Ξεδίπλωσε την πρότασή του στη Le Monde ο ΠτΔ-«Η παράδοση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα»

Εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα κάνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό τον τίτλο «για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν θαλάσσιο διάδρομο».

Εισαγωγικά η εφημερίδα αναφέρεται στο σχέδιο που παρουσίασε στο Παρίσι την Πέμπτη, ώστε να «ξεκλειδώσει», όπως αναφέρει, τη βοήθεια προς τη Γάζα και ακολούθως σημειώνει πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης προωθεί την ιδέα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο αναφορικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση περίπου 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές του νησιού.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται στο ιστορικό των επαφών του και δηλώνει πως ήταν ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ που του υπέδειξε το καλύτερο σημείο εισόδου στις ακτές της Γάζας. Πρόσθεσε ότι του εξήγησε τους φόβους του και ζήτησε όπως σταλεί ομάδα Ισραηλινών εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο. Ανέφερε, επίσης, ότι οι Αιγύπτιοι είναι υπέρ της αποστολής αυτής της βοήθειας, επειδή στη Ράφα υπάρχει συμφόρηση και θέλουν οι κάτοικοι της Γάζας να μείνουν εκεί που είναι.

Ο Πρόεδρος εξήγησε γιατί επιλέγηκε ως σημείο εκκίνησης το λιμάνι της Λάρνακας, λόγω της κοντινής του απόστασης στο αεροδρόμιο και της παρουσίας του κέντρου Cyclops στην πόλη, το οποίο διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για την ασφάλεια. Αναφέρεται επίσης στο γεγονός πως ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα έχει μόνο μία κατεύθυνση και τα πλοία θα επιστρέφουν άδεια και στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν ειδικά σκάφη τω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επειδή η θάλασσα εκεί είναι ρηχή. Ανέφερε, επίσης, τις ανησυχίες της Λευκωσίας σε σχέση με το μεταναστευτικό και επανέλαβε την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο Μεσανατολικό.

Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη:

Πού βρίσκεται η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Κύπρος για τη διάνοιξη μιας θαλάσσιας διαδρομής για ανθρωπιστικούς σκοπούς μεταξύ των ακτών σας και εκείνων της Γάζας; Θα μπορούσε αυτός ο διάδρομος να δημιουργηθεί αρκετά σύντομα;

Η Κύπρος είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσω αυτού του διαδρόμου. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Θα ήθελα να επισημάνω ότι συζητήθηκε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένου φυσικά του Ισραήλ, του οποίου η έγκριση είναι απαραίτητη. Βρέθηκα στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής που οργάνωσε ο Πρόεδρος Αλ-Σίσι [το Σάββατο 21 Οκτωβρίου]. Από εκεί πήγα την ίδια μέρα στο Τελ Αβίβ, όπου είδα τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μίλησα κατ΄ιδίαν μαζί του για αυτό το θέμα καθώς και με άλλους ευρωπαίους και περιφερειακούς ηγέτες, ιδίως με τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας. Και με τους Αμερικάνους. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έκανε σταθμό στην Κύπρο στις 5 Νοεμβρίου για να συζητήσουμε την πρόταση.

Λάβατε λοιπόν την έγκριση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την υποστήριξη του σχεδίου σας, παρά τον αποκλεισμό του εδάφους;

Κατά τη συνάντησή μου μαζί του, συζητήσαμε την ακριβή τοποθεσία στη Γάζα μέσω της οποίας θα παραδοθεί η βοήθεια. Ήταν αυτός που μου υπέδειξε το καλύτερο σημείο εισόδου στην ακτή, στα νοτιοδυτικά. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που θα παραδίδεται θα είναι πράγματι ανθρωπιστικής φύσης, με ρώτησε εάν ήταν δυνατόν να σταλεί μια ομάδα Ισραηλινών εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο. Το Ισραήλ φοβάται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν όπλα στη Χαμάς. Αυτό είναι μια μεγάλη πηγή ανησυχίας για τους Ισραηλινούς, το κατανοούμε απόλυτα. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεργαστεί η ομάδα των ειδικών σε θέματα ασφάλειας με τη δική μας. Είμαστε έτοιμοι για το θαλάσσιο δρομολόγιο, η παράδοση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Τα Ηνωμένα Έθνη θα είναι υπεύθυνα για την παραλαβή και τη διανομή της βοήθειας.

Όλα είναι έτοιμα, μόνο η κατάπαυση του πυρός εκκρεμεί...

Ασφαλώς, αν είχαμε κατάπαυση του πυρός, θα ήταν πολύ καλύτερα. Από την πλευρά μας, μιλάμε για μια ανθρωπιστική παύση, έστω και για πέντε ή έξι ώρες. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν αυτή την παύση, δεν κάνουν λόγο για κατάπαυση του πυρός. Όλα συνδέονται με το λεπτό ζήτημα των ομήρων. Αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μια παύση. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, όταν ήταν στην Κύπρο, δεν ήταν πολύ αισιόδοξος για αυτό.

