«Όχι» Δικαστηρίου για συμμετοχή Σταυριανού στην θανατική ανάκριση για Θανάση-«Επιχειρείται για άλλους σκοπούς»

Την απόφαση του, στο εάν θα εγκρίνει το αίτημα στον ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού, να λάβει μέρος στην θανατική ανάκριση για τον εθνοφρουρό Θανάση Νικολάου, ανακοίνωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το οποίο απέρριψε το αίτημα του.

Υπενθυμίζεται πως κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, εμφανίστηκε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός με δικηγόρο, ζητώντας να συμμετάσχει στη διαδικασία ως ενδιαφερόμενο μέρος. Σημειώνεται πως το πόρισμα του Μάτσα-Αλεξόπουλου, που διαπίστωσαν πως ο άτυχος Θανάσης δολοφονήθηκε, καταλόγισε ποινικές ευθύνες σε τρία πρώην στελέχη της Αστυνομίας, καθώς και στον εν λόγω ιατροδικαστή.

Η πλευρά της οικογένειας του Θανάση Νικολάου έφερε ένσταση, με τον δικηγόρο της να αναφέρει πως «ο Σταυριανός θα ψευδορκίσει και η Γενική Εισαγγελία θέλει να τον καλέσει να πει ψέματα. Δεν δέχομαι να είναι ενδιαφερόμενο μέρος». Δεύτερη δικηγόρος από πλευράς οικογένειας, πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατό να εξετάσουμε μάρτυρες όπως τον Σταυριανό που έχει ήδη καταθέσει δύο φορές. Δεν χρειάζεται να εμφανιστεί και να καταθέσει κάτι περισσότερο».

Σημειώνεται, πως το αίτημα του ιατροδικαστή, στηρίχθηκε από την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, που δεν έφερε ένσταση, αντιθέτως, επιχειρηματολόγησε κατά την προηγούμενη διαδικασία, λέγοντας ότι ο κ. Σταυριανό ήταν ο πρώτος ιατροδικαστής και γνωρίζει την υπόθεση.

Το Δικαστήριο, ανακοινώνοντας την απόφαση του, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως «προσωπικό συμφέρον στη διαδικασία έχουν οι συγγενείς και σε μια τέτοια διαδικασία, συμμετέχει συνήθως η Εισαγγελία και εάν το επιθυμούν οι συγγενείς. Για να μπορέσει ο κ. Σταυριανό, θα πρέπει να καθοριστεί η εμπλοκή του στην υπόθεση. Προκύπτει από το φάκελο, ότι ήταν ο πρώτος που εξέτασε και προέβη σε ιατροδικαστικά ευρήματα».

Παράλληλα, το Δικαστήριο ανέφερε πως «η συμμετοχή του κ. Σταυριανού επιχειρείται για άλλους σκοπούς», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να δώσει μαρτυρία, αφού αυτή είναι στους φακέλους και στις εκθέσεις της υπόθεσης».

Μάλιστα, η Δικαστής, προχώρησε και ένα βήμα πάρακατω, σχολιάζοντας αναφορά της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας στη προηγούμενη δικάσιμο, ότι η εισήγηση της για να συμμετοχή του ιατροδικαστή στη διαδικασία, έγινε προληπτικά για να προστατευτεί η διαδικασία. Η Δικαστής απάντησε πως «τα καθήκοντα του θανατικού ανακριτή είναι πολύ καλά γνωστά στο Δικαστήριο».

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του ιατροδικαστή, με την επόμενη ακροαματική διαδικασία να ορίζεται στις 24 Νοεμβρίου 2023.

Σημειώνεται πως η Εισαγγελία εξέφρασε την πρόθεση της να καλέσει τον ιατροδικαστή ως μάρτυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμφανίστηκε στην θανατική ανάκριση του Θανάση ο Σταυριανός-Ζήτησε συμμετοχή, έντονη αντίδραση οικογένειας

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος