Η μεγάλη αθλητική διοργάνωση για την υγεία των γυναικών που αγκαλιάστηκε από όλη την Κύπρο

Αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για την υγεία των γυναικών στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία διοργάνωση που ενώνει όσους αγαπούν τον αθλητισμό και τους καλεί να στείλουν μαζί το μήνυμα ότι καμία/κανένας ασθενής που περνά ή έχει περάσει το ταξίδι με τον καρκίνο δεν είναι μόνη/ος.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, η Europa Donna Κύπρου διοργανώνει το Race For the Cure Cyprus, στη Λευκωσία. Στις 12 Νοεμβρίου, καλούνται όλες και όλοι στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκεί όπου διοργανώνεται ξανά η ημερίδα, για να περπατήσουν ή να τρέξουν και να περάσουν μία όμορφη Κυριακή, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης προς τους ασθενείς.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Europa Donna Κύπρου, Μάριος Χαραλαμπίδης, μίλησε στον REPORTER και αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης, τις περιπτώσεις που έχουν μείνει στο μυαλό του, μέσα από τους αγώνες, υπογραμμίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι το κράτος θα πρέπει να στηρίζει περισσότερο τις οργανώσεις που ασχολούνται με τη συνηγορία των ασθενών.

«Το Race For the Cure είναι μία πάρα πολύ μεγάλη αθλητική διοργάνωση, είναι η μεγαλύτερη που γίνεται στην Ευρώπη για την υγεία των γυναικών. Εμείς, ως Europa Donna Κύπρου, το διοργανώνουμε για τρίτη συνεχομένη χρονιά. Και στην Κύπρο, αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για την υγεία των γυναικών, αλλά και τη δεύτερη μεγαλύτερη δράση του Οργανισμού μας, μετά την Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες. Η φετινή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, και οι αγώνες ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδρομή η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το Πάρκο της Αθαλάσσας. Μπορεί, όμως, οποιοσδήποτε οργανισμός, κοινότητα ή άλλο οργανωμένο σύνολο, να πραγματοποιήσει σε άλλη ημερομηνία μία αθλητική εκδήλωση και αυτή να ενταχθεί στο πλαίσιο του Race For the Cure, όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές. Για παράδειγμα, η Κοινότητα Λυθροδόντα πραγματοποιεί περπάτημα εντός της Κοινότητας, και τα έσοδα διατίθενται για το σκοπό του Race For the Cure.

Να αναφέρουμε πως, επειδή ο αγώνας είναι πανευρωπαϊκός, υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης που αφορά στα μηνύματα που στέλνονται μέσα από τον αγώνα, το σλόγκαν, την προβολή και προώθηση που γίνεται κάθε χρονιά, όπως και το κομμάτι των εσόδων. Υπάρχει μία πλατφόρμα για όλους τους αγώνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο , επιλέγει το ενδιαφερόμενο άτομο τη χώρα, κάνει εγγραφή δίνοντας την ανάλογη εισφορά, και ακολούθως του αποστέλλουμε το μπλουζάκι του αγώνα. Από εκείνο το ποσό, ένα συγκεκριμένο ποσοστό από κάθε χώρα διατίθεται για την έρευνα για θεραπεία του καρκίνου του μαστού, και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τα υπόλοιπα έσοδα διατίθενται για τις ανάγκες του διοργανωτή σε τοπικό επίπεδο.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει αγώνες 3 χιλιομέτρων, 5 χιλιομέτρων, 10 χιλιομέτρων και 20 χιλιομέτρων. Τα 3 χιλιόμετρα περιλαμβάνουν περπάτημα, τα 5 χιλιόμετρα περπάτημα ή τρέξιμο με χρονομέτρηση, ενώ τα 10 και 20 χιλιόμετρα αφορούν αποκλειστικά σε τρέξιμο με χρονομέτρηση. Για τους αγώνες στους οποίους υπάρχει χρονομέτρηση, θα πραγματοποιηθούν βραβεύσεις των τριών πρώτων ατόμων ανά αγώνα, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Μέγας χορηγός της διοργάνωσης είναι ο Όμιλος Πηλακούτα, όπως και τις προηγούμενες δύο χρονιές. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, φέτος, θα βρίσκεται μαζί μας και ο Super FM, με ζωντανή σύνδεση από το σημείο, από τις 10π.μ. μέχρι τις 12μ.μ.

Την ημέρα της διοργάνωσης, θα υπάρχουν στο χώρο περίπτερα, από τους χορηγούς και τους υποστηρικτές της εκδήλωσης, για να προσφέρουν στους συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, σνακ και ροφήματα. Το πιο σημαντικό στοιχείο στον δικό μας αγώνα είναι ο σκοπός που αφορά στο φιλανθρωπικό κομμάτι του αγώνα».

race 1

Πώς μπορεί να δηλώσει συμμετοχή κάποιος

Στον αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν είτε οργανωμένα σύνολα, είτε ο καθένας ατομικά, ωστόσο αυτό που τονίζεται από την Europa Donna Κύπρου είναι ότι στόχος είναι να κινητοποιηθεί και να συμμετάσχει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται.

«Ο κόσμος πρέπει να μπει στην πλατφόρμα στο www.raceforthecure.eu, να κάνουν την εγγραφή τους και ακολούθως θα αποσταλεί το μπλουζάκι του αγώνα, το οποίο θα πρέπει να φοράνε την ημέρα της διοργάνωσης. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Europa Donna Κύπρου και του Race for the Cure Cyprus, μπορεί όποιο άτομο ενδιαφέρεται να βρει το σύνδεσμο και να κάνει την εγγραφή του. Μπορούν να δημιουργήσουν ομάδα ή να εγγραφούν ατομικά, επιλέγοντας συγκεκριμένο αγώνα. Είναι μία πολύ απλή διαδικασία.

Οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων και το αντίστοιχο κόστος εγγραφής έχουν ως εξής:

8:00π.μ., 20 χιλιόμετρα τρέξιμο με χρονομέτρηση (€20 κόστος εγγραφής)

9:00π.μ., 10 χιλιόμετρα τρέξιμο με χρονομέτρηση (€15 κόστος εγγραφής)

10:30π.μ., 5 χιλιόμετρα τρέξιμο με χρονομέτρηση (€10 κόστος εγγραφής)

10:45π.μ., 5 χιλιόμετρα περπάτημα (€10 κόστος εγγραφής)

11:30π.μ., 3 χιλιόμετρα περπάτημα (€10 κόστος εγγραφής)

Δεν μαζεύουμε αποκλειστικά επαγγελματίες δρομείς, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου είναι απλοί πολίτες, άτομα με εμπειρία καρκίνου του μαστού και μη, οι οποίοι έρχονται να τρέξουν ή να περπατήσουν για τον σημαντικό σκοπό που διοργανώνεται αυτός ο αγώνας. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που η εκδήλωση αυτή έχει πλέον αγκαλιαστεί από τους πολίτες».

race 2

Η αλλαγή στη διοργάνωση και οι ξεχωριστές στιγμές

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, «μία σημαντική αλλαγή που έγινε κατά την περσινή διοργάνωση και θα ισχύσει και φέτος, είναι η προσθήκη αγώνα 20 χιλιομέτρων. Αυτό συνέβηκε λόγω της περσινής συμμετοχής του τέως υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο οποίος ήθελε να τρέχει σε αγώνα 20 χιλιομέτρων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την ίδρυση της Europa Donna Κύπρου.

Ήταν μία πολύ συγκινητική στιγμή και ένα σημαντικό μήνυμα στήριξης από την Πολιτεία στο δικό μας έργο.

Αναλογιζόμενος τη συμμετοχή ατόμων που έχουν νοσήσει, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μου. Γυναίκες που έχουν παλέψει με τον καρκίνο και έχουν περάσει πραγματικά δύσκολα, όμως είναι εκεί, συμμετέχουν ενεργά, περπατούν, τρέχουν, εμπνέουν. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια συγκεκριμένη περίπτωση, όμως όλες αξίζουν τα εύσημα, τον απόλυτο σεβασμό και την εκτίμησή μας. Μετά από τη δική τους δοκιμασία, βρίσκονται ξανά μαζί μας, πιο δυνατές, αποτελώντας παράδειγμα πίστης, ελπίδας και αισιοδοξίας».

