ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Το πιο εκτεθειμένο μέρος του σώματος μας είναι βέβαια το πρόσωπο. Όντας ακάλυπτο υφίσταται καθημερινά την επίδραση του ήλιου, του αέρα, και πολλών άλλων ερεθιστικών παραγόντων. Αν σε αυτό προστεθεί και η έλλειψη φροντίδας τότε καταλαβαίνουμε γιατί εύκολα το δέρμα του προσώπου παθαίνει φθορά, και πολλές φορές ο ρυθμός γήρανσης του είναι πολύ πιο γρήγορος από άλλα σημεία του σώματος.

Και βέβαια όταν φτάσει να υποστεί σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές αυτές, και κυρίως την χαλάρωση τότε θα πρέπει κανείς να καταφύγει σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπως το face lifting, η βλεφαροπλαστική, για να ανανεώσει το πρόσωπο.

Όμως πριν από το face lifting ή ακόμη και για αυτούς που δεν επιθυμούν το κάνουν υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές τεχνικές που μπορούν να ανανεώσουν το πρόσωπο, να το διατηρήσουν σφριγηλό και φρέσκο. Αυτές είναι οι λεγόμενες μη επεμβατικές τεχνικές, που αφορούν ενέσιμες θεραπείες, χημικό peeling, laser κλπ.

Θα σταθούμε όμως εδώ στις ενέσιμες θεραπείες που παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα, για αυτό και σύμφωνα με τα ετήσια παγκόσμια στατιστικά δεδομένου του ISAPS, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σταθερά σημαντική αύξηση του αριθμού τους, στις δραστηριότητες των πλαστικών χειρουργών.

Είναι ανώδυνες ή με πολύ λίγο πόνο

  • Γίνονται σε συνθήκες ιατρείου
  • Είναι επαναλήψημες
  • Δεν απαιτούν απουσία από την εργασία ή κοινωνικές εκδηλώσεις
  • Δεν έχουν σημαντικές επιπλοκές
  • Έχουν λογικό κόστος
  • Είναι ασφαλείς

Οι πιο συχνές από αυτές είναι:

Ενέσεις υαλουρονικού

Tο υαλουρονικό οξύ παράγεται συνθετικά. Περνά από χημική επεξεργασία ώστε να είναι αποτελεσματικό και να διαρκεί, και δεν χρειάζεται έλεγχος αλλεργίας (όπως γινόταν παλιά με το κολλαγόνο).

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γέμισμα μόνιμων ρυτίδων, είτε λεπτών είτε βαθιών, να δώσει όγκο και καλύτερο περίγραμμα στα χείλη, στο πηγούνι, τα ζυγωματικά κ.α.

Παρασκευάζεται σε διάφορες πυκνότητες έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ανάλογο κατάλληλο υλικό στα διάφορα σημεία του προσώπου. Σε βαθιές ρυτίδες θα χρησιμοποιηθεί πιο αδρό υλικό, ενώ σε λεπτές ρυτίδες λεπτότερο. Διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι 1 χρόνο, ανάλογα με τον τύπο που θα χρησιμοποιηθεί, την ποσότητα αλλά και τις συνήθειες του ατόμου, όπως περιποίηση του δέρματος, το κάπνισμα, ή υπερβολική έκθεση στον ήλιο, αυξομειώσεις βάρους κ.α.

Ενέσεις αλλαντοτοξίνης (Dysport, Botox, Xeomin)

Οι ενέσεις αυτές περιέχουν επεξεργασμένο κομμάτι της τοξίνης της αλλαντίασης, που προκαλεί παροδική και μερική εξασθένηση της μυϊκής σύσπασης. Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των εκφραστικών ρυτίδων, αυτών δηλαδή που παράγονται όταν κάνουμε εκφραστικές μιμικές κινήσεις. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γέμισμα ρυτίδων και δεν δίνει όγκο! Διαρκεί μέχρι 6 μήνες και είναι πολύ ασφαλής θεραπεία, νοουμένου ότι γίνεται σωστή χρήση από εκπαιδευμένους γιατρούς.

