Ένας κυρωτικός Νόμος, η ομιλία Γιακουμή και η αντίδραση των αντιομοσπονδιακών

Πώς μπορεί να συνδεθεί ένας κυρωτικός Νόμος για τη Συμφωνία Πλαίσιο για την Ίδρυση Διεθνούς Ηλιακής Συμμαχίας, με το Κυπριακό; Κι όμως στην Ολομέλεια της Βουλής συνδέθηκε από μια μερίδα βουλευτών.

Η ομιλία του βουλευτή Αμμοχώστου, της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μιχάλη Γιακουμή στην Ολομέλεια, προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών, κυρίως του ΔΗΚΟ που παραδοσιακά εκφράζουν αντιομοσπονδιακές απόψεις. Ο κ. Γιακουμή εξήγησε πως, στην ιδιαιτερότητα της Ημικατεχόμενης Πατρίδας μας, «απαιτείται η εκπόνηση θα έλεγα και η εφαρμογή με παράλληλες Πράσινες Συμφωνίες. Η ανάπτυξη και η εφαρμογή μιας «Κυπριακής Πράσινης Συμφωνίας» σε ολόκληρη την Πατρίδα μας, ως ακόμη ένα Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ των Ελεύθερων Περιοχών και των Κατεχομένων (ακόμη και πριν την λύση) και η περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» στις Ελεύθερες Περιοχές είναι ένα σημείο που πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά», ενώ έφερε ως παράδειγμα «την ενοποίηση του Αποχετευτικού Συστήματος της Λευκωσίας επί του μακαριστού Λέλλου Δημητριάδη και του Μουσταφά Ακιντζί που ήταν ένα μέτρο προχωρημένο για την εποχή του και θεωρώ ότι βοήθησε την πόλη στην ολότητα της».

Υπενθύμισε μάλιστα πως, «τον Αύγουστο του 2022 η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε συνέντευξη με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στην ιδέα της Επιτροπής για τη δημιουργία του ηλιακού πάρκου, το οποίο τόνισε πως θα μπορούσε «να συνεισφέρει στις ενεργειακές ανάγκες και των δύο κοινοτήτων». Δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχουμε ετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη μιας προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας για την δημιουργία μιας δικοινοτικής μονάδας ηλιακής ενέργειας, συμβατής με τις προδιαγραφές των δικτύων ηλεκτρισμού. Η εγκατάσταση αυτή θα μπορούσε να συνεισφέρει στις ενεργειακές ανάγκες και των δύο κοινοτήτων, αυξάνοντας το ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, κατά τρόπο σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Στα όσα είπε ο Μιχάλης Γιακουμής, αντέδρασαν μια σειρά από βουλευτές. Πρώτος ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος μάλιστα προέδρευε του Σώματος, ο οποίος σχολίασε, ότι η Ευρωπαία Επίτροπος, «δεν έβαλε φωτοβολταϊκά στο τείχος του Βερολίνου.

Παρέμβαση ζήτησε να κάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Γιακουμή, για την ενημέρωση για τις δηλώσεις της κας. Φον Ντερ Λάιεν επεσήμανε πως, «είναι πολύ καλό το νομοθέτημα, πολύ καλές οι πρόνοιες του, αλλά από τη στιγμή που τίθεται από τα ύπατα αξιώματα των Βρυξελλών ότι αυτό θα πρέπει να είναι μονιμοποίηση της διχοτόμησης, δια της μεθόδου των δύο κοινοτήτων, εμείς λέμε, μια είναι η Κύπρος, ένας ο λαός της Κύπρου και μια η Κυβέρνηση της Κύπρου».

Τρίτη παρέμβαση έκανε ο Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος είπε ότι ,«η εξήγηση που έχει δοθεί έχει δημιουργήσει προβληματισμούς και οι αναφορές του κ. Ευσταθίου με έχουν ανησυχήσει. Αν αυτό που έγινε η ανάλυση από τον κ. Γιακουμή, με βρίσκει αντίθετο».

Ο Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε από την πλευρά του ότι, «ευχαριστώ τον συνάδερφο που μας διαφώτισε αρκετά. Για το γεγονός ότι η Πράσινη Ενέργεια και τα ΜΟΕ στο αεροδρόμιο και στην Πύλα, όπου οι Τούρκοι αναίρεσαν τη συμφωνία που είχε σχέση με ΜΟΕ. Οπόταν είναι ευκαιρία να κάνουμε ένα πάρτι πράσινο μάλιστα για την δικοινοτική εκμετάλλευση του ήλιου στον τόπο μας».

Στους τρεις βουλευτές απάντησε ο Μιχάλης Γιακουμής, υποδεικνύοντας τους πως, «ως βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου και ως βουλευτής νέας γενιάς, θέλω λύση και η λύση θα έρθει μέσα από τα ΜΟΕ. Πιστεύω ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα το δούμε να γίνεται. Οπόταν είναι σημαντικό να βοηθήσουμε και εμείς με τη φωνή μας από το επίσημο βήμα της Βουλής».

Δειτε Επισης

Ευτυχώς που απαγορεύτηκε η ρίψη πυροτεχνημάτων λίγες ώρες προηγουμένως...
Η μετάβαση Χαρτσιώτη στο ΤΑΕ για «Δημητρούι», η εμπλοκή σε επιχειρησιακά θέματα και τα κακά/καλά ΜΜΕ
Η ομερτά για την απόφαση για Κατσουνωτό, τα συμπεράσματα και το δημόσιο συμφέρον
Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»
Μετά τη μαραθώνια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, δεν συνέρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ολομέλεια
Χάθηκαν στην συνεννόηση... Έδωσαν στη δημοσιότητα καταζητούμενο που τελικά είχε συλληφθεί
Κάτι πήγε πολύ λάθος το Σάββατο-Κατέστησε τον Βύρα ανίκητο η ηγεσία του ΔΗΣΥ
Στα... μαχαίρια Φαίδωνας και Κωστάκης-Έκοψαν με τον Δίπλαρο τη βασιλόπιττα
Η αστυνόμευση των Κεντρικών, η χαμένη ουσία στη βαβούρα και η υποκρισία