Η επένδυση στις συνεργασίες και η ανάδειξη της Κύπρου σε αξιόπιστο εταίρο

Η πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας πέτυχε να θεσμοθετήσει αυτό που αποτελούσε διαχρονική πρακτική μεταξύ των δύο κρατών του Ελληνισμού: Να βάλει μία συνεργασία που ήδη υπήρχε άτυπα σε μια πιο δομημένη βάση και να θέσει τα θεμέλια για την ανάπτυξη λειτουργικών μηχανισμών, που θα επιτρέψουν την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και την ουσιαστική ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών σε μια ευρεία γκάμα θεματολογίας, που δεν περιορίζεται στα εθνικά συμφέροντα και τα high politics.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπάρχει πάντα πεδίο ενίσχυσης της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, ενώ σε κάποια θέματα η εμπειρογνωμοσύνη της μίας χώρας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά την άλλη χώρα. Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε πως «τα κράτη μας για πρώτη φορά ανοίγουν τόσο οργανωμένα ορίζοντες, πέραν του εθνικού μας θέματος. Ο συντονισμός μας επεκτείνεται με τριμερή και πολυμερή σχήματα. Αποτελεί κατάκτηση που θα έχει αποτύπωμα στη ζωή και των δύο κρατών».

Η αναφορά αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει και την ολοκληρωμένη εικόνα. Γιατί αυτού του είδους οι διακρατικές συνεργασίες, σε συνδυασμό με τα περιφερειακά σχήματα, φάνηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα πόση αξία πρόσθεσαν στη διεθνή παρουσία κρατών όπως τα δικά μας, που βρίσκονται σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιοχές της γης και μπορούν να αποτελούν έμπιστους πυλώνες σταθερότητας.

Η Κύπρος βρέθηκε, μάλιστα, στο επίκεντρο με την πρότασή της για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, την οποία βλέπουν θετικά πολλές χώρες. Αν και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για την υλοποίησή της, η παρουσίαση που έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης στο Παρίσι, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την ιδέα, με αρκετά κράτη να δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν με κάποιο τρόπο στην εφαρμογή της.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας μετά τη Διάσκεψη, ανέφερε πως «δεν θα μπούμε να λύσουμε την ουσία του Μεσανατολικού. Μπορούμε όμως σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία να λειτουργήσουμε χωρίς προκατάληψη και χωρίς επιφύλαξη από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ούτως ώστε να συμβάλουμε έμπρακτα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Πρόσθεσε ότι ούτε το Ισραήλ, ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή, ούτε καμία χώρα από την περιοχή δεν έχει επιφυλάξεις ως προς τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια αρκετά καλή σύνοψη της κατάστασης πραγμάτων.

Η Κύπρος δεν έχει το διπλωματικό εκτόπισμα να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση του Μεσανατολικού. Χαίρει, όμως, της εμπιστοσύνης όλων των περιφερειακών παικτών (πλην της κατοχικής Τουρκίας) και σημαντικών χωρών και θεσμών, έτσι ώστε να μπορεί να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του βάρους του ανθρωπιστικού κομματιού. Το έχει κάνει ήδη επιτυχώς, στον βαθμό που της έχει ζητηθεί, με την ενεργοποίηση του σχεδίου Εστία, και προετοιμάζεται να το πράξει ξανά, εάν χρειαστεί, με νέα ενεργοποίησή του σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης. Και τώρα προχωρά ένα βήμα πιο κάτω, προσπαθώντας να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε επαφή, πέραν του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ολλανδία, τους θεσμούς της ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Και ήταν φερέγγυος συνομιλητής, γιατί σε κάποια φάση στο πρόσφατο παρελθόν φρόντισε να χτίσει σχέσεις με αυτές τις χώρες, σε διμερές ή πολυμερές επίπεδο, να αναπτύξει άλλου είδους συνεργασία και να αποδείξει ότι είναι σωστή απέναντι στους εταίρους της. Αυτό αντιστάθμισε το μικρό της μέγεθος και τους περιορισμούς της και δημιούργησε στα μάτια τους μια αξιόπιστη επιλογή, που διαθέτει τα γεωγραφικά προτερήματα και την καλή βούληση για να φέρει εις πέρας αυτό το σημαντικό έργο.

Όπως κι αν εφαρμοστεί τελικά αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ, αποτελεί γεγονός ότι μόνο και μόνο που η Κύπρος ήταν σε θέση να αναπτύξει και να προωθήσει αυτή την ιδέα είναι επίτευγμα. Και οι άλλες χώρες την πήραν στα σοβαρά, ακριβώς επειδή η Λευκωσία έχει αποδείξει την αξιοπιστία τις μέσα από τις συνεργασίες που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια. Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την αφαλάτωση, η βοήθεια στις πυρκαγιές και οι πιθανές ενεργειακές συνεργασίες, πέραν από την ουσία τους, αποδείχθηκε ότι αποτελούν και υπόβαθρο για την διανομή μελλοντικών διπλωματικών ρόλων. Και σε αυτή τη δυστυχή συγκυρία, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει έναν από τους πρωταγωνιστικούς, ακριβώς επειδή έμαθε να επενδύει στη συνεργασία.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα