Προανήγγειλε επικοινωνία με Γκουτέρες ο ΠτΔ-Απεσταλμένος και ανθρωπιστικός διάδρομος στο επίκεντρο

Επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θα έχει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια της οποίας θα τεθεί το θέμα της Πύλας, ο διορισμός του απεσταλμένου για το Κυπριακό και η κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης για την ημέρα μνήμης των πεσόντων των δύο παγκοσμίων πολέμων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καταλόγισε στην τ/κ πλευρά υπαναχώρηση από την συναντίληψη που σημειώθηκε στο θέμα της Πύλας, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι λογική η αντίδραση της τουρκικής πλευράς για το πρόσωπο που πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ο ίδιος ζήτησε την επικοινωνία, η οποία θα γίνει ενώ θα βρίσκεται στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε μια ευρωπαϊκή Σύνοδο για το μέλλον της ΕΕ.

«Τη Δευτέρα έχω ζητήσει και έχει καθοριστεί και τηλεφωνική μου επικοινωνία με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Θα είμαι στο Βερολίνο για μια μικρή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μέλλον της ΕΕ και απ’ εκεί θα μιλήσω με τον ΓΓ των ΗΕ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ

Για το θέμα το διορισμού του Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για δικαιολογίες από πλευράς της Τουρκίας σε σχέση με το πρόσωπο που πρότεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί, αν μου επιτρέπεται σε εισαγωγικά, "λογική αντίδραση" το ότι κάποιος προέρχεται από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, υπήρχαν πολλοί διορισμοί τέτοιοι», είπε, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια.

Σε ερώτηση αν υπάρχει νέο όνομα απεσταλμένου στο τραπέζι, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη «είναι ότι συνεχίζει το άτομο που επέλεξε ο ΓΓ να είναι στο τραπέζι και συνεχίζονται οι προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Εθνών».

«Αν ψάχνει δικαιολογίες κάποιος, αν φοβάται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να βρει πολλές δικαιολογίες. Ας ελπίσουμε όμως, ας δώσουμε χρόνο στον ΓΓ να δούμε τι μπορεί να πετύχει σε σχέση με το συγκεκριμένο, που θεωρούμε είναι καθοριστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσουμε τα ευρωτουρκικά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τις αναφορές που έγιναν χθες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας Κύπρου, ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο διορισμός μιας προσωπικότητας και η πρόοδος στα ελληνοτουρκικά είναι σημαντικά για να δούμε πρόοδο στα ευρωτουρκικά.

Ανθρωπιστικός Διάδρομος – Ρόλος στα ΗΕ για παραλαβή της βοήθειας

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, υπενθυμίζοντας ότι είχε συζητήσει το θέμα και με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ζαν Πιέρ Λα Κρουά όταν αυτός επισκέφθηκε την Κύπρο.

«Θέλω να μιλήσω και πιο συγκεκριμένα με τον ΓΓ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ρόλο να διαδραματίσουν ειδικότερα στο θέμα της παραλαβής της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι συζητήσεις για τον διάδρομο έχουν εισέλθει στις λεπτομέρειες, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση κατήρτισε ένα έγγραφο 25 σελίδων «που ακολουθεί βήμα με βήμα πώς θα εφαρμοστεί το θέμα αυτό».

Είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο και με το Ισραήλ και με άλλες χώρες ακριβώς για εξέταση των λεπτομερειών και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μετάβαση ομάδας στο Ισραήλ τις αμέσως επόμενες μέρες για αυτό το θέμα.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, εάν αποφασιστεί να ξεκινήσει ο διάδρομος αυτός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η κυπριακή πρωτοβουλία διαθέτει τρία στάδια, το άμεσο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.

«Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος και αυτή η κρίση. Ευχή και προσδοκία μας είναι να τελειώσει αύριο, αλλά, επαναλαμβάνω κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Άρα εμείς μέσα από την δική μας πρόταση, ακριβώς μέσα από τη δική μας πρόταση αγγίζουμε αυτά τα τρία στάδια, αμέσως, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», συνέχισε.

Σε σχόλιο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε και για τεχνικές δυσκολίες για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφού υπενθύμισε την στήριξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε πως και η Ελλάδα θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία, σημείωσε ότι «απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν τεχνικά θέματα τα οποία επεξεργαζόμαστε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ιδρυτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Κίνησης Αλλαγής «Αιχμή»-Το Κεντρικό Συμβούλιο
Τελέστηκε το μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου παρουσία Χριστοδουλίδη και Αννίτας
Στις Βρυξέλλες ο Κωνσταντίνος Ιωάννου για το μεταναστευτικό
«Πρότυπο ανδρείας, παράδειγμα θυσίας»-Τα κόμματα τιμούν την μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου
Αρχιεπίσκοπος: Είναι πολύ φανερά τα σχέδια των Τούρκων που αφορούν πλήρη κατάληψη της Κύπρου
Α.Δημητρίου: Οι αρχές και οι αξίες μας δεν είναι δεδομένες αλλά κερδίζονται
Τον Μάιο η επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά-Τα ανοιχτά κεφάλαια και ο ρόλος του Κυπριακού
Πώς απαντά για τουρκική Navtex ο ΠτΔ-«Δεν την υποτιμώ, γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε αμέσως»
Τι λέει για την εν εξελίξει διαδικασία εξαγοράς της Ελληνικής από την Eurobank ο Ντομινίκ Λαμπουρέ
Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών ο ΠτΔ-«Γνωρίζουμε πολύ καλά τους στόχους»