Παράλληλα μπορεί να κάνει και μια ανόρθωση στα πεσμένα φρύδια και να δώσει πιο νεανική όψη στο πρόσωπο.

Τα κλασσικά σημεία της εφαρμογής του είναι το μεσόφρυο, το μέτωπο, το ‘’ πόδι της χήνας’’, το άνω χείλος για τις ρυτίδες του «καπνιστού», οι γωνίες του στόματος, ο λαιμός.

Ακόμα ένα σημαντικό κέρδος από την χρήση του είναι η επιβράδυνση της γήρανσης του προσώπου, αφού οι εκφραστικές ρυτίδες που με την πάροδο του χρόνου γίνονται μόνιμες και πιο βαθιές, ενώ με την θεραπεία αυτή καθυστερούν να προχωρήσουν.

Μεσοθεραπεία

Εδώ όπως η λέξη περιγράφει είναι η θεραπεία που γίνεται με πολλές ενέσεις επιφανειακά στη μέση στοιβάδα του δέρματος, το χόριο.

Οι ενέσεις αυτές περιέχουν συστατικά όπως βιταμίνες, αμινοξέα, υαλουρονικό κλπ., τα οποία διεγείρουν τους ινοβλάστες του χορίου για να παράγουν το δικό τους υαλουρονικό, κολλαγόνο, ελαστίνη και να προκαλέσουν μια ανανέωση του δέρματος. Γίνεται σε όλο το πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ, το τριχωτό της κεφαλής για την τριχόπτωση, τα άκρα χέρια.

Για ορισμένες περιοχές όπως ο λαιμός, το ντεκολτέ, η ράχη του χεριού είναι ίσως και η μόνη τεχνική που μπορεί να βοηθήσει, μιας και οι χειρουργικές επεμβάσεις δεν προσφέρονται στα σημεία αυτά. Ειδικός τύπος μεσοθεραπείας είναι και το γνωστό PRP, που γίνεται με επεξεργασία του αίματος του ίδιου του ατόμου, και επιστρέφεται με τη μορφή των ενέσεων, το πλάσμα ενισχυμένο με αιμοπετάλια.

Για όλα αυτά μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας και πάρετε μια πλήρη ενημέρωση όσον αφορά τις θεραπείες αυτές.

Γράφει ο Δρ Νίκος Μαντάς

apoll logo 900x506


Πλαστικός Χειρουργός

Λεωφ. Λευκοθέου 20, 2054 Λευκωσία, Κύπρος,

Τηλ: 22 469 000

Μέλος του HHG

ΠΗΓΗ: Ανάπλαση Προσώπου (apollonion.com)

Δειτε Επισης

Διοργανώνεται στην Κύπρο η Υπουργική Σύνοδος MED9 για την Ενέργεια
SkillsCyprus 2024: Πρόσκληση Συμμετοχής στον 8ο Εθνικό Διαγωνισμό Δεξιοτήτων
«Matchy Matchy Bandanas» για την στήριξη του καταφυγίου Simba Animal Aid – Cyprus Dog Shelter
Καλός ύπνος: Παρουσιάζουμε τα έξι βήματα για να τον κατακτήσετε
8ος Εθνικός Διαγωνισμός Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 Δεξιότητες... Η Δύναμή σου!
Ευρωπαϊκή διάκριση για τη θεματική διαδρομή Αφροδίτη στην κοινότητα Ίνειας
Απολογισμός ΕΑΣ 2020-2023: Από το όραμα στην υλοποίηση
Παγκόσμια Ημέρα Δότη
Natural Life: Ευρεία γκάμα προϊόντων με σύμμαχο τη φύση.
Σπούδασε στο Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών (IPS) του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus