς λόγω των σοβαρών ισχυρισμών που διατυπώνονταν, να διαρκεί περίπου πέντε μήνες.

Διαβάστε εδώ το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις που έγιναν τότε, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Στα πλαίσια αυτής, έγιναν διευρυμένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση, κάποιες από τις οποίες δεν είχαν γίνει κατά τον ουσιώδη χρόνο, εξού και προκύπτουν διάφορα ζητήματα, ενώ λήφθηκαν καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα, τόσο από την πλευρά του θύματος και τους μάρτυρες που βρίσκονταν στη σκηνή, όσο και από όλους τους αστυνομικούς που είχαν εμπλοκή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επίσης, εξετάστηκαν καταθέσεις που είχαν ληφθεί και οι φάκελοι της υπόθεσης, ενώ διερευνήθηκαν και ισχυρισμοί που αφορούσαν την άγνωστη γυναίκα που φαίνεται να είχε προκαλέσει το δυστύχημα και στη συνέχεια διέφυγε από τη σκηνή.

Όπως αποκάλυψε ο REPORTER, από το μαρτυρικό υλικό που συλλέχθηκε και διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία, ο Βοηθός Αρχηγός Θεμιστός Αρναούτης, που ήταν ο επικεφαλής των ερευνών, εισηγείται την ποινική δίωξη οκτώ προσώπων.

Οι ποινικές ευθύνες, αγγίζουν τα μέλη της Αστυνομίας, πλην μιας περίπτωσης, ενώ δεν φαίνεται να έγινε κατορθωτό να ταυτοποιηθεί η άγνωστη γυναίκας, παρά τις διευρυμένες έρευνες. Ένα εγχείρημα που θεωρείτο εξαρχής δύσκολο, δεδομένου των χρόνων που έχουν παρέλθει από την ημέρα που σημειώθηκε το τροχαίο, ωστόσο διαπιστώθηκε πως κατά τις έρευνες του 2012, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχαν παραλήψεις, αφού δεν έγιναν συγκεκριμένες ενέργειες. Επιπρόσθετα, από την έρευνα προέκυψαν και διάφορα άλλα ζητήματα τα οποία και καταγράφονται, συνοδευόμενα με εισηγήσεις για ποινικές διώξεις.

Επίσης, σε ότι αφορά τα μέλη της Αστυνομίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπάρχει εισήγηση για πειθαρχικές διώξεις, αλλά μόνο για ποινικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινικές ευθύνες σε οκτώ πρόσωπα δείχνει η δεύτερη έρευνα για το θανατηφόρο του 2012-Το μπαλάκι στην Εισαγγελία

Κληθείς από τον REPORTER η υπουργός Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί στο εάν έχει ενημερωθεί ή εάν θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις εισηγήσεις που διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία, έπειτα από την δεύτερη έρευνα που διεξήχθη για την υπόθεση, καθώς και κατά πόσο η ίδια θα παρέμβει και εάν θα ζητήσει να τεθούν αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα, η Άννα Προκοπίου απάντησε:

«Η επανεξέταση της υπόθεσης έχει ολοκληρωθεί από την Αστυνομία και ο φάκελος βρίσκεται στην Νομική Υπηρεσία, όπου κι εξετάζεται. Η υπουργός Δικαιοσύνης δεν επεμβαίνει σε έρευνες ποινικών υποθέσεων καθ' οιονδήποτε τρόπο. Νοείται ότι όταν η Νομική Υπηρεσία λάβει τις αποφάσεις της, σε περίπτωση που αυτές επηρεάζουν μέλη της Αστυνομίας, θα πράξω αναλόγως. Στο παρόν στάδιο, οφείλουμε να είμαστε φειδωλοί στις τοποθετήσεις μας, για σκοπούς αποφυγής επηρεασμού της υπόθεσης».

Στο μεταξύ, τόσο οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος, όσο και δικηγόρος που εκπροσωπεί φίλους του 17χρονου που βρισκόντουσαν στη σκηνή του δυστυχήματος, απέστειλαν επιστολή στη Νομική Υπηρεσία, με την οποία ζητούν ενημέρωση ως προς τις εισηγήσεις, καθώς δεν είχαν οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο στις 26 Μαρτίου 2023, με την Αστυνομία να βγαίνει μπροστά και να αναφέρει πως μελετήθηκε ο φάκελος της υπόθεσης, είχαν γίνει οι απαραίτητες έρευνες και δεν προκύπτει οτιδήποτε μεμπτό. Μάλιστα, ο Αρχηγός Αστυνομίας στις 31 Μαρτίου του 2023, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε: «Θεωρώ ότι έγιναν οι απαραίτητες έρευνες και αυτό έχει καταδειχθεί από την θανατική ανάκριση που έλαβε χώρα για στη συνέχεια. Εμείς αναμένουμε, όπως αναφέραμε και στην ανακοίνωση, επειδή έχουμε δει τον φάκελο, να έρθει οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε, είτε για το όχημα, είτε για τον εμπλεκόμενο οδηγό, να έρθει να μας δώσει πληροφορίες ή σε εμάς ή στην Τροχαία Λεμεσού, που διερεύνησε το δυστύχημα, και βεβαίως θα το διερευνήσουμε. Μακάρι να έρθουν πληροφορίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το «έγιναν οι έρευνες» και ουδέν μεμπτό, στον εντοπισμό ποινικών ευθυνών-Από τον Θανάση στον Ανδρέα

Δειτε Επισης

ΔΗΣΥ για δολοφονία Θανάση-«Να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσους παρακώλυσαν την απόδοση της για 19 χρόνια»
Μητσοτάκης για Ερντογάν-«Δίπλα στις διαφωνίες μας, να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας»
Ζωντανό γεννήθηκε το βρέφος που πέταξε ο πατέρας στα σκουπίδια στη Βραυρώνα
Στις 34 οι περιπτώσεις γονικής αποξένωσης στην Κύπρο-Ενίσχυση υπηρεσιών με άλλους τέσσερις λειτουργούς
Γιάννης Αρμεύτης: Με πυξίδα το ήθος και τη χρηστή διοίκηση
Αύριο η απόφαση του Εφετείου για την κράτηση υπόπτων για «Δημητρούι»-Η γραμμή πλεύσης των δικηγόρων
Μείωση ποινής έξι μηνών σε καταδικασθέντα για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού
Ολοκληρώθηκε η πολύωρη κατάθεση του Μοναχού Νεκτάριου-Έδωσε απαντήσεις στην Ανακριτική Επιτροπή
Διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών από ΠτΔ για τη δολοφονία του Θανάση ζητούν οι Οικολόγοι
«Προς το συμφέρον της Τουρκίας η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις»-Το μήνυμα που μεταφέρει στον Ερντογάν ο Μητσοτάκης