Πώς αντέδρασε η Αίγυπτος στην πρότασή σας;

Ο Πρόεδρος Αλ Σίσι και ο υπουργός Εξωτερικών του, Σάμεχ Σούκρι, συμφώνησαν μόλις οι Ισραηλινοί έδωσαν το πράσινο φως. Οι Αιγύπτιοι είναι υπέρ της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας επειδή θέλουν οι κάτοικοι της Γάζας να μείνουν εκεί που είναι. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το σημείο διέλευσης της Ράφα, μέσω του οποίου μεταφέρεται βοήθεια από την Αίγυπτο, αντιμετωπίζει πρόβλημα συμφόρησης. Οι ροές είναι πολύ αργές, οι όγκοι είναι ανεπαρκείς. Φυσικά, αυτό το μέρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται, αλλά το σχέδιό μας θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση.

Συγκεκριμένα, με ποιον τρόπο θα μπορούσε να φτάσει στη Γάζα;

Όλη η βοήθεια θα σταλεί στη Γάζα από το κυπριακό λιμάνι της Λάρνακας. Το διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Χρειάζονται μόλις δέκα λεπτά για την απόσταση μεταξύ του αεροδρομίου και του λιμανιού, γεγονός που θα διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικού φορτίου. Επιπλέον, έχουμε, κοντά στη Λάρνακα, ένα κέντρο που ονομάζεται Cyclops (Κυπριακό Κέντρο Ασφάλειας Χερσαίων, Ανοιχτών Θαλασσών και Λιμένων), το οποίο δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανήκει στην Κύπρο. Το κέντρο αυτό είναι εξοπλισμένο με όλες τις απαραίτητες υποδομές όσον αφορά την ασφάλεια των φορτίων, του εξοπλισμού και των λιμανιών. Στη Γάζα, το πιο σημαντικό θα ήταν να υπάρξει τελικά μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούσε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια επειδή η θάλασσα είναι ρηχή εκεί. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν ειδικά σκάφη, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μετακίνηση προς την ακτή. Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ένα λιμάνι στη Γάζα, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ένα άλλο σημείο στο οποίο συμφωνήσαμε: ο θαλάσσιος διάδρομος θα λειτουργεί μόνο προς μία κατεύθυνση, θα στέλνουμε το ανθρωπιστικό υλικό, τα σκάφη θα επιστρέφουν άδεια.

Η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς έχουν αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο για να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Περίπου είκοσι χώρες σας έχουν ζητήσει να βοηθήσετε με αυτούς τους επαναπατρισμούς. Πόσοι δυτικοί στρατιώτες βρίσκονται εκεί;

Στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού, 2.000 ξένοι στρατιώτες έχουν φτάσει στην Κύπρο από την έναρξη της κρίσης στις 7 Οκτωβρίου. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για Αμερικανούς, Γάλλους, Ολλανδούς και Γερμανούς στρατιώτες. Όσον αφορά τις εκκενώσεις, οι Αμερικανοί μας είπαν ότι εάν η σύγκρουση επεκταθεί, σχεδίαζαν να επαναπατρίσουν 100.000 διπλής ιθαγένειας και επίσης 70.000 Ευρωπαίους, κυρίως από τον Λίβανο. Υπάρχει μεγάλος φόβος να δούμε αυτή τη χώρα να σύρεται σε πόλεμο. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί υπάρχουν 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες εκεί. Και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση δεν είναι καλή. Στην Κύπρο φοβόμαστε πιθανή εισροή προσφύγων. Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την άφιξη πολλών Σύριων από τον Λίβανο, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κύπρο. Χρειάζονται μόνο είκοσι πέντε λεπτά πτήσης για να φτάσετε από τη Βηρυτό στη Λάρνακα. Αυτό το θέμα μας αφορά, το συζητάμε με τους εταίρους μας. Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να περιθάλψουμε τους τραυματίες από τη σύγκρουση στη Γάζα. Πολλές χώρες μας το έχουν ζητήσει, περιλαμβανομένου του Ισραήλ. Είμαστε επίσης έτοιμοι να υποδεχτούμε ένα γαλλικό νοσοκομειακό πλοίο, το οποίο ο Πρόεδρος Μακρόν έχει στείλει στην περιοχή.

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο απούσα από αυτόν τον πόλεμο;

Ως κράτος μέλος, θα θέλαμε να δούμε την Ένωση να συμμετέχει περισσότερο στην περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος της γειτονιάς της ΕΕ. Δεν βλέπουμε όμως ξεκάθαρη στρατηγική. Κατανοώ ότι οι ευρωπαϊκές ανησυχίες επικεντρώνονται στην Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι πολύ σημαντική. Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει την Ουκρανία, αλλά οι Βρυξέλλες πρέπει επίσης να είναι σε θέση να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή. Κατά τη γνώμη μου, μέσω της ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Γάζα, ο Εμμανουέλ Μακρόν στέλνει ένα μήνυμα: δείχνει ότι η Ευρώπη είναι εκεί, ότι ενδιαφέρεται για αυτό που συμβαίνει.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών