Στο Πειθαρχικό με οδηγίες Ιωάννου οι δικηγόροι που εκμεταλλεύονταν αιτητές ασύλου

Σε συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση φαινομένων παρακώλυσης των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου καλεί το Υπουργείο Εσωτερικών, χαιρετίζοντας, παράλληλα, την πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού να εγγράψει προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων το σοβαρό θέμα της παρακώλυσης της εξέτασης αιτήσεων ασύλου ή και της πιθανής εκμετάλλευσης αιτητών ασύλου από δικηγόρους, οι οποίοι, όπως αναφέρει, προκαλούν πρόσθετο διοικητικό φόρτο και κόστος κατά παράβαση της επαγγελματικής δεοντολογίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το ΥΠΕΣ σημειώνει πως, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, συγκεκριμένες περιπτώσεις δικηγόρων, που έχουν εντοπιστεί να λειτουργούν κατά τρόπο καταχρηστικό, έχουν προωθηθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για τις περαιτέρω ενέργειες, "χωρίς δυστυχώς να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα".

«Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα πολυσύνθετο ζήτημα και τα όποια φαινόμενα μη τήρησης της νομοθεσίας και παρακώλυσης των διαδικασιών δεν συντείνουν στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του», αναφέρεται.

Το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει, τέλος, πως επιθυμεί τη συνεργασία της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και όλων των εμπλεκομένων, από τους οποίους αναμένει την τήρηση των κανονισμών και την υιοθέτηση καλών πρακτικών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση τέτοιων ζητημάτων.

Εξετάζει τις καταγγελίες ΥΠΕΣ ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος

Ενώπιον του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου βρίσκονται καταγγελίες του Υπουργείου Εσωτερικών για παραπλάνηση αιτητών ασύλου από δικηγόρους, επιβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «O Φιλελεύθερος».

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα που κάνει λόγο για καταγγελίες του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο σε σχέση με παραπλάνηση αιτητών ασύλου από δικηγόρους, ο Πρόεδρος του Συλλόγου αφού επιβεβαίωσε τις καταγγελίες, υπέδειξε ότι καθηκόντως ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του οφείλει και αυτεπάγγελτα να εξετάζει περιπτώσεις στις οποίες μέλη φέρονται να προβαίνουν σε οποιεσδήποτε μεμπτές ή επιλήψιμες ενέργειες.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, για το συγκεκριμένο θέμα για το οποίο γίνεται λόγος και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» κρίνεται ως αναγκαία η εξέτασή του από το Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και η λήψη απόφασης σε σχέση με το αν θα πρέπει το θέμα να παραπεμφθεί στα πειθαρχικά όργανα του Συλλόγου για περαιτέρω διερεύνηση.

Ο κ. Βορκάς ανέφερε πως ήδη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εξετάζει ανάλογα φαινόμενα που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν υποπέσει στην αντίληψη του και σύντομα επίκεινται εξελίξεις. Διαβεβαίωσε δε ότι το νέο Συμβούλιο του Συλλόγου θα είναι αμείλικτο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται ότι μέλη του Συλλόγου παρανομούν.--

Τόνισε, ωστόσο, την ίδια στιγμή πως αφενός κανένας δεν θεωρείται ένοχος μέχρι αποδείξεως των κατηγοριών που τον βαραίνουν, και αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να στοχοποιείται στο σύνολο του ο δικηγορικός κλάδος, επειδή κάποια μεμονωμένα μέλη μπορεί να προβαίνουν σε επιλήψιμες ή και παράνομες ενέργειες.

«Το σίγουρο είναι ότι τα 'σάπια μήλα' θα πρέπει να αποβληθούν» είπε.

Κληθείς να διευκρινίσει το τι ακριβώς αφορούν οι κατηγορίες που εξετάζει ο Σύλλογος, ο κ. Βορκάς είπε ότι μια από τις κατηγορίες που εξετάζει το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι ακριβώς η παραπλάνηση αιτητών ασύλου. Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν θα πρέπει στο παρόν στάδιο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση καθώς εξετάζεται πειθαρχικά.

«Σε κάθε περίπτωση θα δοθεί η ευκαιρία σε όποιον αντιμετωπίζει σχετική καταγγελία να υπερασπιστεί τον εαυτό του", κατέληξε.

Εγγράφει το θέμα στη Βουλή ο ΔΗΣΥ

Σημειώνεται πως, μετά τα δημοσιεύματα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποφάσισε να εγγράψει το θέμα στην Βουλή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τα δημοσιεύματα που φέρουν συγκεκριμένους δικηγόρους να παρακωλύουν την εξέταση αιτήσεων ασύλου και να προκαλούν επιπρόσθετο διοικητικό φόρτο, κατά παράβαση της επαγγελματικής δεοντολογίας, μας ανησυχούν και πιστεύουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν. Εάν ισχύουν, το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από τις θεσμικές διαδικασίες του κράτους καθώς και από τον ίδιο τον Δικηγορικό Σύλλογο».

Όπως αναφέρει ο ΔΗΣΥ, «Η οικονομική εκμετάλλευση μεταναστών, είτε για να έρθουν στην Κύπρο είτε για να παρατείνουν τη διαμονή τους, όπως συχνά αναφέρονται στον εγχώριο Τύπο, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες, δεν μπορεί παρά να είναι καταδικαστέα και τέτοιες πρακτικές θα πρέπει να καταπολεμηθούν. Για την εξέταση τυχόν τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει αποστείλει επιστολή στη Γραμματεία της Επιτροπής Εσωτερικών, με την οποία ζητά τη συζήτηση του θέματος για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»