Ανάγκη για περισσότερη στήριξη από το κράτος

Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε και στη στήριξη που λαμβάνει η Europa Donna Κύπρου από το κράτος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αυτή να αυξηθεί, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα αλλά και την απρόσκοπτη λειτουργία του οργανισμού.

Δυστυχώς, διαχρονικά το κράτος δεν παρέχει επαρκή οικονομική στήριξη προς τους συνδέσμους ασθενών. Αν πάρουμε για παράδειγμα τη δική μας περίπτωση, η οικονομική στήριξη από το κράτος είναι πάρα πολύ μικρή, με αποτέλεσμα εμείς να εξαρτόμαστε σχεδόν αποκλειστικά από τις εισφορές των πολιτών και τις χορηγίες των οργανισμών-συνεργατών μας, για να μπορούμε να επιβιώσουμε και να λειτουργήσουμε σωστά. Οι ανάγκες αλλάζουν, αφού ο δικός μας αγώνας είναι καθημερινός και συνεχής. Αν είμαστε ικανοποιημένοι σήμερα σε κάποια αιτήματα, αύριο προκύπτουν άλλα, τα οποία χρειάζονται νέες δυναμικές και στοχευμένες κινητοποιήσεις και συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς. Εκ των βασικών στόχων μας είναι να έχουμε ρόλο, λόγο και φωνή στα διάφορα κέντρα λήψεως αποφάσεων, ώστε τα αιτήματα των ασθενών να βρίσκονται πάντα στο τραπέζι, να συζητούνται και να προωθούνται, για να μπορούν οι αρμόδιοι φορείς να τα υιοθετούν και να τα ενσωματώνουν στις πολιτικές και τις στρατηγικές τους».

«Δικαίωμα στη λήθη»

«Το “Δικαίωμα στη Λήθη” σε σχέση με το χρηματοοικονομικό/χρηματοπιστωτικό κομμάτι, αφορά σε μία μεγάλη εκστρατεία που ξεκινήσαμε πέρσι. Θα βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα, με τη δέσμευση των Ασφαλιστικών Εταιρειών να παρέχουν ασφάλεια ζωής σε άτομα που έχουν αποθεραπευτεί από οποιοδήποτε τύπο καρκίνου, αφού περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία τους. Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη προσπάθεια, με νομική κατοχύρωση, ενισχύοντας τον υφιστάμενο δεσμευτικό Κώδικα που τέθηκε σε ισχύ την 1/1/23. Θέλουμε να δώσουμε στην κοινωνία αυτό που δικαιούται και το οποίο αδίκως αποτελούσε εμπόδιο ώστε να προχωρήσει κάποιο άτομο στη ζωή του, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το “Δικαίωμα στη Λήθη”, ως ευρύτερη έννοια, πέραν του χρηματοοικονομικού/χρηματοπιστωτικού πλαισίου, αποτελεί μόνιμο στόχο μας ο οποίος αγγίζει τα ευαίσθητα θέματα της ηθικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

race 3

Το μήνυμα που στέλνει η Europa Donna Κύπρου μέσα από το Race for the Cure

Ο κ. Χαραλαμπίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της άσκησης ως εκ των βασικών μέσων πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα πολλαπλά μηνύματα στήριξης και ελπίδας που στέλνονται μέσα από αυτή τη δράση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι πέραν του βασικού στόχου της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τον καρκίνο του μαστού, η δράση αυτή συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια για αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου, τόσο μέσω της κινητοποίησης του κόσμου στο θέμα της έγκαιρης διάγνωσης όσο και μέσω του γεγονότος ότι μέρος των εσόδων από την εκδήλωση σε κάθε χώρα διατίθεται για την έρευνα για θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η στήριξη των ασθενών, όπως είπε, είναι συνεχής, καμία/κανένας ασθενής δεν είναι μόνη/ος σ’ αυτό το ταξίδι, και μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. «Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές της αθλητικής εκδήλωσης όσο και την εξαιρετική και ακούραστη ομάδα της Europa Donna Κύπρου για τη συνεχή, μεγάλη και ουσιαστική προσπάθεια που καταβάλλει προς υλοποίηση του πολύπλευρου έργου του Οργανισμού».

Δειτε Επισης

Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Από το θανατηφόρο του 2012 στη δολοφονία Θανάση-Η αμφισβήτηση, η μη ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για αλλαγές
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές