Αναλλοίωτη η κατάσταση στην Πύλα-Αναμένει επανέναρξη εργασιών ο ΠτΔ

Την εκτίμηση ότι οι εργασίες στην Πύλα διακόπηκαν λόγω υπαναχώρησης της τουρκικής πλευράς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας την ίδια ώρα την ελπίδα ότι σύντομα θα επαναρχίσουν.

Σε ερώτηση αν υπάρχει μόνιμη παύση στις εργασίες στην Πύλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι από τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη «μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουν κάτι τέτοιο, αντίθετα ζητούν χρόνο για να εφαρμοστεί η συναντίληψη η οποία υπάρχει».

Σε σχόλιο ότι η ε/κ πλευρά δέχεται επικρίσεις για τη συναντίληψη και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ ΗΕ και της τ/κ πλευράς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως δεν αντιλαμβάνεται την κριτική και γιατί αυτή γίνεται και συμπλήρωσε: «Σίγουρα αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία εργάστηκε ήταν να μην παραβιαστεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε στρατιωτικό πλεονέκτημα για τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις».

«Εάν έχει κάποιον που διαφωνεί με αυτά τα δύο μπορεί να βγει δημόσια να το πει», είπε, για να προσθέσει ότι εμείς επικεντρωνόμαστε στην ουσία και η ουσία είναι η εφαρμογή της συναντίληψης που υπάρχει.

Υπενθυμίζοντας πως και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χαιρετίσει αυτή την προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «ο στόχος μας είναι διττός, από την μια να μην υπάρχει παραβίαση της νεκρής ζώνης και να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε στρατιωτικό πλεονέκτημα από πλευράς κατοχικών δυνάμεων».

Απ εκεί και πέρα, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή αυτών που έχουν συμφωνηθεί.

Απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην Πύλα, η τουρκική πλευρά έχει υπαναχωρήσει.

«Γιατί η παύση που παρατηρείται είναι λόγω των ενεργειών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και τα Ηνωμένωνν Έθνη, το ανέφερα και πριν λίγες μέρες δημόσια, ζήτησαν κάποια παύση, έτσι ώστε μέσα από τις διεργασίες με τις κατοχικές δυνάμεις, με την Τουρκία, να διασφαλίσουν την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί», συνέχισε.

Συνεχίζει τις επαφές ο Στιούαρτ

Πάντως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ συνεχίζει τις επαφές με τα δύο μέρη σχετικά με τις εργασίες στην Πύλα.

Όπως δήλωσε το Σάββατο στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, επικρατεί ηρεμία στην περιοχή και δεν άλλαξε από χθες η κατάσταση.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την περιοχή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο Κόλιν Στιούαρτ συνεχίζει τις επαφές με τις δύο πλευρές για να συμφωνηθεί ο τρόπος να προχωρήσουν τα πράγματα».

Δειτε Επισης

Εντατικοποιεί τις προσπάθειες για «κυριαρχική ισότητα» ο Ερντογάν
«Πάνω από όλα η Λεμεσός»-Παρουσίασε το πρόγραμμά του ο Χρίστος Μιχαηλίδης
Στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κύπρου αναφέρθηκε η Υπ. Περιβάλλοντος στη Σύνοδο ΗΕ
Το ΥΠΕΞ εκφράζει συγκλονισμό για τραγικό θάνατο ανθρώπων στη Γάζα
Με τους δημάρχους Έγκωμης και Αγίου Δομετίου συναντήθηκε ο Χαράλαμπος Προύντζος
Ευγνωμοσύνη στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εξέφρασε ο ΥΠΕΞ, παρά τις ίσες αποστάσεις του Στιούαρτ
Ο Δήμος Κυθρέας καταδικάζει την πρόθεση για οικισμό στην κατεχόμενη Τύμπου
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΔΗΚΟ στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Νικόλα Παπαδόπουλου-Ελένης Θεοχάρους
Δεν επηρεάζει μελλοντικούς χειρισμούς η απόφαση για τον Κιουρσάτ, διαβεβαιώνει ο Κόμπος